Maria Gaetana Agnesi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maria Gaetana Agnesi
Maria Gaetana Agnesi.jpg
Született 1718. május 16.[1][2][3][4]
Milánó
Elhunyt 1799. január 9. (80 évesen)[5][6][7][3]
Milánó
Foglalkozása
Iskolái Otthonoktatás
Sírhely Cimitero Monumentale di Milano
A Wikimédia Commons tartalmaz Maria Gaetana Agnesi témájú médiaállományokat.

Maria Gaetana Agnesi (Milánó, 1718. május 16. – Milánó, 1799. január 9.) olasz nyelvész, matematikus, filozófus és filantróp (philantrophin), azaz a tevékenységet e szóval sem titkolva: emberbarát, a Bolognai Egyetem tiszteletbeli tagja. Ő írta az első olyan könyvet, amely tárgyalja a differenciálszámítást és integrálszámítást.

Életpályája[szerkesztés]

Apja, Pietro, gazdag matematikaprofesszor volt. Mariát csodagyermeknek tekintették; ötéves korában az olasz mellett már franciául is beszélt. 9 évesen egyórás saját maga által írt latin beszédet tartott egy akadémiai gyűlésen. A beszéd tárgya a nőknek a tanuláshoz való joga volt. A tizenharmadik születésnapjáig megtanult görögül, héberül, spanyolul, németül és latinul. Az öccseit is ő tanította. Amikor tizenöt éves lett, az apja rendszeresen összejöveteleket tartott a házában a legtanultabb bolognaiak részvételével, akik előtt a lány felolvasást és vitákat tartott különböző filozófiai kérdésekről. Ezek a bemutatók valószínűleg nem voltak Maria kedvére, mert visszavonultságra hajló természete volt, és a lány húszéves kora körül abbamaradtak. Ettől fogva visszavonulva élt és a matematika tanulmányozásának szentelte magát.

A munkájának a legértékesebb eredménye az Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana című könyv volt, amely 1748-ban jelent meg Milánóban és úgy tekintették, hogy a legjobb bevezetés Euler munkáihoz [1]. Tárgyalta az Agnesi-féle görbét. A görbe definíciója:

vagy általában

A görbét előtte Fermat és Grandi is tanulmányozta.

1750-ben édesapja betegsége miatt XIV. Benedek pápa kinevezte a bolognai egyetem matematikai és filozófia tanszékére. Ő volt a második nő, aki egyetemi professzori kinevezést kapott. Apja halála után, 1752-ben teológiai tanulmányokba kezdett és a szegények, hajléktalanok és betegek felé fordult. Néhány évig igazgatója volt a milánói Trivulzio ispotálynak, (Pio Albergo Trivulzio) majd apácaként fejezte be életét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://mathematica.sns.it/autori/1330/
  2. https://www.agnesscott.edu/lriddle/women/agnesi.htm
  3. a b FemBio. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Scienza a due voci
  5. BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  6. MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  7. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Larson, Ron; Hostetler, Robert P.; and Edwards, Bruce H. (2003). Calculus of a Single Variable: Early Transcendental Functions (3rd edition). Houghton Mifflin Company. ISBN 0-618-22307-X.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]