Margaret Naumburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Margaret Naumburg
Született 1890. május 14.
Elhunyt 1983. február 26. (92 évesen)
Boston
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása pszichológus

Margaret Naumburg (New York, 1890. május 14.Boston, Massachusetts, 1983. február 26.) amerikai reformpedagógus.

Életpályája[szerkesztés]

New Yorkban tanult, a Columbia Egyetemen John Dewey volt a mestere, Európában is szerzett tapasztalatokat, Londonban és Olaszországban, itt Maria Montessori tanítványa volt, akinek pedagógiáját kritikával illette, de bizonyos elemeket átvett belőle.

Visszatérve az Amerikai Egyesült Államokba, új módszereket keresett. 1914-ben megismerkedett Marietta P. Johnson fairhope-beli organisztikus iskolájának programjával, amely a gyerekek harmonikus fizikai, intellektuális és emocionális fejlesztésére törekedett. Később Freud és Jung pszichoanalitikus irányzatának elkötelezett híve lett.

1917-ben Walden-School néven olyan iskolát alapított New Yorkban, ahol a gyerekek belső spontán energiáinak művészi-kreatív kifejezését éppoly fontosnak tartották, mint a társas együttélésre való felkészítést, a szocializációt. Margaret Naumburg hasonlóképpen, mint George Sylvester Counts, hitt az iskola társadalmi rekonstrukciós szerepében, abban, hogy az iskoláztatás reformja révén a társadalmi bajok is gyógyíthatók.

Fő műve[szerkesztés]

  • The Child and the world: Dialogues in modern education. New York, 1928.

Források[szerkesztés]