Mariachi-trilógia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A Mariachi-trilógia
1992-es filmtrilógia
Rendező Robert Rodriguez
Producer Robert Rodriguez
Forgatókönyvíró Robert Rodriguez
Főszerepben Carlos Gallardo
Antonio Banderas
Salma Hayek
Zene Robert Rodriguez
Operatőr Guillermo Navarro
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 4 óra 49 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia TriStar
Bemutató 1992-2003

A Mariachi-trilógia egy filmsorozat, ami három részből áll: El Mariachi – A zenész, Desperado, Volt egyszer egy Mexikó. Az összes rész producere, írója és rendezője Robert Rodriguez. Mindhárom rész egy-egy különálló történetet mesél el, melyek középpontjában a pisztolyforgató gitáros, El Mariachi áll.

A trilógia elkészítésében részt vett Quentin Tarantino is, aki Rodriguez barátja. Tarantino találta ki, hogy A Mariachi-trilógia legyen Rodriguez Dollár-trilógiája, mivel a filmek hasonlóak a Sergio Leone által rendezett spagettiwestern filmekre: Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf.

Mindazonáltal mindhárom filmnek egyedi stílusa van, hozzásegítették Rodriguezt a nemzetközi hírnévhez, annak ellenére, hogy az első részt Rodriguez nem szerette volna bemutatni Amerikában, és az egész film költségvetése csupán 7000 dollár volt.

A filmek[szerkesztés]

El Mariachi – A zenész (1992)[szerkesztés]

A Mariachi (zenész) a texasi határ melletti kisvárosba érkezik - azt reméli, itt megtalálja szerencséjét. Egyetlen célja van: zenélni szeretne, hogy folytassa apja, nagyapja és dédapja mesterségét. A városban azonban összetévesztik valakivel, s hirtelen minden megváltozik. Vele egy időben egy gyilkos is a városkába érkezett - mindkét férfi feketében van, s mindketten ugyanolyan gitártokot visznek kezükben; ám a Mariachi szeretett gitárját tartja benne, a gyilkosé viszont fegyverekkel van tele.

A szerencsétlen egybeesés folytán az ártatlant gyilkosnak hiszik, és a helybéliek hajtóvadászatot indítanak utána - egyedül egy szép bártulajdonosnő szegődik társául. A Mariachi kénytelen gitárját fegyverre cserélni s leszállni a helyi alvilág poklába, melynek minden sarkában ott bujkál a GONOSZ.

Szinte hihetetlen, de ez a film összesen 7000 dollárba került! Ez is bizonyítja, hogy a hollywoodi filmek sikere utolérhető milliós kiadások nélkül is. Az akkor elsőfilmes rendező nevét a film bemutatója után egy lapon kezdték említeni Quentin Tarantinóéval, ami nem véletlen: az El Mariachi a Cannes-i fesztiválon hasonló sikert aratott, mint a Ponyvaregény.

Desperado (1995)[szerkesztés]

Visszatér a fekete ruhás férfi, akinek senki nem ismeri a nevét, nem látta az arcát, akinek mindig gitártok van a kezében, pedig már régen nem zenél. Bosszúért jött. Egykori szerelme haláláért halállal akar fizetni, és bármerre jár, nem fukarkodik. Vérbe és lángba borul körülötte a mexikói kisváros, ahol évekkel ezelőtt kis híján legyőzte őt régi ellensége, a környék őrült ura, Bucho.

Az El Mariach - A zenész című filmből megismert hősök újra akcióba lépnek. A zenészt csak legjobb barátja és egy szép könyvesbolt-tulajdonos segíti terve végrehajtásában. A terv pedig egyszerű: ölni kell. Ám eljön a nap, amikor a Zenész végre szembekerül azzal, akit üldözött, de valamiért mégis képtelen elsütni fegyverét…

Volt egyszer egy Mexikó (2003)[szerkesztés]

A magányos hős, a fegyverek virtuóza, akinek gitártokja halálos titkokat rejtett, eltűnt. Már csak a legendája jár szájról szájra a forró mexikói éjszakákon. De amikor egy kábítószer kartell gátlástalan feje, Barillo az állam elnökét is meg akarja ölni, egy korrupt, csupán személyes bosszújának élő CIA-ügynök felkutatja a hallgatag, titokzatos férfit, az El Mariachit.

És újra megszólal az ismerős dallam. A napégette elhagyott utcákon, felugatnak a fegyverek, golyózápor és tűzeső söpri tisztára a városokat. A Mariachi útját vér szegélyezi, a halál lovagol a nyomában. A legenda él. Nincs kegyelem, amíg a gitár el nem hallgat…