Marvel Stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marvel Stadion
A Marvel Stadion kívülről
A Marvel Stadion kívülről
ElhelyezkedésCity of Melbourne (Victoria szövetségi állam közigazgatási egységei)

Megnyitás ideje2000. március 9.

Befogadóképesség56 771
TulajdonosAusztrál Futball Liga
KezelőMelbourne Stadiums Limited
Építész
  • Populous
  • Daryl Jackson
  • BVN Architecture
NévadóDocklands (külváros)
Elhelyezkedése
Marvel Stadion (Ausztrália)
Marvel Stadion
Marvel Stadion
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 37° 48′ 59″, k. h. 144° 56′ 51″Koordináták: d. sz. 37° 48′ 59″, k. h. 144° 56′ 51″
Térkép
A Marvel Stadion weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marvel Stadion témájú médiaállományokat.
Az Etihad Stadion belülről

A Marvel Stadion vagy Docklands Stadion (korábbi szponzorációs nevein Etihad Stadion, Colonial Stadion, illetve Telstra Dome) többcélú sport- és szórakoztató központ az ausztráliai Melbourne belvárosi Docklands negyedében.

Eredetileg a Waverley Park ausztrálfutball-stastadion kiváltására tervezték, fő profilja ma is ausztrálfutball-mérkőzések rendezése. Az első vonalbeli klubok közül bérlője a Carlton, az Essendon, a North Melbourne, a St Kilda és a Western Bulldogs. Itt van az Ausztrál Futball Liga (AFL) központja és az építési szerződés alapján 2025-ig a pálya tulajdonosa az AFL. Szintén itt van a Seven Network televíziós hálózat központja.

A stadion más sportágak otthona is. Rendszeresen rendeznek az Etihadban labdarúgómérkőzéseket (mint a Melbourne Victory FC nagy nézőszámú meccseit). Esetenként vannak itt krikett-, ligarögbi- és uniósrögbi-összecsapások, valamint egyéb rendezvények, például koncertek is.

Építése 1997 októberében kezdődött meg (ekkor még Victoriai Stadion néven[1]) és 2000-ben fejeződött be. A stadion 2000. március 9-én nyílt meg. Az építkezés költsége 460 millió ausztrál dollár volt. A stadion tulajdonosa a James Fielding Funds Management, működtetője a Melbourne Stadiums Limited Access One.

Befogadóképessége 56 347 fő, az ülőhelyek száma 53 359.

Kezdettől viták övezik és sok kritikát kap, különösen a fő bérlő AFL-től. Az AFL és a stadiontulajdonos közt perekkel fűszerezett viszály alakult ki;[2] az AFL még azt is kilátásba helyezte, hogy a komplexumtól kevesebb mint egy kilométerre új stadiont épít.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Linnell, Stephen, Shane Green. „City to get $200m high-tech stadium”, The Age, 1996. október 31.. [2005. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. március 1.) 
  2. http://www.theage.com.au/news/rfnews/more-stadiums-debate-a-distraction/2009/04/30/1240982346033.html
  3. ibid

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Docklands Stadium
A Wikimédia Commons tartalmaz Marvel Stadion témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Docklands Stadium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.