Masima Hiro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Masima Hiro
Masima Hiro a 2010-es Japan Expón
Masima Hiro a 2010-es Japan Expón
Született 1977május 3. (40 éves)
Nagano,  Japán
Állampolgársága  Japán
Nemzetisége japán
Gyermekei 1
Foglalkozása mangaka
Aktív évek 1998–
Fontosabb munkái The Groove Adventure Rave,
Fairy Tail
Díjak Kodansha manga-díj (2009)

Masima Hiro az IMDb-n
Masima Hiro PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Masima Hiro témájú médiaállományokat.
Példa Masima Hiro szereplőábrázolására

Masima Hiro (真島 ヒロHepburnHiro Mashima?Nagano, 1977. május 3. –) japán mangaművész, ismertebb művei a The Groove Adventure Rave és a Fairy Tail fantasy mangák. Masima Hiro vendége volt a 2008-as San Diegoi Comic-Connak. Munkája során nagy hatással volt rá Torijama Akira, a Dragon Ball szerzője, valamint Mijazaki Hajao.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Fiatal korában rendszeresen a nagyapja által adott mangákat olvasta. A középiskola után úgy döntött, hogy egy művészeti iskolába megy, mivel azt hitte, hogy az iskolában segítenek neki a tanulásban, hogyan lehetne javítani a manga rajzolási készségében. Azonban főként önképzéssel javított képességein. A hírnevet a Súkan Sónen Magazine-ban közzétett The Groove Adventure Rave (Rave Master) hozta meg Masima Hiro számára, mely 1999-2005-ig futott. Később animálták is a mangát, de még azelőtt törölték a műsorról, mielőtt befejezhette volna művét. Ezután készített néhány one-shotot, melyeket két kötetben adtak ki Masima-en Vol.1 és 2 címen. Ezen történetek közé tartozik többek között, a Cocona Xmas Hearts és a Fairy Tail, mely a következő azonos című nagy lélegzetvételű művének egyfajta „prototípusa” volt. 2006-ban kezdett bele e művébe, mely a Fairy Tail címet kapta. A Súkan Sónen Magazine-ban történő kiadása után nem kellett sok az anime adaptációig, melyet a TV Tokyo sugároz 2009 óta. Ugyanebben az évben elkészített egy one-shot mangát Monster Soul néven.

Megjelent munkái[szerkesztés]

Asszisztensei[szerkesztés]

Masima Hiro egy mangaművésznél sem asszisztált.[2]

Magánélete[szerkesztés]

Egy kislány édesapja.[3][4] Keresztény vallású.[5]

Források[szerkesztés]

  1. Hodgkins, Crystalyn: Interview: Hiro Mashima (angol nyelven). Anime News Network, 2011. november 8. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  2. Hiro Mashima and the Great Eiichiro Oda Mystery (angol nyelven). Del Rey Manga Blog. Active Anime, 2008. április 2. [2011. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  3. Aoki, Deb: Interview: Hiro Mashima. About.com. The New York Times Company. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  4. Aoki, Deb: Interview: Hiro Mashima - Page 2 (angol nyelven). About.com. The New York Times Company. (Hozzáférés: 2012. szeptember 30.)
  5. Mashima Hiro (angol nyelven). [2010. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 1.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Masima Hiro témájú médiaállományokat.