Mexikó-trilógia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mariachi-trilógia szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mexikó-trilógia
(Mexico Trilogy)
1992-es amerikai–mexikói filmtrilógia
Rendező Robert Rodríguez
Producer Robert Rodríguez
Műfaj
Forgatókönyvíró Robert Rodríguez
Főszerepben Carlos Gallardo
Antonio Banderas
Salma Hayek
Zene Robert Rodríguez
Operatőr Guillermo Navarro
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Mexikó
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 4 óra 49 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia TriStar
Bemutató1992–2003
SablonWikidataSegítség

A Mexikó-trilógia egy filmsorozat, ami három részből áll: El Mariachi – A zenész, Desperado, Volt egyszer egy Mexikó. Az összes rész producere, írója és rendezője Robert Rodriguez. Mindhárom rész egy-egy különálló történetet mesél el, melyek középpontjában a pisztolyforgató gitáros, El Mariachi áll.

A trilógia elkészítésében részt vett Quentin Tarantino is, aki Rodriguez barátja. Tarantino találta ki, hogy a Mexikó-trilógia legyen Rodriguez Dollár-trilógiája, mivel a filmek hasonlóak a Sergio Leone által rendezett spagettiwestern filmekre: Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf.

Mindazonáltal mindhárom filmnek egyedi stílusa van, hozzásegítették Rodriguezt a nemzetközi hírnévhez, annak ellenére, hogy az első részt Rodriguez nem szerette volna bemutatni Amerikában, és az egész film költségvetése csupán 7000 dollár volt.

A filmek[szerkesztés]

El Mariachi – A zenész (1992)[szerkesztés]

A film összesen 7000 dollárból készült. Az akkor elsőfilmes rendező nevét a film bemutatója után egy lapon kezdték említeni Quentin Tarantinóéval. Az El Mariachi a Cannes-i fesztiválon hasonló sikert aratott, mint a Ponyvaregény.

Desperado (1995)[szerkesztés]

Visszatér a fekete ruhás férfi, akinek senki nem ismeri a nevét, nem látta az arcát, akinek mindig gitártok van a kezében, pedig már régen nem zenél. Bosszúért jött. Egykori szerelme haláláért halállal akar fizetni, és bármerre jár, nem fukarkodik. Vérbe és lángba borul körülötte a mexikói kisváros, ahol évekkel ezelőtt kis híján legyőzte őt régi ellensége, a környék őrült ura, Bucho.

Az El Mariachi - A zenész című filmből megismert hősök újra akcióba lépnek. A zenészt csak legjobb barátja és egy szép könyvesbolt-tulajdonos segíti terve végrehajtásában. A terv pedig egyszerű: ölni kell. Ám eljön a nap, amikor a Zenész végre szembekerül azzal, akit üldözött, de valamiért mégis képtelen elsütni fegyverét…

Volt egyszer egy Mexikó (2003)[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]