Martin Lauček

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martin Lauček
Született1732. május 19.
Turócszentmárton
Elhunyt1802. február 9. (69 évesen)
Szakolca
Nemzetiségeszlovák
Foglalkozásalelkész,
jegyző
SablonWikidataSegítség

Martin Lauček (magyarosan: Laucsek Márton, Turócszentmárton, 1732. május 19.Szakolca, 1802. február 9.) szlovák ágostai evangélikus lelkész és jegyző.

Élete[szerkesztés]

Laucsek János és Malko Katalin fia. Turócszentmártonban született, ahol atyja bíró és jegyző volt. 1740-től Necpálon, 1747-től Pozsonyban, 1750-től Sárospatakon és 1752-től Késmárkon tanult, honnét 1754 márciusában Berzétére ment kántortanítónak. 1756 novemberében Kuntapolcán, 1759 augusztusában Derencsényben, 1761-ben Felsősajón (Gömör vármegye) lett lelkész, ahol 22 évig maradt, egyszersmind jegyző és egy ájtatos testületnek vezetője volt. 1783 májusában Szakolcára költözött szintén lelkésznek, ott is hunyt el 1802-ben.

Művei[szerkesztés]

  • Vypsáni zivota Gotharda Dobsinského... 1774 (Dobsinsky Gothárd életrajza.)
  • Zlatá báne to jest nábozné motliby a pisné. Pozsony, 1776 (Az arany bánya, az az ájtatos imák, énekek sat.).
  • Vyklad na nékteré clanky víry. Uo. 1776 (Magyarázatok a vallás különböző ágazatairól.)
  • Slzy ucedlniku s oci jejich utrené ... Szakolcza, 1783 (A tanítványok könnyeinek Krisztustól való letöröltetése. Beköszöntő beszéd máj. 11.)
  • Az első keresztényeknek ama tíz főüldözésekről szólló historia, mely magában foglalja a Jesus Kristus híveinek, az első háromszáz esztendőkben, a pogány császárok alatt tett, és Constantinus Magnus első keresztény császárnak idejéig tartott keserves nyomorúságokat. Nem különben: az akkori sz. martyromoknak és Kristus Jesus állhatatos vallóinak irtóztató szörnyű kínokat. Melly is a legrégibb historikusoknak írásaikból felkerestetett, és rövideden egybe-szedegettetett, s a köznépnek hasznára, német nyelven megirattatott. Benkendorff Henriktől, magyar nyelvre pedig fordíttatott ... Pozsony, 1787
  • Slovarné aneb konkordanci biblická. Uo. 1791 (A Bibliában levő szavak, hely- és tulajdonnevek szótára. I. főmunkája.)
  • Radostné prozpováni skále spaseni od cirkve ev ... Szakolcza, 1797 (Templommegnyitási beszéd márcz. 8.)

Kiadta még Procopius doktorral együtt a Sbírka listu Thurzonickych (A túróczmegyei írók munkáinak gyűjteménye) című munkát és Schmal András tót katekizmusát, de ezen munkákról az életrajzírók nem emlékeznek meg bővebben.

Kéziratai is maradtak; így a Magyar Nemzeti Múzeumban: Biographia 8rét 82 lap (tót kézirat: Simonides János. Masnici Tobiás és mások életrajzával).

Nevét Lauček, Lavtsek, Lauschek, Lautsek és Lautscheknek is írják.

Források[szerkesztés]

  • Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái.   (Laucsek Márton címszó alatt)

További információk[szerkesztés]