Matlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Matematikai és Fizikai Lapok szócikkből átirányítva)
Matlap
Adatok
Típustudományos folyóirat

OrszágRománia
Alapítva1997 (elődje: 1953)
KiadóRadó Ferenc Matematikaművelő Társaság
FőszerkesztőNéda Ágnes (1997–2003), Kolumbán József (2003–2017), Szenkovits Ferenc (2018–)
Példányszám2000
Nyelvmagyar
SzékhelyKolozsvár

ISSN1224-3140
A Matlap weboldala

A Matlap általános- és középiskolásoknak szánt, évi 10 számban megjelenő erdélyi tudományos folyóirat. Elődje az 1953-ban alapított Matematikai és Fizikai Lapok, mely később Matematikai Lapokra változtatta nevét. Egy ideig a megfelelő román nyelvű folyóirat tükörfordításaként jelent meg, napjainkban a kolozsvári Radó Ferenc Matematikaművelő Társaság által kiadott önálló és független lap. A lap jelenlegi állandó jellegű szerkesztői Adorjáni Csilla, Sárkány Györgyi, valamint Néda Zsuzsa.

Története[szerkesztés]

A Matematikai és Fizikai Lapokat 1953-ban indította a Romániai Matematikai és Fizikai Társulat, mint a Gazeta Matematică și Fizică magyar nyelvű fordítását. A szerkesztőség a Bukarestben megjelenő folyóirat főszerkesztőségének kisegítőjeként működött (anyaggyűjtés, annak elbírálása és román nyelvre fordítása, a román nyelvű anyag magyarra fordítása, a magyar nyelven beküldött feladatok elbírálása). Felelős szerkesztője Maurer Gyula, a fordításokban kitűnt Libál Ilona.

1957 és 1962 között független lapként jelent meg Cseke Vilmos majd Kovács Kálmán szerkesztésében. A lap fizikus szerkesztői Heinrich László és Koch Ferenc voltak.

1962-ben neve Matematikai Lapokra változott, és ismét a román folyóirat, a Gazeta Matematică fordítása volt, bár 1974-től saját felelősségre saját cikkeket is közölt. Felelős szerkesztője 1975-ig Kovács Kálmán volt Szőcs Judit és Néda Ágnes segítségével, ezután egy szerkesztőségi munkaközösség felelt a kiadásért, élén Cseke Vilmossal. 1977-ben mind a magyar, mind a román nyelvű kiadás szerkesztésébe bekapcsolódott Kádár István matematikai szakíró. A munkaközösség összetétele 1979-től kezdve Pál Árpád főszerkesztő, Kolozsi Jenő, Kolumbán József, Néda Ágnes, Németh Sándor, Péterffy Enikő (felelős szerkesztők), Kovács Margit (szerkesztő).

A lap 30 évfolyamában majdnem 100 szerző közölt mintegy 220 nagyobb terjedelmű tanulmányt, ezeknek több mint fele a folyóirat független időszaka idején, öt és fél évfolyamában jelent meg, amiből kitűnik, hogy az önálló szerkesztés a magyar szakemberek szakirodalmi jelentkezésének kedvezett.

A folyóirat 1989 után is folyamatosan megjelent; főszerkesztője 1993–2002 között Néda Ágnes. A 15 tagú szerkesztőbizottság önkéntes munkában végzi feladatát. A bukaresti fenntartóval folyamatosak voltak a súrlódások, 1990 után már nem támogatta anyagilag a lapot. Emiatt 1997-ben a magyar szerkesztőség kivált, és megalapította a Matlap önálló folyóiratot a Matematikai Lapok folytatásaként.

Áttekintés[szerkesztés]

Periódus Név Státus Kiadó
1953–1956 Matematikai és Fizikai Lapok fordítás románból Románia Matematikai Tudományos Társulata
1957–1962/5 Matematikai és Fizikai Lapok önálló magyar nyelvű lap Románia Matematikai Tudományos Társulata
1962/6–1989 Matematikai Lapok fordítás, az utolsó években már saját cikkek is megjelentek Románia Matematikai Tudományos Társulata
1990–1996 Matematikai Lapok önálló magyar nyelvű lap, részben
románból fordított anyaggal
Románia Matematikai Tudományos Társulata
1997– Matlap önálló magyar nyelvű lap Radó Ferenc Matematikaművelő Társaság

Tartalma[szerkesztés]

A folyóirat a középfokú oktatásban szereplő matematikai anyagot kiegészítő ismertető cikkeket, azokhoz kapcsolódó kisebb tanulmányokat, feladatokat, a feladatokhoz kapcsolódó jegyzeteket, feladatmegoldásokat és a feladatmegoldók névsorát tartalmazta. A legjobb feladatmegoldók jutalma több évben egy nyári tábor volt, ahol további versenyeken vettek részt.

Főszerkesztők[szerkesztés]

Csak az önálló lap esetében szerepel főszerkesztő az impresszumban, kivéve 1979--1989, amikor a kolozsvári magyar szerkesztőségnek is volt főszerkesztője.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Néda Ágnes: Félévszázada jelenik meg a Matematikai Lapok, Matlap, 2003. június. 205–213. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]