Mary (Türkmenisztán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mary
Közigazgatás
Ország Türkmenisztán
Alapítás éve1884
Irányítószám745400
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség126 141 fő (2010)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 37° 36′, k. h. 61° 50′Koordináták: é. sz. 37° 36′, k. h. 61° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Mary témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mari vagy türkménül: Mary (korábbi nevén: Merv, Meru, Margiana) város Türkmenisztán keleti részén, a Karakum-sivatag egyik kiterjedt oázisában, a Murgáb folyó mentén. Az azonos nevű régió székhelye. A város elődje, az ősi Merv egy fontos oázisváros volt a selyemúton. Romjai a várostól keletre találhatók. A kulturális világörökség része.

Története[szerkesztés]

Buszmegálló, Mary
Mary, részlet

A Kara-kum-sivatag egyik kiterjedt oázisában, a Murgáb folyó mellett fekvő Mary közelében állt egykor Merv melyet ma az egykori selyemút mentén legjobb állapotban megmaradt oázisvárosként tartanak számon. Merv ma Türkmenisztán legfontosabb emlékhelye.

A város az Akhaimenida Birodalom idejében Margiana tartomány székhelye volt. Az arab uralom alatt a selyemút egyik fontos kereskedelmi csomópontjává vált, majd az iszlám terjeszkedés egyik bázisa lett. Később az Abbászida Kalifátus uralma alá került, és mint fontos tudásközpont volt ismert. A 12. században szeldzsukok foglalták el. Ez időben korának egyik legjelentősebb településeként volt ismert. Híres volt könyvtáráról és komoly hatást gyakorolt kora építészetére, díszítőművészetére, kulturális és tudományos fejlődésére is.

1221-ben a mongolok elfoglalták, majd lerombolták.

Egykori épületei közül máig fennmaradt a 12. századi Szandzsár-mauzóleum, a Kiz-kala vár néhány falmaradványa, a város közepén álló mecset és vízgyűjtője, egy buddhista sztúpa és templom, a város északnyugati negyedében található "Oázis-ház", valamint a fellegvár és a város 15. századi falai.


Merv ma az ország negyedik legnagyobb városa, földgáz- és gyapotágazati központ, mely Türkmenisztán két legfontosabb exportágazata. A gabona-, nyersbőr-, gyapot- és gyapjúkereskedelem központja.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Az ősi Merv, Margiana romjai , a várostól keletre.
  • Szandzsár-mauzóleum - a 12. század-ban épült.
  • Kiz-kala vár maradványai
  • Mecset és vízgyűjtője
  • Buddhista sztúpa és templom
  • Fellegvár
  • Városfalak maradványai a 15. századból
  • Oázis-ház

Híres szülöttei, lakói[szerkesztés]

  • itt született Nazar Petroszján (1951) szovjet válogatott örmény labdarúgó, edző, sportvezető

Galéria[szerkesztés]

Történelmi emlékek a környéken[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]