Maszala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Maszala egy indiai speciális fűszerkeverék. (Curry, vagy kari?)

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek "szósz", "mártás" a jelentése. A curry az indiaiak bánatára, az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.

Az egyes receptekben említett currylevél egy trópusi bokor erős illatú levele, amelyet nagyon kedvelnek a madrasziak és a tamilok. Curry-levelek a babérlevélhez hasonló aromát adnak az ételeknek, elsősorban Dél-Indiában a különféle ételfogások ízesítésére használják.

A curryport vagy a curryt alkotó darabos fűszereket a főzés kezdetén zsiradékban megpirítják, rendszerint pirítás előtt az illatos fűszereket egy kés hátlapjával egy kissé szétnyomják (szegfűszeg, kardamomimag stb.) Tálaljuk a curryket jó forrón és a helyi ízlésnek megfelelő köretekkel, ahogy a néha egzotikusnak látszó salátákkal, öntetekkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel és ételízesítőkkel. A helybeli ezeket a curryket úgy fogyasztja, hogy többféle köretből egy-egy kanálnyit a rizs mellé rak a tányérra, majd a bal kezét használva egy falatra valót összekever a rizzsel és a curryvel.

Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe. A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszer-keveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.

A hagyományos indiai konyhában a maszala fűszerkeveréket otthon készítik el, az alkotó anyagok és azok aránya az adott étel és a háziasszony vagy szakács ízlése szerint változik. A fűszerkeverék tartalmazhat: fűszerköményt, édesköményt, kardamommagot, ánizst, lepkeszeget, kurkumát, szegfűszeget, szegfűborsot, mentalevelet, gyömbért, borsot, mustármagot, mákot, fahéjat, szerecsendiót és virágszirmot stb.

  • Különböző összetevők alapján megkülönböztetnek:
  1. Alap maszala
  2. Csát maszala
  3. Fekete maszala
  4. Garam maszala
  5. Garam maszala változat

Egyéb változatok[szerkesztés]

  • Gujareti maszala
Jellege: csípős fűszerkeverék:
Hozzávalók: szezámmag, édeskömény, ajovan mag és csili.
  • Kasmíri maszala
Jellege: enyhe fűszerkeverék:
Hozzávalók: fekete kömény, zöld kardamomum mag, szemes fekete bors, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió-virág, és egy kevés reszelt szerecsendió.
  • Mogul maszala
Jellege: enyhe és átható illatú fűszerkeverék:
Hozzávalók: zöld kardamomum mag, fahéj, szemes fekete bors, szerecsendió virág, és néhány szem szegfűszeg.
  • Parsi dhansak maszala

(e:parszi danszák maszala)

Jellege: nagyon csípős fűszerkeverék:
Hozzávalók: görögszénamag, mustármag, csili, őrölt kurkuma, dupla mennyiségű koriandermag.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]