Mark Goudeau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark Goudeau
Született1964. szeptember 6. (59 éves)
Phoenix
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásasorozatgyilkos
IskoláiCorona del Sol High School

Magassága180 cm
Testtömege84 kg
SablonWikidataSegítség

Mark Goudeau (Phoenix, 1964. szeptember 6. –) amerikai sorozatgyilkos és sorozat-erőszakoló, az ún. Baseline Gyilkos. Egyike azon sorozatgyilkosoknak, akik Phoenix városát terrorizálták 2005–2006-ban.

Háttere[szerkesztés]

Goudeau-t kezdetben a Baseline Rapist (A Baseline Erőszakoló) néven emlegette a phoenixi sajtó, amikor a rendőrség bejelentette, hogy egy világos bőrárnyalatú fekete férfi fegyverrel megtámadott és megerőszakolt egy 12 éves lányt a Baseline Road közelében. Goudeau-t később, 2006 tavaszán átkeresztelték a Baseline Gyilkosnak, miután összekapcsolták a környéken történt lőfegyveres gyilkosságokat és rablásokat az erőszakolóval. A bűncselekmények idővel egyre inkább kiszélesedtek, elsősorban Phoenix északi területének középső részeire.

Úgy gondolják, hogy Goudeau 9 elsőfokú gyilkosság (8 nőt és egy férfit is meggyilkolt), továbbá 15 nő és fiatalt lány megerőszakolása, valamint 11 emberrablás bűntettéért felelős. Noha kezdetben nem kapcsolták össze, a nyomozóknak feltűnt, hogy a bűncselekményeknek látszólag nem volt semmi indítékuk, és a gyilkosságok gyakran rendkívül brutálisak voltak. Az elkövető mindig ugyanúgy csapott le: hosszú kabátot, kesztyűt, hosszú parókát és sapkát viselt. Az áldozatokat rendszerint sötétedés után, védtelen helyzetben támadta meg, pl. buszra várva, autómosás vagy fűnyírás közben. A nemi erőszakok áldozatait különféle álruhákban, halloweeni maszkot viselve, valamint hajléktalannak vagy drogosnak álcázva magát támadta meg.

A rendőrség szerint a bűncselekmények helyszínein talált töltényhüvelyek mindegyike ugyanabból a fegyverből származott. A phoenixi rendőrség több ezer órát töltött a környéken való járőrözéssel 2006 nyarán, és több száz beérkező tippet ellenőriztek le. Mivel a lakosság egyre jobban megrémült a bűncselekmények és azok erőszakossága miatt, a rendőrség lakossági gyűlést hívott össze, amelyen ismertették a túlélők által adott személyleírásokat és az elkövetőről elmondott jellemzőket. A frusztráció és a félelem lassan eluralkodott a városon, amikor a plakátok és hirdetőtáblák a Baseline Killer ("A Baseline Gyilkos") néven kezdték emlegetni az elkövetőt. A rendőrség végül 100 000 dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel az információért cserébe, amely elősegítheti a titokzatos sorozatgyilkos elfogását. A rendőrségnek több mint egy évre volt szüksége, mire egy használható gyanúsítottra bukkantak.

Ebben az időben Goudeau feltételesen volt szabadlábon, amelyet kábítószer-birtoklás és testi bántalmazás miatt róttak ki rá. A férfi külső munkát végzett. 2006 augusztusában a feltételes szabadlábra helyezéséért felelős bizottság reagált a rendőrségi felhívásra, és beszámoltak róla a phoenixi Rendőrkapitányság munkacsoportjának, hogy Goudeau több ponton is megfelel a keresett sorozatgyilkos profiljának. A feltételes szabadlábra helyezésért felelős tisztek átkutatták Goudeau házát, és találtak egy símaszkot valamint egy valósághű játékpisztolyt. A rendőrség ezen információk birtokában házkutatási parancsot szerzett Goudeau lakásának átvizsgálására, és további tárgyakat találtak, amelyek a férfit a Baseline Gyilkos által elkövetett bűncselekményekhez kapcsolták.

2006. szeptember 4-n Mark Goudeau-t letartóztatták két phoenixi testvér bántalmazása miatt, amely nyomozást összekapcsolták a Baseline Gyilkos-nyomozással. A nővérek közül az egyikük, aki akkoriban várandós volt, mikor 2005. szeptember 20-án egy phoenixi parkban megtámadták. A begyűjtött DNS minták összekapcsolták Goudeau-t a támadással. 2007. szeptember 7-én Goudeau-t bíróság elé állították és a támadással kapcsolatosan mind a 19 vádpontban bűnösnek találták. 2007. december 14-én a bíró összesen 438 évre ítélte a bántalmazás és a sorozatos nemi erőszakok ügyében.

A gyilkosságok vádjával egy évvel később állt bíróság elé. A tárgyalás végén, 2011. november 30-án a phoenixi bíróság bűnösnek találta a férfi 9 rendbeli szándékos emberölés vádjában, és halálra ítélték.

Idővonal[szerkesztés]

  • 2005. augusztus 6. - A 48. utca sarkán, Phoenixben a Baseline Road közelében, egy templomtól nem messze Goudeau megtámad 3 tinédzsert, a két lányt szexuálisan bántalmazza.
  • 2005. augusztus 14. - A Thomas Road 2425-ön Phoenixben, hajnali 4:10-kor nemi erőszakkal egybekötött rablást követ el.
  • 2005. szeptember 8. - Hajnali egy órakor a Mill Avenue 3730 és a Georgia Thompson kereszteződésnél gyilkosság történik.
  • 2005. szeptember 20. - Szexuális támadás. Éjszaka hazafelé sétálva egy Phoneixi városi parkból, a Vineyard Road-on Goudeau fegyverrel megtámad két nővért (az egyikük várandós volt ekkor). Goudeau fegyverrel kényszerítette, mielőtt szexuálisan bántalmazta egyiküket, majd kését a terhes lány hasába döfte. Ez volt az az eset, amelyben a helyszínen talált DNS-t összehasonlították a Baseline Gyilkos DNS-ével, ez pedig egy évvel később a férfi letartóztatását eredményezte.
  • 2005. szeptember 28. - Rablást követ el a Baseline Road 1425-nél. Aznap éjjel, 21:30-kor a Central Avenue 7202-n egy nemi erőszakkal egybekötött rablást is elkövet.
  • 2005. november 3. - Parókát és sapkát húzva bemegy egy boltba, és fegyverrel kirabolja azt. Kevesebb mint 10 perccel később elrabol egy nőt, aki tárgyakat helyez egy adománygyűjtőbe. Szexuálisan bántalmazza a nőt a kocsijában és követeli, hogy adja át az értékeit és húzódjon az ülés sarkába. A nő elmondása szerint halloweeni maszkot és műanyag fekete szemüveget viselt.
  • 2005. november 7. - Négy rablás veszi kezdeti. Először egy mexikói étteremben Las Brasasban fegyverrel foszt ki, majd egy Little Ceaser's Pizzéria három vendégét rabolja ki. Ezt megelőzően, közvetlenül a pizzéria előtt is kifoszt négy embert az utcán. Állítólag összesen 463 dollárt lopott, és miközben elmenekült, mindegyik helyszínen a levegőbe lőtt.
  • 2005. december 12. - 15:44-kor gyilkosságot követ el a 40. utcában, Phoenixben. A 39 éves Tina Washington épp egy óvodából tartott hazafelé, ahol dolgozott, mikor a férfi észrevette. Behúzódott egy fal mögé, majd mikor a nő közelebb ért, rászegezte a fegyvert, és fejbe lőtte.
  • 2005. december 13. - 16:00-kor kirabol egy nőt a South Mountain Avenue 700-ban, Phoenixben.
  • 2006. február 20. - 19:38-kor agyonlövi az autójukban vacsorázó Romelia Vargast és a 34 éves Mirna Palma-Romant. a 91. sugárút és a Lower Buckeye Roadon. Kezdetben a rendőrség nem kapcsolta ezt a bűncselekményt a Baseline Gyilkoshoz, és úgy vélték, a kettős gyilkosság kábítószerekkel függ össze. A kettős gyilkosságot a rendőrség hivatalosan 2006 júliusában kötötte össze a keresett sorozatgyilkossal.
  • 2006. március 15. - 21:00-kor kettős gyilkosság történik a belvárosban, a 24. utcában. A 20 éves Liliana Sanchez-Cabrera-t holtan találták egy gyorsétterem parkolójában, míg Chao Chou holttestét mintegy egy mérfölddel arrébb találták meg. Mindkét áldozatot fejbe lőtték.
  • 2006. március 29. - Egy holttestet találnak az Északi 24. utcában. Egy helyi üzletember vérnyomokat talált néhány útszéli kavicson. A rendőrség semmilyen használható nyomra nem bukkant. Egy héttel később a borzasztó szagok alapján megtalálták Kristin Nicole Gibbons oszlásnak indult holttestét. A nőt fejbe lőtték.
  • 2006. május 1. - Phoenixben, a 32. utcában 21:00-kor egy halloweeni maszkot viselő férfi a kocsijában elrabol egy nőt, majd egy fegyverrel szexuálisan bántalmazza. A nőt ugyanannak az étteremnek a környékéről rabolták el, ahol a 2005. november 7-én elkövetett bűncselekmény is történt.
  • 2006. május 5. - A Phoenixi rendőrség nyilvánosságra hoz egy 18 bűncselekményt tartalmazó listát, amelyről úgy hiszik, a Baseline Gyilkos bűncselekményei közé tartoznak. 2006. augusztus 2-ára ez a szám 23-ra emelkedett.
  • 2006. június 28. - 21:30-kor emberölés történik Thomas Road 2924-en. A 37 éven Carmen Miranda mobiltelefonját egy önkiszolgáló autómosónál találják meg, amely fél háztömbnyire van a május 1-ei és a november 7-i támadások helyszíneitől. A nő testét egy fodrászat mögött, körülbelül 100 méterre az épülettől találják meg. Fejbe lőtték. A támadást egy biztonsági TV is rögzíti. Ez volt az utolsó bűncselekmény, amelyet a Baseline Gyilkosnak tulajdonítanak.

A nyomozás[szerkesztés]

Dokumentumok kiadása[szerkesztés]

A Phoenixi rendőrség több száz oldalnyi dokumentumot adott ki, amelyek részletesen bemutatták a Baseline Gyilkos utáni nyomozást. Az ABC15 News jelentéséből kiderült, hogy a rendőrség lehetséges gyanúsítottjainak listáján legalább 10 név szerepelt, akiket megvizsgáltak, és ekkora néhányat már kizártak a lehetséges elkövetők közül. Mark Goudeau-ról kevés említést tettek ebben a listában. A dokumentumok kilenc esetről tártak fel információkat, a kettős gyilkosságtól kezdve a szexuális támadásokon és emberrablásokon át. Az új információ rendőrségi jelentéseket és elbeszéléseket tartalmazott, amelyek leírták, hogy a rendőrség hol és kit keresett a nyomozás során. Megvitatták a nyomozást vezető személyeket is; az információk nagy részét azonban idővel megváltoztatták.

A dokumentumok szerint a Baseline Gyilkos egyik támadása során hajléktalannak adva ki magát megtámadott egy bevásárlókocsit toló nőt a 32. utca és a Thomas Road közelében található parkolóban. A kocsijába kényszerítette, és azt mondta neki, végezzen rajta orális szexet, különben megöli. A feljegyzése szerint, azonban a nő harcolt a támadóval. Ebben az esetben a férfi (akiről már ekkor is gyanították, hogy a Baseline Gyilkos lehetett) kesztyűt, maszkot és sötét kabátot viselt, amely egész testét eltakarta. A nyilvántartás szerint a rendőrség részleges tenyérlenyomatot rögzített, valamint elvégeztek DNS-és ballisztikai vizsgálatokat is. De ezek az eredmények eleinte nem voltak túl erősek.

Hamis vallomások[szerkesztés]

James Dewayne Mullins volt az egyik gyanúsított, aki azt állította, hogy 2005. szeptember 8-án a ketuckyi rendőrség kihallgatta őt Georgie Thompson meggyilkolásának ügyében. Mullins azt mondta a rendőrségnek, hogy lelőtte Thompsont, miközben megpróbálta őt kirabolni a scottsdale-i sztriptízbár előtt, ahol dolgozott. Thompson holttestét azonban csaknem 10 mérfölddel (kb. 16 km) arrébb találták meg Tempe-ben, az apartmanjában. A rendőrség nem hiszi, hogy másutt ölték volna meg.

Amikor a rendőrség végérvényesen összekapcsolta a gyilkosságot a Baseline Gyilkossal, Mullins megváltoztatta a történetét. Később elmondta a rendőrségnek, hogy a gyilkosság időpontjában nem tartózkodott Arizonában, és tagadta, hogy köze lenne Thompson halálához. A rendőrség kijelentette, hogy Mullins vallomása és összevissza beszélései csak késleltették a Baseline Gyilkos utáni nyomozást, és elterelte a figyelmüket.

A bizonyítékok helytelen kezelése[szerkesztés]

2009 áprilisában a Times Publications közzétett egy történetet, amelyből kiderült, hogy a Phoenixi Rendőrkapitányság birtokában volt a kulcsfontosságú DNS-bizonyíték, amelyet végül Goudeau letartóztatása előtt kilenc hónappal felhasználtak a Baseline Gyilkos ügyében, de nem tudták időben elemezni.

Gyanúsítottak[szerkesztés]

Goudeau letartóztatása mint gyanúsított[szerkesztés]

2006. szeptember 4-én a Phoenixi rendőrség bejelentette egy férfi letartóztatását egy szexuális bűncselekmény kapcsán, amelyet korábban a Baseline Gyilkoshoz kapcsoltak. A férfit akkor vették őrizetbe, miközben a 28. utca és a Pinchot sugárúton teljesítették az ellenőrzésre vonatkozó parancsot.

A rendőrség a bűncselekmény elkövetése miatt letartóztatta Mark Goudeau-t, egy Phoenixben élő építőmunkást. Goudeau-t 2005. szeptember 20-án elkövetett támadással vádolták meg. A két nő a Phoenixi parkból sétált hazafelé este. Goudeau-t az áldozatokon talált DNS bizonyíték egyezése kapcsolta a támadáshoz. Ezt követően Goudeau-t ezen támadással és a Baseline Gyilkos-nyomozással összefüggő összes gyilkossággal megvádolták, majd a 19 ügyben bíróság elé állították és elítélték.

A tárgyalás során a két nővér vallomást tett arról, hogy Goudeau hirtelen ugrott eléjük, fegyverrel a kezében. A lányokat a közeli bokorba kényszerítette, és utasította őket, hogy vegyék le a ruhájukat. Az áldozatok szerint, Goudeau szexuálisan bántalmazta a fiatalabb lányt, miközben fegyverét az idősebb, terhes lány hasára szegezte. Az ügyészek szerint, Goudeau utasította az áldozatokat, hogy a támadás során ne nézzenek az arcára. Ezután piszkot dörzsölt a nők testére, hogy tönkretegye a hátrahagyott nyálnyomokat, ráadásul kiderült, hogy óvszert viselt az egyik nő megerőszakolása során.

Andrew Thomas, a Maricopa megyei ügyész kijelentette:halálbüntetés kiszabását fogja kérni Goudeau-ra, ha a gyilkossági perben elítélik.

Goudeau felesége, Wendy Carr az Associated Pressnek kijelentette, hogy a rendőrök nem a megfelelő embert tartóztatták le.

Goudeau korábban is ült már börtönben: korábban 13 és fél évet ült börtönben fegyveres rablásért, súlyos testi sértésért és emberrablásért is. A börtönben többek között megtámadott egy női börtönőrt egy súlyzóval.

2006. december 7-én a rendőrség kijelentette, biztosak abban, hogy Goudeau a felelős a rablás-, a nemi erőszak- és gyilkosságsorozatáért is, amelyek 13 hónapon át terrorizálták a várost. Úgy gondolták, hogy Goudeau 9 gyilkosságot követett eggyel többet, mint amennyit eredetileg a Baseline Gyilkosnak tulajdonítottak (Sophia Nunez 2006. április 10-én elkövetett meggyilkolását is idevették). A rendőrség szerint a ballisztikai vizsgálatok, a DNS és a közvetett bizonyítékok is igazolják, hogy Goudeau a Baseline Gyilkos. A tárgyalás során a Közbiztonsági Minisztérium igazságügyi orvosszakértő szakembere elmondta a Maricopa Megyei Legfelsőbb Bíróságnak, hogy az egyik áldozat bal mellén talált DNS gazdája kétségtelenül Goudeau, amelynek 360 billiószor nagyobb a valószínűsége, hogy Goudeau volt az, aki a tetthelyen tartózkodott, semmint valamelyik fekete rokona.

Corwin Townsend, Goudeau akkori ügyvédje rámutatott, hogy az elemzés azonban csak részleges eredménnyel szolgált. A vizsgálatot végző orvos a keresztkérdések során egyetértett abban, hogy Goudeau DNS-e a 13 genetikai minta közül csak háromnak felel meg.

Az ügyészek végül 74 bűncselekménnyel vádolták meg Goudeau-t, többek között 9 rendbeli szándékos emberöléssel. öt rendbeli nemi erőszakkal, három szexuális erőszak kísérlettel, 10 rablási kísérlettel, 3 rendbeli szexuális zaklatással, kilenc rendbeli kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális molesztálással, 13 rendbeli súlyos testi sértéssel, valami három rendbeli szabálysértéssel. 2011. október 31-én Mark Goudeau-t összesen 67 bűncselekményvádjában találták bűnösnek, beleértve az összes gyilkosságot, amelyeket a Baseline Gyilkosnak tulajdonítottak. 2011. november 30-án Goudeau-t a bántalmazások és nemi erőszakok ügyében összesen 438 év börtönbüntetésre, a 9 gyilkosságért pedig méreginjekció általi halálra ítélték.

2015 októberében Goudeau új ügyvédet fogadott, és fellebbezést nyújtott be a 9 halálos ítélet ellen.Az új ügyvédje azzal érvelt az Arizoniai Legfelsőbb Bíróságon, hogy Goudeau ügyében külön kellett volna tárgyalni a gyilkosságokat a többi ügytől. 2016 júniusában az Arizoniai Legfelsőbb Bíróság fenntartotta Goudeau halálbüntetését a 9 gyilkosságban valamint az elmarasztalását a több mint 60 súlyos bűncselekmény miatt.

A második gyanúsított[szerkesztés]

2009 júniusában kiszivárgott egy rendőrségi jelentés, amely szerint kihallgattak az ügyben egy második gyanúsítottat a Vargas & Romen Luch teherautó egyik sofőrjét meggyilkolásával kapcsolatban. A férfi Terry Wayne Smith volt, aki megfelelt a Baseline Gyilkos személyleírásának, ráadásul több áldozathoz is közel volt a lakása. Smitht a Baseline gyilkosságok lehetséges segítőjeként tartóztatták le. Smith-nek hosszú, erőszakos bűnlajstroma volt Kaliforniában és Arizonában, beleértve súlyos testi sértéseket, fegyveres rablásokat, ráadásul két gyilkossági ügyben is első számú gyanúsítottként hallgatták ki.

Smith-t nem sokkal a Baseline Gyilkos első támadása előtt engedték ki a börtönből, és néhány nappal Goudeau után tartóztatták le. Smith 4 év börtönbüntetést kapott egyéb bűncselekmények miatt, miután állítólag a letartóztatását megelőző estén fegyverrel fenyegette meg családját.

Rusty Stewart rendőrtiszt 166 oldalas adatot állított össze, amelyek azt sugallják, hogy Smith részt vehetett a Baseline-gyilkosságokban. A rendőrség azonban kijelentette, hogy Smitht kihallgatták és kizárták a gyanúsítottak közül, így már csak azért sem lehetett tettes/vagy tettestárs, mivel Smith az egyik gyilkosság idején börtönben volt.

Filmfeldolgozás[szerkesztés]

Az esetről 2009-ben készítettek filmet The Baseline Killer címmel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mark Goudeau című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozás[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap