Martos Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Martos Balázs
Született 1952. október 1. (66 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása informatikus

Martos Balázs (Budapest, 1952. október 1. –) magyar villamosmérnök, számítógép-hálózati informatikai szakember, a magyarországi internet egyik „atyja”.

1977-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán, a Digitális Berendezések ágazaton, azóta foglalkozik számítástechnikával és elektronikus hálózatokkal. Az MTA SZTAKI-ban vezetője a többprocesszoros rendszereket kifejlesztő kutatócsoportnak. Főkonstruktőre volt a Telefongyárban gyártásra kerülő IBM 3705 kompatibilis távadatfeldolgozó processzornak.

Az MTA SZTAKI számítóközpontjának vezetőjeként számos olyan fejlesztést irányított ami elvezetett az első magyar országos akadémiai távközlési hálózat (a NIIF programhoz kapcsolódó HUNGARNET) létrejöttéhez, ami az alapja lett az oktatási és akadémiai intézmények, továbbá közgyűjtemények közötti mai internetes gerincnek (HBONE, 1993), ezáltal megteremtve a magyarországi internet használatának lehetőségét. 2000-ig aktív fejlesztője volt a HBONE-nak, tagja a NIIF Műszaki Tanácsának és vezette a HBONE és a NIIF központi szolgáltatásainak üzemeltetését. Részt vett a TEN-34 projektet előkészítő EUROCAIRN nevű Eureka projektben is. A W3C konzorcium Tanácsadó testülete tagjaként részt vett a WWW protokoll fejlesztésében és szabványosításában.

2000-et követően az MTA SZTAKI Hálózatbiztonsági Osztályának vezetőjeként internetbiztonsági kérdésekkel foglalkozott, ennek kapcsán létrehozta a magyarországi biztonsági incidenseket koordináló szervezetet a HunCERT-et (Hungarian Computer Emergency Response Team).

1990 óta aktívan részt vett a magyar internet létrehozásában, fejlesztésében. (1990 októberben jött létre az első állandó kapcsolatú összeköttetés az EARN/BITNET hálózaton a SZTAKI és a Linzi Egyetem között egy 9600 bps sebességű bérelt vonalon, és 1991. októberben szintén a SZTAKI-ban volt az első magyarországi IP kapcsolat, magyar IP címmel (192.84.225.1) és domain névvel (sztaki.hu).) Az internet egyik alapjának tekinthető domain rendszer hazai delegálási rendszerének kialakításában és üzemeltetésében is kulcsszerepe volt, és 1990-től 2015-ös nyugdíjba vonulásáig legfőbb adminisztratív felelősként segített kialakítani, fenntartani a rendszer függetlenségét és stabilitását.

Kezdeményezésével valósult meg a hazai platform- és szolgáltatófüggetlen internetes kicserélő központ, a BIX is. A magyarországi internetszolgáltatókat tömörítő Internetszolgáltatók Tanácsa Egyesület (ISZT) egyik alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke.

Évek során számos szakmai szervezetnek volt tagja: Informatikai Érdekegyeztető Fórum (INFORUM) alelnöke, a Magyar Internet Társaság (MITE, az ISOC magyar tagszervezete) egyik igazgatója, a Magyar Nemzeti Host Egyesület elnökségének tagja, a HUNGARNET Egyesület elnökségének tagja, az ISZT elnöke (1997-2015), az Internet Society Tanácsadó Testületének tagja, a Tudományos Mérnöki Minősítő Bizottság tagja, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és az NJSZT tagja.

Források[szerkesztés]