Ugrás a tartalomhoz

Mandzsúriai vadrizs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mandzsúriai vadrizs
Rendszertani besorolás
Nemzetség: Zizania
Faj: latifolia
Szinonimák
 • Hydropyrum latifolium Griseb.
 • Limnochloa caduciflora Turcz. ex Trin.
 • Zizania caduciflora Hand.-Mazz.
 • Zizania dahurica Turcz. ex Steud.
 • Zizania latifolia (Griseb.) Turcz. ex Stapf
 • Zizania latifolia Turcz.
 • Zizania mezii Prodoehl
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mandzsúriai vadrizs témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mandzsúriai vadrizs témájú médiaállományokat és Mandzsúriai vadrizs témájú kategóriát.

Zizania latifolia, mandzsúriai vadrizsként is ismert [1] (Kínaiul:  (, )), az Ázsiában őshonos Zizania vadrizs nemzetség egyetlen tagja. Tápláléknövényként használják.

A növény szára és a termése is ehető. A vadon gyűjtött mandzsúriai vadrizs fontos gabonaféle volt az ókori Kínában. [2] :165 Mint egy vizes élőhelyi növény, a mandzsúriai vadrizs ma már nagyon ritka a vadonban, és magvának használata teljesen eltűnt Ázsiában, bár továbbra is a száráért termesztik.[2] :165 Korábbi népszerűségének mércéje, hogy a Jiang vezetéknév (Kínaiul: 蒋 ), az egyik leggyakoribb Kínában, ennek a növénynek a nevéből származik.

Termesztés és felhasználás[szerkesztés]

Zizania latifolia in cultivation in Flushing, NY
Zizania latifolia termesztésben Flushingban, NY
Zizania latifolia szárak hámozva (fehér) és hámozatlanul (zöld).

A Zizania latifoliát mezőgazdasági növényként termesztik Ázsiában. A termés sikere az Ustilago esculenta üszöggombától függ.

A füvet nem a gabonája miatt termesztik, mint a többi vadon élő rizsfajt, hanem a szárakért, amelyek lédús gubaccsá duzzadnak, ha megfertőződnek az üszöggombával.

Amikor a gomba megtámadja a gazdanövényt, hipertrófiát okoz; sejtjei gyarapodnak méretben és számban is. Az U. esculenta fertőzés megakadályozza a növény virágzását és magválását, így a növény ivartalanul, rizómával szaporodik.

Az új hajtásokat a környezetben lévő spórák fertőzik meg, ami általában egy rizsföldön van. [3]

A növény felduzzadt szárát (csiāobái (茭白, jiāobái) néven ismert zöldségként takarítják be Kínában. [4] Japánul makomotake néven ismert. [5] A szár üszögös része 3–4 centiméter (1,2–1,6 in) széles és legfeljebb 20 centiméter (10 in) hosszú. [6]

Ezt a zöldséget legalább 400 éve termesztik. [7] Íze és lágy állaga miatt népszerű, [8] nyersen vagy főzve fogyasztják. Íze a friss bambuszrügyekre emlékeztet. Keverve pirítva ropogós marad. [9]

A fő betakarítási időszak szeptember és november között van. Ázsia egyes részein ebben az időszakban tájfun szezon van, és ekkor sok más zöldség nem kapható. Emiatt vonzóbbá válik a termék a fogyasztók számára. [6]

Invazív fajként besorolás[szerkesztés]

Új-Zélandon véletlenül került a vadonba, és ott invazív fajnak számít. [10] A növényt betelepítették Hawaiira is. Az észak-amerikai vadon élő rizsfajok gomba elleni védelme érdekében tilos a szárak behozatala az Egyesült Államokba.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. BSBI List 2007 (xls). [2014. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 26.)
 2. a b Simoons, Frederick J.. Food in China: a cultural and historical inquiry. CRC Press, 559. o. (1991). ISBN 978-0-8493-8804-0 
 3. Chung, K. R. and D. D. Tzeng. (2004).
 4. Jing-Ze, Z., et al. (2012).
 5. Kawagishi, H., et al. (2006).
 6. a b Chung, K. and D. D. Tzeng. (2004).
 7. Oritani, Y., et al.
 8. You, W., et al. (2011).
 9. Yamaguchi, M. 1990.
 10. NIWA: Stopping the freshwater wild rice invader

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zizania latifolia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.