Mastermind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mastermind
Mastermind Intro.png

Név Mastermind
További nevei Színkereső, Mesterlogika, Mesterelme
Műfaj logikai
Játékos 1

Tábla ált. 4×10
Figurák színek
Papíron játszható igen
Lépésszám ált. 10
Számítógépes változat van

A Mastermind színkeresős egyszemélyes táblajáték, melyben a játékosnak általában tíz lépése van kitalálni, melyik színek, milyen sorrendben van elrejtve.

Mastermind Emtpy 2.png

A játék menete[szerkesztés]

A játék elején el van rejtve -többnyire négy- szín, melyet tíz lépésből, tippeléssel kell kitalálni, általában 6-10 szín közül. Minden egyes tippelés után jelzések mutatják meg, mennyire sikerült eltalálni a színeket és a sorrendjüket. Nehezítésképpen lehet több színnel is játszani, illetve úgy is, hogy több színt kelljen kitalálni. (Pl. a 12 színből melyik 8 van elrejtve, egy szín többször is szerepelhessen.)

Mastermind Theme 2.png

Jelzések[szerkesztés]

Sötét színnel jelzik darabszámra azokat a találatokat, amelyek benne vannak és jó helyen. Világos színnel pedig szintén darabszámra, amelyek ugyan benne vannak, de nem jó helyen.

Mastermind Jel 2.png

Egyéb változatok[szerkesztés]

Egyszerűsített változat[szerkesztés]

A jelzések azt is megmutatják, hogy konkrétan melyik szín van jó helyen, és melyik van benne, de nem jó helyen. Így könnyebb ugyan kitalálni, de hamarabb is ér véget a játék.

Mastermind Esay 2.png

Számjegyes változat[szerkesztés]

A szabály ugyanaz, csak itt színek helyett – többnyire négyjegyű – számot kell kitalálni tíz lépésből. A jelzések itt kétjegyű számokban mutatkoznak: az eltalált és jó helyen levő számjegyek száma az első, illetve az eltalált, de rossz helyen levő számjegyek száma a második. Példa: a kitalálandó szám: 8029. Az egyik tipp: 6893. Válasz: 02 (két számjegy is benne van, de egyik sincs jó helyen). A „40” válasz jelenti, hogy megvan a keresett szám (mind a 4 számjegy eltalálva, és mind a 4 jó helyen).

Mastermind Számos.PNG

Betűs változat[szerkesztés]

Kevésbé elterjedt változat. A szabályok gyakorlatilag megegyeznek a többi változat szabályaival, ám itt betűk vannak, és egy – többnyire négybetűs – szót kell kitalálni. A tippek után itt is jelzések jelennek meg. Pipával jelzi, hogy az adott betű benne van és jó helyen, illetve X-szel, ha benne van, de nem jó helyen. A jelzések darabszámra történnek.

Mastermind Type.PNG

Források[szerkesztés]