Ugrás a tartalomhoz

Mande nyelvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  Mande nyelveket beszélők lakhelye Nyugat-Afrikában

A mande nyelvek Nyugat-Afrikában beszélt nyelvek csoportja, a niger-kongói nyelvcsalád egyik ága. Az elnevezés tudományos eredetű: S. W. Koelle alkalmazta először 1854-ben, a manding nyelv nevéből alkotta. Az idetartozó nyelvek száma 23, beszélőié 10 millió körüli.

Solomana Kante guineai író és oktató 1949-ben egyedi írásrendszert dolgozott ki ezen nyelvek leírására, ez az n’ko írás.

Jellemzőik[szerkesztés]

Ragozó nyelvek, sem a nyelvtani nemet, sem a névszói osztály kategóriáját nem ismerik, de a zenei hangsúly sajátjuk. Némelyik nyelvben megvan a szókezdő mássalhangzó-váltakozás. Jellemző rájuk, hogy megkülönböztetik az állandó és az alkalmi birtokot. Például mande fa só 'az apa háza', állandó birtok – kuntigi ka kuma 'a főnök (elnök) beszéde', alkalmi birtok, a ka elöljáró jelzi; 'ház', kuma 'beszéd'. Hangrendszerükben – kivételeket nem számítva – jellegzetes a sok szudáni nyelvben meglévő labioveláris fonéma: kp és zöngés párja gb.

E nyelvek szókincse igen különböző, csak mintegy 10%-uk közös, ezért a kölcsönös érthetőség még a szomszéd nyelvek közt is ritka.

A kongó-kordofáni nyelvcsaládhoz való tartozásukat egyes nyelvészek vitatják, mivel szabályos hangmegfelelések nem mutathatók ki. Azonban a nyelvcsalád többi ágának nyelveivel való rokonság mellett szól a sok közös jellegzetesség és a többi afrikai nyelvcsaládtól való közös eltérésük.

A mande népek többsége muszlim vallású.

Jelentősebb mande nyelvek[szerkesztés]

Osztályozásuk[szerkesztés]

Mande 
 Délkeleti csoport  

Déli mande (dan, mano stb.)Keleti mande (bisa, busa, dioula stb.)Nyugati csoport 
Középnyugati 
(Manding–kpelle) 
Középső  mande
Manding–jɔgɔ 

Jogo nyelvek


Manding–vai 

Vai–kono (vai stb.)


 Manding–mokole 

Manding nyelvekMokole nyelvek


Susu–yalunka
 Délnyugati mandeÉszaknyugati
(Samogo–soninke) 
 Tulajdonképpeni  északnyugati
 Soninke–bobo 

BɔbɔSoninke–bozo
Samogo nyelvek (részleges: Duun–sembla)
(Jowulu)

Források[szerkesztés]

  • Fodor István: A világ nyelvei és nyelvcsaládjai (Tinta, 2003) ISBN 9637094067