Marcel Loubens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marcel Loubens
Marcel Loubens.jpg
Született 1923. június 30.
Franciaország, Mazères-sur-Salat
Elhunyt 1952. augusztus 14. (29 évesen)
Aquitania, Pierre-Saint-Martin barlang
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Foglalkozása barlangkutató

Marcel Loubens (Mazères-sur-Salat, 1923. június 30.Pierre-Saint-Martin barlang, 1952. augusztus 14.) francia szpeleológus. Barlangkutatás közben beleesett egy mély üregbe, és szörnyethalt.

Élete[szerkesztés]

Loubens fiatalon már 13 éves korától szeretett volna Norbert Casteret mellett barlangkutatásokban részt venni. A kívánság valóra váltása 1940-től vált lehetségessé, amikor a hatalmas Arbas hegy rejtelmeinek feltárásába kezdhettek együtt. A Pireneusok barlangjait kutatva több nevezetes franciaországi feltárásban is részt vettek. 1941 és 1947 között a Femme Morte-barlang kutatásakor megsérült 230 méteres mélységben. A veszélyek és sérülése sem tántorította el és 1947. augusztus 3-án 446 méter mélységben elérte a barlang fenekét, ez a mélység Franciaország legmélyebb függőleges aknabarlangjának meghódítását jelentette.

Életét azonban fiatalon kettétörte a Pierre-Saint-Martin barlangban 1952. augusztus 14-én történt balesete. A barlang bejárati aknarendszerében drótkötél és elektromos csörlő segítségével mozogtak a kutatók. A barlangból felfelé jövet a drótkötelet testhevederjéhez rögzítő saru csavarja meglazult és Loubens tehetetlenül visszazuhant az üregbe. Tízméteres zuhanás és harmincméteres gurulás, kőről kőre való ütődés után Loubens még harminchat órát élt mielőtt szervezete feladta a küzdelmet. Kutatótársai segítségére siettek, de már nem tudták őt megmenteni.

Emlékezete[szerkesztés]

Halálos barlangbalesetének időpontját, nyilvánították a barlangászok világnapjának. Egy kis pireneusi faluban Arette-ben utcát neveztek el róla. Norbert Casteret és Haroun Tazieff könyveikben egyaránt beszámolnak a Pierre-Saint-Martin barlangban bekövetkezett balesetről és előzményeiről.

A Miskolcon működő Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület a tiszteletére vette fel a nevét. A Solymári-ördöglyukban, a Marcel Loubens-teremben emléktáblát helyeztek el emlékére 1966. február 20-án a Budapesti Vörös Meteor Barlangkutató Csoport tagjai. A táblából mára egy darab hiányzik.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]