Marczibányi-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Marczibányi-díj egy 18151944 között a magyar tudományos és irodalmi munkák, nyelvtudományi pályázatok jutalmazására odaítélt, Marczibányi István mecénásról elnevezett díj volt.

Története[szerkesztés]

A díjat a Marczibányi István végrendeletének értelmében birtokai jövedelméből 1815. április 20-án létrehozott 50  ezer forintos alapítványból ítélték oda magyar tudományos és irodalmi munkák, valamint nyelvtudományi pályázatok jutalmazására. Az eredeti alapítvány összegét a későbbiekben Marczibányi István unokaöccse, Marczibányi Antal és a Marczibányi-család több más tagja is növelte.

Az alapítványt 1847-ig a Marczibányi Intézet, a későbbiekben, egészen a díj 1944. évi utolsó odaítélésig a Magyar Tudományos Akadémia kezelte. Első elnöke József nádor volt, őt követték, többek közt, Teleki László, Podmaniczky József, Cziráky Antal és Mailáth György.

A díjkiosztásra 1815 és 1830 között a Magyar Nemzeti Múzeum éves közgyűlésén került sor. 1831-től 1845-ig nem osztották ki a díjat. 1846-1944 között a Magyar Tudományos Akadémia évi két, egy ötven és negyven arannyal járó díjat ítélt oda. Az utolsó átadás 1944-ben történt.

Díjazottak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]