Manitoba-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Manitoba-tó
Delta Beach Manitoba Canada.JPG
Ország(ok) Kanada
Hely Manitoba
Vízgyűjtő terület 54 630 km2
Elsődleges források Waterhen River
Elsődleges lefolyások Fairford River
Hosszúság 200 km
Szélesség 45 km
Felszíni terület 4624 km2
Legnagyobb mélység 7 m
Víztérfogat 14,1 km3
Tszf. magasság 248 m
Elhelyezkedése
Manitoba-tó (Kanada)
Manitoba-tó
Manitoba-tó
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 50° 39′ 26″, ny. h. 98° 27′ 53″Koordináták: é. sz. 50° 39′ 26″, ny. h. 98° 27′ 53″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Manitoba-tó témájú médiaállományokat.

A Manitoba-tó (angolul Lake Manitoba) sekély Kanada középső déli Manitoba tartományában, mintegy 75 kilométerre északnyugatra Winnipeg tartományi fővárostól, a Winnipeg-tótól nyugatra és a Winnipegosis-tótól délre.

A 4624 km² területű Manitoba-tó a régió három nagy tava közül a legkisebb, de még így is Kanada 13., a világ 33. legnagyobb édesvizű tava.

Alakja szabálytalan, hosszúkás. Mintegy 200 kilométer hosszan nyúlik el északnyugat-délkeleti irányban, a Winnipeg-tó déli szakaszával majdnem párhuzamosan. Legnagyobb szélessége 45 kilométer, legnagyobb mélysége mindössze hét méter.

Vízgyűjtője[szerkesztés]

Vízgyűjtő területe 54 630 km². Elsősorban a Vízityúk-folyó (Waterhen River) táplálja, amely észak felől a Winnipegosis-tó vizét szállítja a Manitoba-tóba. Beleömlik a Mohás-folyó (Mossy River) és a Fehérsár-folyó (Whitemud River) is. Fő kifolyása a Dauphin-folyó, amely északkeleti irányban a Winnipeg-tóba szállítja vizét. Így a Winnipeg-tóval, illetve az annak vizét levezető Nelson-folyóval együtt a Manitoba a Hudson-öböl óriási vízgyűjtőjéhez tartozik.

A Winnipeg, Manitoba és Winnipegosis tavak a valamikor itt hullámzó Agassiz olvadékvíztó egykori medencéjében helyezkednek el. A Manitoba-tó déli csücske, 24 kilométerre északra Portage la Prairie várostól, a Delta-mocsárban ér véget, amely a vándormadarak fontos állomása.

A Manitoba-tó és környéke

Története[szerkesztés]

A Manitoba-tó assziniboin krík lakta partjaira az európaiak közül először La Vérendrye vetődött el, aki fiával együtt Fort La Reine-ből a tavon keresztül utazott, hogy feltérképezze a Saskatchewan folyót és környékét. A Saskatchewan és az északabbra fekvő Cédrus-tó partjain is épültek erődök. A Manitoba-tó a hudson-öböli prémkereskedelem útvonalán feküdt.

Települései[szerkesztés]

A tó mentén a következő települések találhatók: Fairford, Steep Rock, St. Laurent, Amaranth.

Halászat[szerkesztés]

Manitoba három fő tavában évi 30 millió kanadai dollár értékű halat fognak ki kereskedelmi célból, egy részét a Manitoba-tóból. Az 1940-es évek végén a Manitoba-tóban halászott mennyiségnek ma már kevesebb, mint egyharmadát fogják ki. A zsákmány főleg süllő (Sander vitreus vitreus) és sügér (Perca flavescens).

Szörnye[szerkesztés]

Loch Nesshez hasonlóan a szóbeszéd szerint a Manitoba-tónak is van szörnye, amelyet az Okanagan-tó Ogopogo nevű szörnyének mintájára Manipogo névre kereszteltek.