Margaret Hamilton (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Margaret Hamilton
Margaret Hamilton 1966-ban
Margaret Hamilton 1966-ban
SzületettMargaret Brainard Hamilton
1902. december 9.[1][2][3][4][5]
Cleveland
Elhunyt1985. május 16. (82 évesen)[1][2][3][4][5]
Salisbury
Állampolgárságaamerikai
NemzetiségeUSA amerikai
HázastársaPaul Meserve (1931–1938)
Gyermekeiegy gyermek
SzüleiWalter James Jones Hamilton
Foglalkozásaszínész
IskoláiWheelock College
Halál okaszívinfarktus

A Wikimédia Commons tartalmaz Margaret Hamilton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Margaret Hamilton (Cleveland, Ohio, 1902. december 9.Salisbury, Connecticut, 1985. május 16.) amerikai filmszínésznő és énekes.

Kezdeti évek[szerkesztés]

Margaret Hamilton Walter J. Hamilton, és felesége, Mary Jane (született Adams ismert beceneve, Jennie) legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot, 1902. december 2-án az Ohio állambeli Cleveland városában. Már fiatal korában érdeklődött a színművészet iránt, a színpadon pedig 1923-ban debütált, miközben a forgatások szünetében kézműves foglalkozást tartott gyermekeknek. Később Painesville városba költözött és ott szülei kérésére óvónői végzettséget szerzett.

Filmes karrierje[szerkesztés]

Margaret Hamilton nem volt az a kifejezetten akkori sztereotípiáknak megfelelő színésznő. Rendkívül gyakorlatias, állandóan tanulni vágyó személyisége nagyon hamar az igencsak karakteres színművészek közé sorolta. A képernyőn 1933-ban az Egy másik nyelv című filmben mutatkozott be, majd a következő években szerepelt a These Three (1936), a Csak egyszer élünk, Mikor van a születésnapja? (1937), a Tom Sawyer kalandjai (1938) és az Én kis fekete fejű cinkém című művekben. Mindig dolgozott, hogy eltarthassa magát és fiát, és sohasem szerződött egy stúdióval sem, a fizetése minden esetben heti 1000 dollár volt.[6] Az 1940-es évek elején több filmben is együtt játszott Richard Cromwellel. Jellegzetes hangja és orgánuma volt, ami hamar a védjegyévé vált. Még az 1950-es években is kapott különböző szerepeket, igaz egyre szórványosabban. Ebben az időben együtt játszott Lou Costellóval és Bud Abbottal, valamint híres filmjei közé tartozik az 1960-ban készült 13 Ghosts (13 szellem) című horrorfilm, amelyben egy tizenkét éves lány a partnere, aki folyamatosan kigúnyolja a boszorkány Hamiltont, aki az egyik jelenetben eközben seprűt tart a kezében.

Óz, a csodák csodája[szerkesztés]

Hamilton a gonosz nyugati Boszorkány szerepében Judy Garlanddal, aki Dorothy Galet alakította az Óz, a csodák csodája című filmben (1939)

Rádiós és televíziós karrierje[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

Hamilton élete végéig barátja maradt az Óz, a csodák csodája forgatásán megismert Ray Bolgernek. 1931. június 13-án ment férjhez Paul Boytonhoz, míg a következő évben már a New York-i színpadon játszott. Amíg színészi pályája egyre csak emelkedett, addig magánélete egyre nagyobb válságba került, így 1938-ban elvált férjétől, akivel egy közös gyermekük, Hamilton Wadsworth Meserve (szül. 1936) volt, és akit a válás után saját nevére vett. Három unokája volt, Christopher, Scott és Margaret. Többször nem házasodott meg.[7]

Utolsó évei és halála[szerkesztés]

Hamilton saját karrierje építése mellett tanárként is helytállt, és sokszor kifejtette véleményét oktatási ügyekben. 1948 és 1951 között egy Beverly Hills-i iskolában tanított, míg 1950-ben egy vasárnapi iskolában oktatott színészetet. Később a New Yorkhoz közeli Millbrookba költözött. Idős korában az Alzheimer-kór tüneteit vélték felfedezni nála, halálát szívroham okozta 1985. május 16-án. Holttestét elhamvasztották, majd szétszórták Ameniában, New York közelében.

Filmográfia[szerkesztés]

Egyéb filmes szereplései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Harmetz, A. (1998). The Making of the Wizard of Oz: Movie Magic and Studio Power in the Prime of MGM, New York: Hyperion Books. p. 123
  7. Juran, Robert A. (1995). Old Familiar Faces: The Great Character Actors and Actresses of Hollywood's Golden Era. Movie Memories Publishing. p. 109.

További információ[szerkesztés]