Maszkarén szárcsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maszkarén szárcsa
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1700 körül
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Darualakúak (Gruiformes)
Család: Guvatfélék (Rallidae)
Nem: Fulica
Faj: F. newtoni
Tudományos név
Fulica newtoni
(Milne-Edwards, 1867)
Szinonimák
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Maszkarén szárcsa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Maszkarén szárcsa témájú kategóriát.

A maszkarén szárcsa (Fulica newtoni) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó, mára kihalt faj.

Az európai hajósok 1674-ben látták először Mauritiuson, majd 1678-ban Réunionon is látták, de ez csak feltételezés. A 18. század elejére feltehetően a túlvadászat miatt teljesen kihalt.

A faj csak négy korabeli útleírás és szubfosszilis formában fennmaradt csontmaradványok alapján ismert.

Tudományos nevét a brit zoológus testvérpár Alfred Newton és Edward Newton tiszteletére kapta. Mindketten foglalkoztak a madárral.

Élőhelye[szerkesztés]

A közeli rokonaihoz (Fulica) hasonlóan főként mocsarakban élt. Bár röpképtelen faj volt, rokonaihoz hasonlóan kiválóan úszott és bukott. Soha nem távolodott el túlzottan a vízfelületektől.

Megjelenése[szerkesztés]

40 cm hosszú és körülbelül 8 kg tömegű lehetett, de mivel nagyon kevés szubfosszilis maradvány maradt fenn a fajról, nem tudjuk pontosan, hogyan nézett ki.

1674-ben jelent meg Sieur Dubois útleírása, a „Les Voyages“, melyben egy Borubon-szigeten (ma Réunion) élő szárcsafajról is ír. Tollazat teljesen fekete volt – mint a szárcsáké általában –, fején egy fehér folttal. Dubois szerint a madár nagyjából tyúkméretű volt.

Kihalása[szerkesztés]

A túlvadászat miatt 1690-re nagyon megfogyatkozott az élő példányok száma, majd 1700-ra teljesen kihalt, de egy bizonytalan észlelés még ismert 1710-ből.

Eddig ez az egyetlen kihalt szárcsafaj. A legtöbb feltételezés szerint a maszkarén szárcsát is azok a bálnavadászok és Mauritiuson kikötő hajósok irthatták ki, mint a mauritiusi vörös guvatot.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maskarenen-Blässhuhn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2011. január 25.)
 • François Leguat(1708): Voyages et Avantures de François Leguat & de ses Compagnons, en Deux Isles Desertes des Indes Orientales, etc. 2: 71. Jean Louis de Lorme, Amsterdam. PDF Volltext erhältlich bei Gallica: "Leguat" in die Suchmaske eingeben.
 • Alphonse Milne-Edwards (1867): Mémoire sur une espèce éteinte du genre Fulica. Ann. Sci. Nat. Zool. (Paris) 5(8): S. 195-220, Tafeln 10-13
 • Sieur Dubois: Les voyages faits par le sievr D.B. aux isles Dauphine ou Madagascar, & Bourbon, ou Mascarenne, és années 1669, 70, 71, & 72: dans laquelle il est curieusement traité du cap Vert de la ville de Surate des isles de Sainte Helene, ou de l'Ascension: ensemble les moeurs, religions, forces, gouvernemens & coûtumes des habitans desdites isles, avec l'histoire naturelle du païs. Paris : Chez Claude Barbin, 1674.
 • Albert Lougnon (1970): Sous le signe de la tortue : Voyages anciens à l'île Bourbon (1611-1725). 3. Auflage. Saint Denis.
 • Samuel Pasfield Oliver (1891): The voyage of Francois Leguat of Bresse, to Rodriguez, Mauritius, Java, and the Cape of Good Hope
 • Storrs Olson: A synopsis on the fossil Rallidae In: Sidney Dillon Ripley: Rails of the World – A Monograph of the Family Rallidae. Codline. Boston, 1977. ISBN 0874748046
 • Anthony Cheke & Julian Hume: Lost Land of the Dodo. T. & A.D. Poyser, 2008, ISBN 0-7136-6544-0.
 • Cécile Mourer-Chauviré, Roger Bour, Sonia Ribes & François Moutou: The avifauna of Réunion Island (Mascarene Islands) at the time of the arrival of the first Europeans. In: Avian Paleontology at the Close of the 20th Century: Proceedings of the 4th International Meeting of the Society of Avian Paleontology and Evolution, Washington, D.C., 4-7 June 1996. Storrs L. Olson (Hrsg.) 89:S. 1-38. 1999
 • Rothschild, Walter (1907): Extinct Birds
 • A faj adatlapja a BirdLife honlapján