Mary-Kate és Ashley Olsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mary-Kate Olsen szócikkből átirányítva)
Mary-Kate és Ashley Olsen
Életrajzi adatok
Születési névMary-Kate Olsen
Ashley Olsen
Született1986június 13. (37 éves)
Sherman Oaks, Los Angeles, Kalifornia, USA USA
Pályafutása
Aktív évek1987 – napjainkig
Műfajokpopzene
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
A Wikimédia Commons tartalmaz Mary-Kate és Ashley Olsen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Mary-Kate Olsen
Ashley Olsen

Mary-Kate Olsen és Ashley Fuller Olsen (vagy ismertebb nevükön az Olsen ikrek) (Sherman Oaks, Los Angeles, Kalifornia, 1986. június 13. –) amerikai színésznők és divattervezők. Az ikrek első fontos szerepe Michelle Tanner volt a Bír-lakban. Hatéves koruktól kezdve kezdtek el szerepelni különböző tévéfilmekben és videóprojektekben, melyek sora folytatódott tinédzser korukig. A Dualstar nevű cégükön keresztül az Olsenek felkerülhettek a leggazdagabb fiatal nők listájára.

Életük és karrierjük[szerkesztés]

Gyermekkor és színészi karrier[szerkesztés]

Az ikrek Sherman Oaksban, Kaliforniában születtek angol-norvég illetőségű családban. Szüleik David "Dave" Olsen (sz. 1953)[1] és Jarnette "Jarnie" Jones (sz. 1954).[2] Annak ellenére, hogy nagyon hasonló a megjelenésük, valójában kétpetéjű ikrek.[3] Van egy bátyjuk, Trent, egy húguk, a színésznő Elizabeth, valamint két féltestvérük, Courtney Taylor és Jake.[4] Az ikrek szülei 1995-ben elváltak. Féltestvéreik apjuk második házasságából származnak.[5] Az Olsen ikrek angol és norvég felmenőkkel is rendelkeznek.[6]

1987-ben, 6 hónapos korukban nyerték el Michelle Tanner szerepét az ABC szitkomjában, a Bír-lakban. A forgatásokat kilenc hónapos korukban kezdték el. Annak érdekében, hogy megfeleljenek a gyermekmunka törvényeinek, amelyek korlátozzák, hogy mennyit dolgozhat egy gyerek; a nővérek felváltva játszották szerepüket. Az Olsenek továbbra is folytatták Michelle alakítását a sorozat végéig, 1995-ig.

1992-ben Mary-Kate és Ashley megosztva játszották el Michelle Tanner szerepét, amikor vendégszerepeltek a Bír-lak és a Hangin' with Mr. Cooper crossover epizódjában. Mialatt a Bír-lak főszereplői voltak, az Olsenek szerepeltek (különálló karakterekként) filmekben is a videóknak és a televíziónak. Az első ilyen film az Irány a nagyi! 1992-ben debütált és közreműködött benne több Bír-lak szereplő is cameo-ban. 1993-ban az Olsenek megalapították a Dualstar nevezetű céget, amely az ikrek következő filmjeit és videóit gyártotta, beleértve az abban az évben készült Két tojás száz bajt csinált és az 1994-es Vadnyugati galiba (Ketten nyeregben). 1994-ben debütált vadiúj musical rejtélyvideós sorozatuk, a The Adventures of Mary-Kate & Ashley, ami egészen 1997-ig tartott.

1995-ben a Bír-lak vége után az Olsenek megcsinálták első nagyfilmjüket, a Kettőn áll a vásárt. Mellettük szintén szerepelt Steve Guttenberg és Kirstie Alley. Ugyanebben az évben bemutatták a második videósorozatukat, a You're Invited to Mary-Kate & Ashley's...-t, melynek bejegyzései egészen 2000-ig folytatódtak.

A következő évben az Olsenek szerepeltek az All My Children egyik epizódjában. 1997-ben még egyszer szerepeltek vendégekként a Sister Sister egyik részében. 1998-ban az ikrek visszatértek a televíziós sorozatokhoz egy másik ABC-s szitkommal, a 2X2 néha sok(k)-kal. Mellettük a főszereplő Christopher Sieber mint egy egyedülálló apa. A sorozat csak egy évadig tartott, de ezután is több évig ismételték. 1998-ban láthattunk még a videósorozat, a Billboard Dad kiadását, főszerepben újra az Olsen ikrekkel. Az utolsó ilyen filmjük, A kihívás 2003-ban debütált.

2000-ben az Olsenek szerepeltek a Hetedik mennyország egyik részében mint két rossz csaj, Sue és Carol Murphy. A következő évben a nővérek két sorozatnak is a főszereplői lettek: Az ikrek Malibuból, egy élőszereplős szitkom a Fox Familyn (később ABC Family) és az Ikrek akcióban, egy animációs sorozat, melyet vasárnap reggelenként adtak az ABC-n. Mindkét sorozatot 1 évad után kaszálták, habár Mary-Kate kapott egy jelölést a Daytime Emmy Awardtól a szereplésért Az ikrek Malibuból-ban.

2004-ben Mary-Kate és Ashley A Simpson családban szinkronizálhattak mint Marge The Harpooned Heart című könyvének olvasói. Szintén 2004-ben az ikrek főszerepeltek második játékfilmjükben a New York-i bújócskában. Ez volt az utolsó film, melyben együtt szerepeltek, valamint Ashley utolsó szerepe is. Mary-Kate folytatta a filmekben és a televízióban való szereplését.

Mary-Kate-nek és Ashley-nek volt egy fanklubja 2000-ig, a Mary-Kate & Ashley's Fun Club, ahol a rajongók fizethettek, hogy kapjanak Mary-Kate és Ashley mercheket és fotókat. Minden előfizetés tartalmazott egy kérdést a Mary-Kate és Ashley fanklub magazinjának, ami kizárólag csak a klubnak volt elérhető és a gyűjtő katalógus, ahonnan meg lehetett vásárolni pólókat, posztereket, baseballsapkákat, kulcstartókat, iskolai mappákat, levelezőlapokat és egyéb tárgyakat. Az előfizetők szintén kaptak meglepetés ajándékokat (általában kulcstartókat, könyv szemelvényeket vagy kérdéseket a fanmagazinnak), dalszöveges lapokat Mary-Kate és Ashley dalaihoz, egy iskola mappát, egy tagsági kártyát, egy teljes méretű posztert, két fekete és fehér fotót (egyet minden lánynak) és egy színes fotós autogramot. A klubot hirdették a Mary-Kate és Ashley filmek kezdetétől egészen 1998-ig.

Mary-Kate és Ashley népszerűek voltak a kamaszok körében az 1990-es évek alatt és a 2000-es évek elején. Nevüket és képmásukat nemcsak filmekhez és videókhoz, hanem ruhákhoz, cipőkhöz, pénztárcákhoz, sapkákhoz, könyvekhez, CD-khez, kazettákhoz, illatokhoz és sminkekhez, videó- és társasjátékokhoz, babákhoz, poszterekhez, naptárakhoz és még telefon és CD-lejátszókhoz is kiterjesztették. A Mattel 2000-től 2005-ig különböző Mary-Kate és Ashley divatbabás készletet állított elő különböző ruhákkal és kiegészítő csomagokkal.

A nővérek társelnökei lettek a Dualstar cégnek a 18. születésnapjukon, 2004-ben. A Dualstar cég már több mint 3000 üzletet eladott az Egyesült Államokban és több mint 5300 üzletet világszerte. Az Olsenek 2002 óta szerepelnek a Forbes "Celebrity 100" című listáján. A Forbes 2007-ben együttesen rangsorolta őket mint a tizenegyedik leggazdagabb nő a szórakoztatóiparban, a körülbelül 100 millió dollár nettó értékükkel.

Divatkarrier[szerkesztés]

Közös vállalkozásaik[szerkesztés]

  • Sweet Lady Jane cukrászda: Los Angeles belvárosában, a Melrose Avenue-n található a Sweet Lady Jane cukrászda, amely az édesszájú hírességek (például Jennifer Lopez) egyik kedvence. Az ikrek 2 millió dollárt fektettek az üzlet felvirágoztatásába, és állítólag ők maguk is jó pár süteményötlettel álltak az alapító, társtulajdonos, Jane Lockhart elé.
  • A Badgley Mischa Divatház reklámarcai: „Imádok böngészni a kedvenc dizájnereim üzleteiben! Szeretem, ha együtt dolgozhatunk egy-egy ötleten, és szívesen járok használtáru-boltokba is!” – mondta egy interjúban Ashley.
  • Webtanácsadó: Honlapjukon, a www.mary-kateandashley.com Archiválva 2008. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben-on külön rovatot indítottak, amelyben egy kitűnő szakember, Jessica Weiner ad tanácsokat a problémás tiniknek. A szolgáltatást bárki ingyen igénybe veheti.
  • Dualstar Entertainment Group: A cég televízióshow-kat készít és már a kezdetek óta óriási nyereséget termel. Sokan aggódtak, mert a közelmúltban megváltak régi ügyvezetőjüktől, de úgy tűnik, mindez nem lesz hatással a vállalkozás sikereire. Hamarosan újabb márkákkal jelentkeznek és tovább építik a mary.kateandashley brandet is. A Dualstar évi 150 milliós forgalmat bonyolít.

Filmográfia[szerkesztés]

Ez a filmográfia az ikrek filmjeit és sorozatait tartalmazza, amikben együtt szerepeltek. Nézd meg Mary-Kate Olsen-t, ha látni akarod, hogy milyen szerepekben volt látható egyedül.

Televízió és film
Év(ek) Cím Mary-Kate szerepe Ashley szerepe Megjegyzések
1987–1995 Bír-lak
Michelle Tanner (megosztott szerep)
191 rész
1992 Hangin' with Mr. Cooper
Michelle Tanner (megosztott szerep)
Rész: "Hangin' With Michelle" (1.02)
1992 Irány a nagyi! Sarah Thompson Julie Thompson TV-film
1993 Our First Video Önmaga Önmaga VHS kiadás
1993 Két tojás száz bajt csinál Kelly Farmer & Young Aunt Sophia Lynn Farmer & Young Aunt Agatha TV-film
1994 Vadnyugati galiba (Ketten nyeregben) Jessica Martin Suzy Martin TV-film
1994 The Little Rascals Twin #2 Twin #1 Cameo szerep
1994–1997 The Adventures of Mary-Kate & Ashley Önmaga Önmaga Videó sorozat, 11 videó
1995 Kettőn áll a vásár Amanda Lemmon Alyssa Callaway
1995–2000 You're Invited to Mary-Kate & Ashley's... Önmaga Önmaga Videó sorozat, 10 videó
1997 Sister, Sister Önmaga Önmaga Rész: "Slime Party" (4.21)
1997 Our Music Video Önmaga Önmaga VHS kiadás
1998 Anya kerestetik Tess Tyler Emily Tyler
1998 All My Children Önmaga Önmaga 1 rész, 1998. október 29.
1998–1999 2x2 néha sok(k) Mary-Kate Burke Ashley Burke 1 évad
1999 Párosban Párizsban Melanie "Mel" Porter Allyson "Ally" Porter
1999 Csapatcsere Sam Stanton Emma Stanton TV-film
2000 Hetedik mennyország Carol Murphy Sue Murphy Rész: "Gossip" (5.08)
2000 Ne szólj szánk! (Egy szót se) Maddie Parker Abby Parker
2001 Mary-Kate & Ashley's Fashion Forward Önmaga Önmaga VHS kiadás
2001 Ketten a slamasztikában Chloe Lawrence Riley Lawrence
2001–2002 Az ikrek Malibuból Riley Carlson Chloe Carlson 1 évad
2001 Karibi vakáció Madison Stewart Alex Stewart
2001–2002 Ikrek akcióban Misty (szinkronhang) Amber (szinkronhang) Animációs sorozat, 1 évad
2002 Ikertúra Kylie Hunter Taylor Hunter
2002 Római ikervakáció Charli Hunter Leila Hunter
2003 A kihívás Shane Dalton Elizabeth "Lizzie" Dalton
2003 Charlie angyalai: Teljes gázzal Jövő angyal Jövő angyal Elmulasztott cameo
2004 A Simpson család Önmaga (szinkronhang) Önmaga (szinkronhang) Rész: "Diatribe of a Mad Housewife" (15.10)
2004 New York-i bújócska (Bújj-bújj szőke) Roxanne "Roxy" Ryan Jane Ryan Főszereplők

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Olsen Twins Dad Broke - Dakota Fanning Sports Wish from Mom and Dad. National Ledger, 2010. június 27. [2010. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 5.)
  2. Elizabeth Chase Olsen, Born 02/16/1989 in California. CaliforniaBirthIndex.org, 1989. február 16. (Hozzáférés: 2013. október 26.)
  3. Ginia Bellafante. „No Labels for the Twins but Their Own”, New York Times, 2008. október 24. 
  4. Rozen, Leah. „Elizabeth Olsen in ‘Martha Marcy May Marlene'”, The New York Times, 2011. október 11. 
  5. Mary-Kate and Ashley Olsen Biography. 'Bio'. A+E Networks. [2010. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 29.)
  6. Mobile Marketing Gets Cool. eventmarketer.com. Hozzáférés ideje: August 7, 2013.

További információk[szerkesztés]