Marcus du Sautoy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marcus du Sautoy
Sautoy2 cropped.JPG
Született
1965. augusztus 26. (49 éves)
London
Foglalkozása matematikus
szerző
Iskolái Wadham College
Kitüntetései A Brit Birodalom Rendjének Tisztje

Marcus du Sautoy az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marcus du Sautoy témájú médiaállományokat.

Marcus Peter Francis du Sautoy (1965. augusztus 26. –) az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora. Korábban az All Souls College ösztöndíjasa, jelenleg a Wadham College-é. EPSRC Senior Media ösztöndíjas korábban Royal Society Egyetemi Kutatói Ösztöndíjasa. Akadémiai munkájának központjában a csoportelmélet és a számelmélet áll. 2008 októberében elnyerte a Charles Simonyi Professzori ösztöndíjat (Charles Simonyi Professorship of the Public Understanding of Science) az onnan leköszönő Richard Dawkins utódjaként. Du Sautoy, Dawkinshoz hasonlóan maga is ateista, de saját bevallása szerint a Charles Simonyi professzori székben töltött ideje a tudományról és nem vallási kérdésekről fog szólni.

Ismert a matematikát népszerűsítő munkája miatt. A The Independent on Sunday az Egyesült Királyság egyik vezető tudósaként beszélt róla. 2001-ben elnyerte a Londoni Matematikai Társaság Berwick Díját, amelyet kétévente ítélnek oda a legjobb, negyven év alatti matematikus kutatónak. Jelentek meg cikkei a The Times-ban és a The Guardian-ban és többször is megjelent a BBC Radio 4 adásában és a televízióban. Ő mutatta be a Mind Games című műsort a BBC Four-on. A nevéhez fűződik számos akadémiai cikk és könyv a matematikáról. Köztük a legújabb a Finding Moonshine.

Henley-on-Thames-ben nőtt fel, ahol a Gillotts School-ba majd a King James' College-be (most Henley College) járt mielőtt az Oxfordi Egyetem hallgatója lett volna. Jelenleg Londonban él feleségével, három gyermekével és macskájával. Focizik és trombitán játszik.

2006 márciusában megjelent cikke Prime Numbers Get Hitched a Seed Magazin weboldalán. Ebben megmagyarázta, hogy a 42-es szám, amely a Galaxis útikalauz stopposoknakban a mindenség válaszaként jelenik meg, hogyan kapcsolódik a Riemann-féle zéta-függvényhez.