Budapesti Corvinus Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapesti Corvinus Egyetem

Főépület, a korábbi Fővámház. Fővám tér, Budapest
Főépület, a korábbi Fővámház. Fővám tér, Budapest
Alapítva 1948
Hely Budapest, Székesfehérvár
Mottó Scientia mea – adiutor meus (Tudásom az én segítőm)
Típus alapítványi egyetem
Oktatók száma 581 fő
Tanulólétszám 18 000 (körülbelül)
Hallgatói létszám 9600 fő
Rektor Takáts Előd (2021. augusztus 1. – )[1]
Tagság
 • CEMS
 • European Master of Public Administration Consortium
 • Confederation of Open Access Repositories
 • Európai Egyetemek Szövetsége
Elérhetőség
Cím 1093 Budapest, Fővám tér 8.
Elhelyezkedése
Budapesti Corvinus Egyetem (Budapest)
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 10″, k. h. 19° 03′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 10″, k. h. 19° 03′ 29″
A Budapesti Corvinus Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapesti Corvinus Egyetem témájú médiaállományokat.
Névváltozatok
Időszak
Név
1948–1953Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem
1953–1990Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE)
1990–2000Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (BKE)
2000–2003Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE)
2003 ótaBudapesti Corvinus Egyetem (BCE)

A Budapesti Corvinus Egyetem (rövidítve: BCE, 1953–1990 között: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, röviden: Közgáz) 1948 óta fennálló, Budapesten és Székesfehérváron működő alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény.[2] Finanszírozása jelentősen eltér más magyarországi egyetemekétől, a Corvinuson államilag támogatott képzésre nincs lehetőség.[3]

Története[szerkesztés]

Az intézmény jogelődje az 1920-ban felállított Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar, amely a Budapesti (1921-től Pázmány Péter) Tudományegyetemtől független, önálló szervezetben működött, élén a dékán állt, rektori jogkörrel. Ide olvadt be a Keleti Kereskedelmi Akadémia, valamint a kereskedelmi iskolai tanárképző intézet. 1934–1948 között Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Karként működött.

Az 1948. évi LVII. törvénnyel[4] hozták létre önálló egyetemként a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetemet, ami 1953. március 14-én[5] Marx Károly nevét vette fel. Többszöri átszervezés után 1990-től pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem néven folytatta működését.

A 2000-es felsőoktatási integráció során egybeolvasztották az Államigazgatási Főiskolával, így a neve Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem lett.

2003-ban a korábban a gödöllői Szent István Egyetem részét képező budai karok (a korábbi Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem) is csatlakoztak az egyetemhez, ezt követően vette fel a Budapesti Corvinus Egyetem nevet. 2012. január 1-jével a Közigazgatás-tudományi Kar (a korábbi Államigazgatási Főiskola) átkerült az újonnan megalapított Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, így a Corvinus már csak két campuson, hat karral folytatta működését. 2016. január 1-jével újra leválasztották a budai karokat, melyek újra a Szent István Egyetem részévé váltak. Az egyetem csak a gazdálkodástudományi, társadalomtudományi és közgazdaságtudományi karát tartotta meg, ezáltal visszatért korábbi struktúrájához.

A Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása[szerkesztés]

2019. július 1-jével az intézmény fenntartói jogai átkerültek a magyar államtól az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini közhasznú alapítványhoz.

Az állam egyúttal kivonult az egyetem finanszírozásából, ma már nincs lehetőség Corvinuson államilag támogatott képzésen tanulni.[6] A megszűnő államilag támogatott helyek helyett létrehozták a corvinus ösztöndíjas helyeket, melyeket lényegesen nehezebb elnyerni, mint más egyetemek esetén az állami ösztöndíjas helyeket, és megtartani is nehezebb – akiket pedig önköltséges képzésre vesznek fel, vagy átsorolják önköltséges képzésre, azoknak a korábbinál jóval magasabb tandíjat kell fizetniük a tanulmányaikért.[7]

Az átalakítás részeként a Corvinuson jelentősen csökkentik a felvett hallgatók számát,[8] a felvett hallgatókon belül pedig a tervek szerint 60%-ról 40%-ra csökken a támogatott képzésre felvettek aránya.[9] Míg más egyetemeken az államilag támogatott képzési helyeken 2 egymást követő félévben elegendő 36 kreditet szerezni az ingyenes képzési hely megtartásához, addig a Corvinuson minimum 46 kredit megszerzése szükséges a Corvinus Ösztöndíj megőrzéséhez. Szintén szigorúbbak a tanulmányi átlag tekintetében az elvárások a Corvinus Ösztöndíj esetében: más egyetemeken gazdaságtudományi képzések esetén 3,0-s, társadalomtudományi képzéseken pedig 3,5-es súlyozott átlag szükséges az ingyenes képzésen való bennmaradáshoz, addig a Corvinuson minden képzési területen 3,8-es súlyozott átlag kell elérni a Corvinus Ösztöndíj megtartásához. Emellett más egyetemeken akár 2 félév csúszás esetén is jár még az ingyenes képzési hely, addig a Corvinuson minden túlfutó hallgatónak fizetnie kell a tanulmányaiért. A Corvinus Ösztöndíj teljes összegét a hallgatónak vissza kell fizetnie, ha a félév során szünetelteti a jogviszonyát, vagy túllépi a képzésben meghatározott félévek számának kétszeresét.[10][11][12]

A Maecenas Universitatis Corvini alapítvány[szerkesztés]

A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogai az Információs és Technológiai Minisztériumtól 2019. július 1-jén átkerültek az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz. Az egyetem alapító okiratának értelmében az intézmény felelős vezetői a rektor, a kancellár, valamint új szereplőként az elnök. Az egyetem első elnöke Anthony Radev, a McKinsey volt regionális vezetője. Az alapítvány kuratóriumának tagjai: Csák János, üzletember, címzetes egyetemi tanár; Lánczi András, a Corvinus volt rektora; Martonyi János, jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter; Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója; a kuratórium elnöke pedig Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A felügyelőbizottság elnöke Bártfai Béla jogász, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, tagjai Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa, volt rektora, volt gazdasági miniszter és Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere. Az alapítvány vagyonellenőre Bogdán Tibor ügyvéd.[13]

Vezetőség

Az intézmény vezetősége: Takáts Előd rektor, Anthony Radev elnök és Domahidi Ákos kancellár.

Rektorok[szerkesztés]

Az egyetem központi épülete[szerkesztés]

Az egyetem központi kampusza, az Ybl Miklós által tervezett egykori Fővámház 1870 és 1874 között, szűk egy hektáros alapterületen épült fel. Masszív betonalapra kellett a falakat felhúzni a közeli Duna-part laza talaj miatt. Az építkezéskor gránitot és a márványt is használtak, az aulát pedig üvegtetővel borították be. A költségek mintegy 3,4 millió osztrák–magyar forintra rúgtak. A Budapest ostromakor 1945-ben keletkezett súlyos sérüléseket 1950-re jórész kijavították, így abban az évben itt indulhatott az új egyetem. 1990-ben ismét felújították az épületet, s a korszerűsítés keretében liftekkel is felszerelték.

Karok, képzések[szerkesztés]

Nagyelőadó a „C” épületben
A főépület impozáns látványa éjszaka

A BCE a 2004. évi LX. törvény alapján 2004. szeptember 1-jén kezdte meg működését ezzel a választott új névvel, ahol 2004. szeptember 1. és 2011. december 31. között hét, 2012. január 1-től – már a Közigazgatástudományi Kar nélkül – hat karon folyt a felsőoktatási képzés, majd 2016. január 1-jétől – a Budai Campus kiválásával – három karon zajlott oktatás.

A Corvinus Egyetemen 8.600 hallgató tanul alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben, szakirányú továbbképzéseken és doktori képzésen.

Intézetek[szerkesztés]

Az egyetem karai a 2019/20-as tanévben megszűntek, melyek helyett intézetek hoztak létre. Az intézetek irányítása alatt tanszékekre bontva folynak a képzések.

2021-ben az alábbi intézetek működnek:

 • Gazdaság- és Közpolitika Intézet
 • Informatikai Intézet
 • Közgazdaságtani Intézet
 • Kommunikáció és Szociológia Intézet
 • Marketing Intézet
 • Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet
 • Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet
 • Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézet
 • Vállalatgazdaságtan Intézet
 • Vállalkozásfejlesztési Intézet
 • Vezetéstudományi Intézet

Kutatás[szerkesztés]

A Corvinus Magyarország egyik legjelentősebb kutatási tevékenységet végző intézménye.

2004-ben alakult a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont. A Kutatóközpont három fő pillére az oktatás, a kutatás és a tanácsadás. Elemzéseik fókusza elsősorban a villamosenergia- és földgázpiacok. 2007 óta vízgazdasági kérdésekkel, 2017 óta közlekedési témákkal is foglalkoznak.

2018-ban született meg a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) nemzetközi kutatóközpont, amelynek célja a Corvinus tudományos teljesítményének és nemzetközi beágyazottságának erősítése. Mellettük több mint 20 kutatóközpont működik az egyetemen.

A kutatási tevékenységhez kapcsolódó több folyóirat (Society and Economy, Vezetéstudomány, Corvinus Journal of Sociology and Social Policy, Corvinus Journal of International Affairs, Köz-Gazdaság) és számos kiadvány (pl. műhelytanulmány sorozatok: Corvinus Economic Working Papers RePEc, Corvinus Law Papers) jelenik meg az egyetemen.

Doktori iskolák[szerkesztés]

A Budapesti Corvinus Egyetemen 4 doktori iskola működik:

 • Gazdálkodástani Doktori Iskola
 • Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskola
 • Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola
 • Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskola

A kurzusok többsége az egyre növekvő számú külföldi hallgatóra épülő nemzetköziesedési folyamat miatt angolul folyik.

Díjak és rangsorokban elfoglalt helyek[szerkesztés]

A Corvinus 2010-ben felsőoktatási intézményi kategóriában Felsőoktatási Minőségi Díjat nyert. Gazdasági alapszakjai nemcsak a hazai egyetemek között töltenek be jelentős pozíciót, hanem nemzetközileg is elismertek: az Egyetem az Eduniversal 2019-es rangsorában első, 2020-ban második helyezést ért el a régióban, 2019-ben pedig bekerült a Financial Times listáján Európa 100 legjobb üzleti iskolája közé, szintén az Eduniversal listáján pedig az Egyetem regionális és környezeti gazdálkodás mesterszakja 36. helyezést ért el fenntartható fejlődés és környezeti menedzsment kategóriában.

Szakkollégiumok[szerkesztés]

A Corvinus egyik szakkollégiumának, a
Heller Farkas Szakkollégiumnak épülete a Váci utcában

1970-ben alakult meg az akkor még Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen az ország szakkollégiuma, a népi kollégiumok hagyományait felelevenítve. Az alapításkor a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Szakkollégiuma nevet viselő intézmény 1973-ban vette fel a Rajk László Szakkollégium nevet.

Évtizedeken át egyedüli lehetőséget nyújtottak az egyetem hallgatósága számára, hogy az uralkodó politikai irányvonaltól eltérő gondolataikat egymással megoszthassák és a tiltólistán lévő gondolkodók véleményét is meghallgathassák. A nyolcvanas évek második felétől kezdve a Bibó István Szakkollégiummal együtt az Egyetem szakkollégiumai az ellenzéki mozgások egyik gócpontjaként működtek. A rendszerváltás után a politizálás helyett a szakmai munka került előtérbe, az egyetemi alapoktatást kiegészítő ismereteket nyújtanak tagjaik számára.

A szakkollégiumok több speciális témában (például: társadalomelméleti, pénzügyi stb.) végeznek elmélyült kutatást, gyakran külső oktatók, vagy a gazdasági élet szereplőinek bevonásával. A tagok általában együtt laknak az egyetemi kollégiumuk egy elkülönített szintjén, vagy egy ezektől független épületben. Ez elősegíti az aktív közösségi életet és a közös tanulást, a kutatást.[14]

Az egyetemen 2020-ban működő szakkollégiumok közül a legjelentősebbek:

Diákszervezetek[szerkesztés]

A szakkollégiumokon felül a Corvinuson még több mint 40 diákszervezet működik, ezzel a legaktívabb szervezett hallgatói életet tudhatja magáénak az országban. Egyes szervezetek szakmai fókuszúak, mások valamely hobbi köré szerveződnek, vagy nemzetköziesedéssel foglalkoznak stb.[15]

1970-ben alakult meg a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen a ma legrégebbi diákszervezet a Studium Generale.[16] A 45 éves diákszervezet mára a Corvinus Egyetem hivatalos érettségi felkészítője lett. A szervezet a hátrányos helyzetű diákokat készíti fel az érettségire ingyenesen, valamint ez az egyik legnagyobb taglétszámú szervezet.

A 2020-ban működő diákszervezetek közt az alábbiak szerepelnek:

 • Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes
 • Corvinus Művészeti Akadémia
 • ESN CorvinusJÉG, azaz a Jövőt Építők Generációja
 • KDSZ – Közgazdászok a Politikában
 • Közép-Európa Társaság
 • nowUpresent
 • Vállalkozásfejlesztés Klub

Hallgatói Önkormányzat[szerkesztés]

A Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzata (BCE HÖK) érdekképviseleti szervezeti egység, amelyet hallgatók irányítanak. A HÖK-nek minden egyetemi polgár tagja, de köznapi használatban a HÖK ennek megválasztott testületét fedi. A HÖK feladata a hallgatók és az egyetemi oktatók közötti kommunikáció biztosítása, és segít hallgatókat érintő problémák megoldásában.

A HÖK választmányát évente szavazzák meg a Corvinus hallgatói. Az ősszel tartott választásra minden hallgató jelöltetheti magát, a választmány ez alapján alakul meg.

A HÖK egyharmados súllyal képviseli a hallgatókat az egyetem legfontosabb döntéshozatali ülésein, így a Szenátuson, a Kari Tanácsokon, és legfontosabb bizottságokban. A felmerülő oktatási problémákkal kapcsolatban is megkereshető, a HÖK feladata a hallgatók megfelelő tájékoztatása az egyetemi eseményekről. Ezeken felül a HÖK rendezvényeket is szervez, így a Felező Bált és a Corvinus Egyetemi Napokat.[17]

Corvinus Hallgatói Médiaközpont[szerkesztés]

A BCE 2007-ben átadott új „C” épülete, ahol az egyetem könyvtára is található

A BCE HÖK a Kommunikációs Iroda és a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet közreműködésével alapította meg 2012 januárjában a Corvinus Hallgatói Médiaközpontot. A központ adja ki a Budapesti Corvinus Egyetem két, már korábban is létező újságát. A Médiaközpont célja az egyetemi kommunikáció egységesítése, a hallgatói médiumok összefogása. Több mint ötven hallgató tagja a központnak. A Hallgatói Önkormányzat elnöke és kommunikációs referense ellenőrzi a munkát, amelyet a főszerkesztő és a médiumok felelős szerkesztői koordinálnak.

A Corvinus Hallgatói Médiaközpont az alábbi médiumokból áll:

 • Közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos lapja, melyet 1951-ben alapítottak. A lap az évek során sok átalakuláson ment keresztül. Elsősorban az egyetem közéleti hírei, szakmai, tudományos és kulturális írások kapnak benne helyet. Megjelenik szorgalmi időszakban kéthetente 20–28 oldalon 3000–4000 példányban tabloid méretben. A hallgatói lap 2019-ben nyomtatott formában megszűnt, írásaik ma már csak a korábban is működő corvinusonline.blog.hu oldalon érhetőek el. A blogon napi rendszerességgel jelennek meg egyetemi közéleti hírek, oktatói és közéleti interjúk, tudományos elemzések és eseménybeszámolók, valamint hallgatói véleménycikkek. A Közgazdász Online szerkesztősége jelenleg 17 főből áll. A szerkesztőséget a Corvinus Egyetem által kiválasztott főszerkesztő vezeti.
 • Corvinus Offline hallgatói magazin: a Corvinus Offline egy néhány évvel ezelőtt alapított, fiatalos időszaki hallgatói magazin. Elsősorban a szabadidővel, populáris kultúrával, sporttal, valamint más lazább témákkal foglalkozik. Megjelenik vizsgaidőszakban és tematikus kiadványokkal 36–60 oldalon A5 méretben;

Kollégiumok[szerkesztés]

A Corvinus három budapesti kollégiumot működtet, a Földes Ferenc Kollégiumot, a Kinizsi Kollégiumot és a Tarkaréti Kollégiumot.

A székesfehérvári campushoz is tartozik kollégium, amely az A épület tetőterében kapott helyet.

Alumni[szerkesztés]

A Budapesti Corvinus Egyetemen két szervezet gondozza a korábbi hallgatókkal a kapcsolatokat, a Közgáz Alma Közhasznú Egyesület és a Corvinus Alumni. Szakmai és kulturális programokat szerveznek az egykori hallgatóknak.

Emellett minden évben megjelenik egy jubileumi évkönyv, amelyben az 50-60-65 és 70 évvel ezelőtt diplomázott diákokat mutatják be. Az évkönyvet és díszokleveleket egy ünnepség keretein belül adják át a korábbi corvinusos diákoknak.

Közgáz Évzáró Fesztivál[szerkesztés]

A Közgáz Évzáró Fesztivál a Budapesti Corvinus Egyetem "vizsgafelejtő" fesztiválja, amit 1993 óta hagyományosan Tata városában rendeztek meg a vizsgaidőszak végén. A fesztivál 2012-ben egy új, nagyobb helyre költözött: június 14. és 17. között Balatonkenese volt az új helyszín. 2016-ban Zánka, 2017-től pedig Alsóörs ad otthont a rendezvénynek.

Az első tatai fesztivált 1993-ban rendezte meg közösen az Öntevékeny Csoportok Irodája és a Hallgatói Önkormányzat a Közgázos diákoknak. Évről évre egyre nagyobb létszámban képviseltették magukat a hallgatók, a fesztivál pedig elérte az 1000 fős látogatottságot. Az évezred végén a fesztivál látogatottságában megelőzte az akkor induló VOLT Fesztivált is. A 2000-es évek elején a szervezés kikerült a diákszervezetek kezéből és az egyetemtől független rendezvényszervező cégek vették át a főszervezői szerepet. A 2006-os és a 2007-es fesztivál főleg az egyetem névváltoztatási problémái miatt sikertelen volt, így 2008-ban az eseményt nem rendezték meg. 2009-ben egy új szervezőgárda felelevenítette a hagyományt, és a fesztivált a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos évzárójaként szervezték meg. 2012-ben a szervezést átvette a Hallgatói Önkormányzat, így új helyen, új csapattal szervezték meg a hagyományos fesztiválokat. A legutolsó esemény a 2019-es fesztivál volt.

Ismert egykori diákjai[szerkesztés]

A Sóház belső tere

Ismert egykori tanárai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • A Közgazdász, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem lapja 1952–1989 között lelent meg. A lapszámok letölthetőek a BCE Egyetemtörténeti Archívumából.[18]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Corvinus University
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapesti Corvinus Egyetem témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dr. Takáts Előd a Corvinus új rektora. Budapesti Corvinus Egyetem. (Hozzáférés: 2021. július 26.)
 2. BCE Kommunikációs Igazgatóság: Hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem. (Hozzáférés: 2019. július 1.)
 3. 4 millió egy félév: 2030-ra gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus
 4. 1948. évi LVII. törvény a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem létesítéséről. [2009. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 30.)
 5. A Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1953. évi 3. számú törvényerejű rendelete a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem elnevezéséről. Magyar Közlöny, 8. sz. (1953. márc. 16.) 69. o.
 6. 4 millió egy félév: 2030-ra gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus
 7. Corvinus: elkerülhetetlen a tandíjemelés
 8. Támogatta a Szenátus Dr. Takáts Előd rektori pályázatát és szó volt a 2020-as pénzügyi évről - tudósítás a májusi ülésről
 9. 4 millió egy félév: 2030-ra gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus
 10. Tanulmányi Kisokos
 11. Szabályok, amiket be kell tartani, hogy megtarthassátok az ösztöndíjas helyeteket
 12. Így tanulhattok ingyen egyetemen, főiskolán: szabályok és változások
 13. Mérföldkő a Corvinus Egyetem átalakulásában. (Hozzáférés: 2019. július 1.)
 14. A szakkollégiumok rövid leírása az Egyetem honlapján
 15. Diákszervezetek. (Hozzáférés: 2019. július 1.)
 16. Studium Generale - Kezdőlap. www.studiumgenerale.hu. [2013. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 4.)
 17. BCE HÖK
 18. Közgazdász. 1954–1989