Marija Lvovna Kac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marija Lvovna Kac
Született1973. január 23. (51 éves)[1]
Moszkva
ÁlneveЮдифь
Állampolgársága
ÉlettársaAndrej Vlagyimirovics Makarevics
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Marija Lvovna Kac témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marija Lvovna Kac (Judith (Youddiph) művésznéven is ismert; Moszkva, 1973. január 23. –) orosz énekesnő. Oroszországot képviselte az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet Dublinban tartottak, és Oroszország először vett részt a versenyben. Az Eternal Wanderer című dalával a kilencedik helyen végzett. Az Orosz Zsidó Kongresszus Köztanácsának tagja.

Élete[szerkesztés]

2017-ben

1973. január 23-án született Moszkvában. 13 évesen megalakította első heavy metal dalokat előadó együttesét. 1989-ben találkozott a híres költővel, Karen Kavaleryannal, aki segített neki a szakmai karriere beindításában. A következő 5 évben számos orosz előadó és zenekar háttérénekeseként dolgozott.

1994-ben Oroszországot képviselte az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon az Eternal Wanderer című dalával, a 9. helyen végzett 70 ponttal.[2] Még abban az évben kiadta első angol nyelvű albumát Magic Word címmel.

A későbbiekben is különféle zenészekkel dolgozott, majd duót alakított egy orosz dobossal Szépség és Szörnyeteg néven. 1997-ben új együttest hozott létre Maryland néven. A csapat 1998-ban készített egy albumot Рыжий Блюз címmel. 2000-ben két fontos zenei díjat kapott, miközben létrehozta saját zenei társulatát.

Musicaleket és filmeket is szinkronizált az orosz televízió és mozi számára, köztük az Anasztázia című filmet is, amiért a 20th Century Fox különdíjjal jutalmazta a legjobb anyanyelvi előadásért.

Azóta klubokban is énekel, híres énekeseknél háttérénekes, és énektanárként dolgozik. A lánya, Szerafina Kac 2001-ben született.

2015-ben meghallgatásra jelentkezett a The Voice holland tévésorozat orosz kiadásába, és bekerült Grigorij Leps(wd) csapatába.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. január 10.)
  2. Eurovision Song Contest 2022 news by esctoday - Turin Italy
  3. Mikhail Vasilyev: Russia: Youddiph Makes It On "The Voice" But Not As Coach. wiwibloggs.com, 2015. szeptember 27. (Hozzáférés: 2015. szeptember 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Masha Katz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]