Numerianus római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Marcus Aurelius Numerianus római császár szócikkből átirányítva)
Numerianus
Marcus Aurelius Numerius Numerianus
NumerianusAntoninianus.jpg

A Római Birodalom princepse
Uralkodási ideje
283 augusztusa284 novembere
(1 évig)
Elődje Carus
Utódja Diocletianus
Életrajzi adatok
Született 253 körül
Elhunyt 284 novembere (31 évesen)
Nicomedia
Édesapja Carus római császár
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Numerianus témájú médiaállományokat.

Marcus Aurelius Numerius Numerianus, általánosan elterjedt néven Numerianus császár (253 körül – Nicomedia, 284 novembere) a Római Birodalom császára.

Uralkodása[szerkesztés]

Numerianust atyja, Carus császár 282-ben testvérével, Carinusszal együtt társuralkodóvá tette, s Numerianus kíséretében indult el a győzedelmesnek hitt perzsa hadjáratra. Carus császár halála után Numerianus a háború közepette vette fel az augustus címet. Ettől fogva ő lett a birodalom keleti részének uralkodója, míg fivére, Carinus a nyugati részeket ellenőrizte. Numerianus a sorozatos vereségek ellenére sem kötött békét a perzsákkal, de seregét mégis hazavezette Perzsiából. A hadjárat során súlyos szembetegséget kapott, és így cselekvésképtelenné vált. A tényleges hatalom a hadsereg felett apósának, Apernek, a praetoriánus testőrség parancsnokának a kezébe került.

Halála[szerkesztés]

A sereg erőltetett menetben haladt Armenián és Kappadókián át, a szelíd és kipusztult kisázsiai dombokon Bithünia felé. Amikor a sereg a Boszporusz partjára ért a császár már halott volt. A menetelés vége felé, valahol Nicomedia közelében, Aper győzködései ellenére a légionáriusok gyanítani kezdték, hogy császáruk már halott, ugyanis napok óta nem kelt fel a hordszékébôl, melyből már napok óta kellemetlen szag áradt. A katonák feltörték a hodszéket, s benne megtalálták a már több napja meggyilkolt császár tetemét. Apert rögtön bilincsbe verték, s az új császárnak kikáltott Valerius Diocles pedig megölte Apert. Későbbi legenda szerint egy druida jósnő azt jövendölte: „császár leszel, ha előbb egy vadkant megöltél”.[1] A vadkan latinul aper.

Jegyzet[szerkesztés]

Felhasznált irodalom[szerkesztés]

  • Michael Grant: Róma császárai, Corvina Kiadó, Budapest, 1996.
  • Bánosi György - Veresegyházi Béla: Ókori uralkodók kislexikona, Anno Kiadó, Budapest, 2001.


Elődei:
Carus
és
Carinus
Consul
284
Kollégája:
Carinus
SPQR
Utódai:
Diocletianus
és
[…] Bassus
Előző uralkodó:
Carus
Római császár
283 – 284
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Diocletianus
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap