Terminátor: Megváltás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Marcus Wright szócikkből átirányítva)
Terminator: Megváltás
(Terminator Salvation)
2009-es amerikai film
RendezőMcG
ProducerAndy Vajna
Derek Anderson
Moritz Borman
Victor Kubicek
Jeffrey Silver
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • John Brancato
  • Michael Ferris
  • Jonathan Nolan
  • Paul Haggis
Főszerepben
ZeneDanny Elfman
OperatőrShane Hurlbut
VágóConrad Buff IV
JelmeztervezőMike Wilkinson
Gyártás
GyártóThe Halcyon Company
Intermedia Films
Lin Pictures
T Asset Acquisition Company
IMF GmbH & Co. Produktions KG
Ország USA
 Németország
 Egyesült Királyság
 Olaszország
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő115 perc
Költségvetés200 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai Warner Bros.
Világ Sony Pictures
magyar InterCom
BemutatóUSA 2009. május 22.
magyar 2009. június 4.
Korhatár16 III. kategória (F/9150/J)
BevételUSA 125 322 469 dollár
246 030 532 dollár[2]
Kronológia
ElőzőTerminátor 3. – A gépek lázadása
KövetkezőTerminátor: Genisys
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Terminator: Megváltás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Terminátor: Megváltás (eredeti cím: Terminator Salvation) 2009-ben bemutatott sci-fi akciófilm, a Terminator-filmsorozat negyedik része. A filmet John Brancato és Michael Ferris forgatókönyvéből McG rendezte. Az egyetlen Terminator mozifilm, amelyben Arnold Schwarzenegger nem szerepel. A főbb szerepekben Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Bryce Dallas Howard, Common, Michael Ironside és Helena Bonham Carter látható.

A forgatás 2008. május 5-én kezdődött.[3] A bemutató az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában 2009. május 21-én, az Emlékezet napjának hétvégéjén volt, a magyar premierre pedig június 4-én került sor.

Cselekmény[szerkesztés]

2003-ban halálra ítélik Marcus Wrightot két rendőr meggyilkolásáért és az öccse haláláért. A börtönben felkeresi őt Dr. Serena Kogan, hogy aláírasson vele egy nyilatkozatot, miszerint halála után tudományos kísérletekre használják fel testét. A férfi egy csók ellenében aláírja a papírt, melyen a Cyberdyne Systems neve is szerepel.

2018-ban járunk, 14 évvel az Ítélet napja után, a világ romokban hever. Egy maroknyi túlélő csoport csatlakozik a John Connor vezette ellenállókhoz, hogy megsemmisítsék a Skynet szuperszámítógépet és a gyilkos kiborgjait, a terminátorokat. Egy akció során sikerül az embereknek bejutni egy titkos Skynet laboratóriumba, ahol emberi foglyokat és titkos aktákat találnak, köztük egy új terminátor a T-800 tervrajzát is. Az összecsapást végül csupán Connor éli túl. Órákkal a történtek után bukkan fel ugyanitt Marcus is, aki nem tudja, hol van és mi történt a világgal. Los Angelesben találkozik az ifjú Kyle Reese-zel és a néma, színes bőrű kislánnyal, Csillaggal, akik a helyi ellenállást vezetik. Miután kölcsönösen megmentetik egymás életét, együtt indulnak útnak, ám gépek jelennek meg, és több embert elfognak, köztük Reese-t és Csillagot, Marcus azonban sikeresen elmenekül, majd társául szegődik Blair Williams pilóta, akinek gépe nem sokkal korábban lezuhant egy lövöldözésben. Connor ez idő alatt visszatér az ellenállás főhadiszállására, a víz alatt egy atom-tengeralattjáróra, ahol fejleményeket tud meg: sikerült találni egy olyan frekvenciát, melyet ha rádión sugároznak, minden Skynet gép kikapcsol, ezt kihasználva pedig véget vethetnek a háborúnak. Marcus és Blair eljutnak az egyik bázisra, ahol a férfi az egyik mágneses aknától megsérül, mikor pedig orvosi ellátást kap, kiderül róla, hogy tudtán kívül ő egy újfajta terminátor; szíve és agya ugyan van, de testét fém építi fel. Connorék vallatni kezdik és meg akarják semmisíteni, ám Blair megszökteti, de őt Connor és emberei még a közelben elfogják. A vezető ekkor értesül Marcustól, hogy Kyle Reese abban a gyűjtőtáborban van, amit a felettesei le akarnak bombáztatni, így alkut köt a humán robottal, miszerint az bejuttatja őt a Skynet falai mögé. John még aznap éjjel megkéri titokban az ellenállókat, bármilyen parancsot is kapnak, ne bombázzák le a gépek központját. Wright az alku szerint besétál a gyűjtőtábor irányítójába, és kikapcsolva néhány dolgot, esélyt ad Connornak a bejutásra, ami sikerül is neki. Ám miközben a fogolyszabadítás tart, megjelenik a Skynet legújabb terminátora, az igazi emberi bőrrel fedett T-800-as harci alvázzal szerelt 101-es modell (Roland KickingerArnold Schwarzenegger | | T800-101 arcának CGI -jével), és Connorék életére tör, ráadásul a gépek bemérik az ellenük használt frekvenciát, így sikeres csapást mérnek az ellenállás főhadiszállására. A robottal folytatott harc során John szíve súlyosan megsérül, támadójával hosszas harc után Marcus végez. A mentőcsapatok felszállnak, a központot a levegőbe repítik, Marcus pedig felajánlja szívét, hogy megmentse a haldokló Connort.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Christian Bale John Connor Fekete Ernő
Anton Yelchin Kyle Reese Gacsal Ádám
Sam Worthington Marcus Wright Széles Tamás
Bryce Dallas Howard Kate Connor Ruttkay Laura
Moon Bloodgood Blair Williams Pikali Gerda
Common Barnes Barabás Kiss Zoltán
Jadagrace Csillag nem szólal meg
Helena Bonham Carter Dr. Serena Kogan / Skynet önarcképe Balázs Ágnes
Roland Kickinger T-800 nem szólal meg
Chris Ashworth Richter
Chris Browning Morrison
Jane Alexander Virginia
Michael Ironside Ashdown tábornok
Beth Bailey Lisa
Dylan Kenin Turnbull

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • Alan Dean Foster: Terminátor. Megváltás. Hivatalos filmregény; John Brancato, Michael Ferris forgatókönyve alapján; ford. Kleinheincz Csilla; Delta Vision, Bp., 2009
  • Timothy Zahn: Hamvaiból a főnix. Terminátor: Megváltás 0.; ford. Kleinheincz Csilla; Delta Vision, Bp., 2011

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office/business (angol nyelven). Terminator Salvation. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. március 6.)
  2. Terminator Salvation (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. március 6.)
  3. Sue Zeidler: "Terminator 4" starts filming despite strike fears (angol nyelven). Reuters, 2009. május 8. (Hozzáférés: 2011. március 6.)
  4. Terminátor - Megváltás - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. április 25.)

További információk[szerkesztés]