Martin Frobisher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martin Frobisher
Cornelis Ketel festménye (1577 körül)
Cornelis Ketel festménye (1577 körül)
Született1535[1][2][3][4][5]
Altofts
Elhunyt1594. november 15. (58-59 évesen)[4][6]
Plymouth
Állampolgárságaangol
Foglalkozásafelfedező
SírhelyeSt Giles-without-Cripplegate

Martin Frobisher aláírása
Martin Frobisher aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Martin Frobisher témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Martin Frobisher (1588-tól sir Martin Frobisher) Altofts, 1535 körül – Plymouth, 1594. november 22.) angol tengerész, felfedező.

Expedíciói[szerkesztés]

Három kis hajóval (közülük kettő – a Gabriel és a Michael – volt 20–25 tonnás bark, a harmadik egy kb. 10 tonnás naszád) 1576. június 7-én indult el az Északnyugati átjárót keresve. A Shetland-szigetek érintése után egy viharban legkisebb hajója elsüllyedt, a Michelt pedig Grönlandon kiürítették, úgyhogy valamennyien a Gabriel fedélzetén folytatták útjukat. Augusztus legelején érte el a később róla elnevezett Frobisher-öblöt. Több napig vitorlázott az öbölben nyugat felé, és úgy tűnt neki, hogy a víz áramlásával szemben. Úgy gondolta, hogy a víz a Csendes-óceánból áramolhat, tehát sikerült megtalálnia a keresett átjárót. Emellett sárgán erezett és ezért aranytartalmúnak vélt köveket is talált, úgyhogy visszafordult Angliába. Október 9-én érkezett meg Londonba, ahol kitörő örömmel fogadták.

Második útjára 1577. május 27-én indult, immár a királynő támogatásával és ezúttal is három hajóval (a 150 tonnás Ayde, valamint a két bárka: a Gabriel és a Michael). Ekkor már nem az átjáró végighajózását, hanem egy ilyen jellegű expedíció előkészítését tekintette céljának. Július 17-én érték el a Frobisher-öböl szája előtt emelkedő Hull-szigetet, és azt értékes érceket keresve alaposan átkutatták. Néhány hét múlva továbbindultak, és felderítették a Baffin-sziget déli partvidékét. Augusztus 23-án fordultak vissza, és a három hajó augusztus utolsó hetében futott be különböző angol kikötőkbe.

Harmadik útjára 1578. június 3-án indult. Június 20-án érte el Grönland déli partjait. Miután Dennis nevű, 100 tonnás bárkája hajótörést szenvedett, többi hajójával behatolt a Hudson-szorosba, és úgy vélte, hogy ez a keresett átjáró. Mintegy hatvan mérföldet hajózott fölfelé a Hudson-szorosban, de úgy vélte, nem ez a kapu a keresett Északnyugati-átjáróhoz, ezért visszatért a mai Frobisher-öbölhöz. Itt megpróbált egy telepet alapítani, de ez a széthúzás és az elégedetlenség miatt nem sikerült. Augusztusban indult vissza Angliába, ahová októberben érkezett nagy ércrakománnyal. Ezt végre megnézették szakemberekkel is, és ekkor a három úton gyűjtött összes érc értéktelen piritnek bizonyult.

1585-ben Francis Drake helyetteseként vett részt annak az amerikai spanyol birtokokat végigrabló portyáján.

1588-ban a spanyol Armada legyőzésében játszott szerepéért a királynő lovaggá ütötte.

Egy spanyol hajórajjal vívott összecsapásban kapott halálos sebet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. Sir Martin Frobisher
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Encyclopædia Universalis (francia nyelven). Encyclopædia Britannica Inc.. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. GeneaStar

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Martin Frobisher című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]