Mantella laevigata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mantella laevigata
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Aranybékafélék (Mantellidae)
Alcsalád: Mantellinae
Nem: Mantella
Faj: M. laevigata
Tudományos név
Mantella laevigata
Methuen & Hewitt, 1913
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mantella laevigata témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mantella laevigata témájú médiaállományokat és Mantella laevigata témájú kategóriát.

A Mantella laevigata a kétéltűek (Amphibia) osztályába és a békák (Anura) rendjébe aranybékafélék (Mantellidae) családjába tartozó faj. Frank Glaw szerint ez a taxon a Mantella baroni színváltozata.

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár endemikus faja. A sziget északkeleti részén, a Marojejy-hegytől Folohyig, a tengerszinttől 600 m-es tengerszint feletti magasságig honos.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis méretű, karcsú megjelenésű békafaj. Testhossza 22–29 mm. Feje és hátának elülső része éles határvonallal elválasztott sárga mintázatú, ami tovább terjed hátának hátsó felére, ahol félkörívben vagy elnyújtott háromszög alakban végződik. Oldala és hátának hátsó része fekete. Végtagjai általában feketék, ritkán rézszinűek. Tenyere és ujjai hegyén gyakran kék folt figyelhető meg. Írisze fekete. Hasi oldalán apró, kék vagy szürkés pettyek találhatók; torka általában fekete.

Hasonló fajok: a Mantella betsileo, a Mantella viridis és a Mantella expectata csak annyiban különbözik, hogy torkukon kék pettyezés látható, ujjkorongjaik kevésbé nyújtottak, és felső ajkukon világos csík található.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A vörös lista a nem veszélyeztetett fajok között tartja nyilván. Elterjedési területe kisebb mint 20 000 km². Élőhelyének kiterjedése csökken, minősége folyamatosan romlik. Több védett területen megtalálható, Madagaszkáron kívül is tenyésztik fogságban.

Források[szerkesztés]