Malalai Joya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Malalai Joya
(ملالۍ جویا)
Malalai Joya, Afghan MP.jpg
Született 1978. április 25. (41 éves)[1]
Farah
Állampolgársága afgán
Foglalkozása
 • politikus
 • feminista
 • író
Tisztség Member of the House of the People
Kitüntetései
 • Gwangju Prize for Human Rights
 • Anna Politkovskaya Award
 • Anna Politkovskaya Award (2008)

A Wikimédia Commons tartalmaz Malalai Joya témájú médiaállományokat.

Malalai Joya, ملالۍ جویا (Pashto) (1978. április 25.) író, politikai aktivista Afganisztánból. Országgyűlési képviselő 2005–2007 között Afganisztánban. Majd 2007-ben elbocsátották, mert nyilvánosan sértegette a főurakat és a háborús bűnösöket az Afgán Parlamentben. A Karzai adminisztráció szókimondó kritikusa, és a nyugat, legfőképp az Egyesült Államok támogatója.  

A felfüggesztését nemzetközi tiltakozás követte 2007-ben követelték, hogy újból alkalmazzák őt, értelmiségiek, többek között Noam Chomsky, valamint politikusok Kanadából, Németországból, az Egyesült Királyságból, Olaszországból, Spanyolországból. A BBC: " A legbátrabb nőnek" nevezte.    

A Time magazin 2010-ben beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.[2] A Policy magazin megválasztotta a világ 100 Globálisan Gondolkodó embere közé.[forrás?] Valamint 2011. március 8.-án a The Guardian újság beválasztotta a top 100 női aktivista és kampányoló női közé.[3] 

Korai és felnőtt évek[szerkesztés]

Joya 1978. április 25-én született, Farah tartományban, Nyugat-Afganisztánban. Apja orvostan hallgató volt, míg a Szovjet háborúban el nem vesztette az egyik lábát Afganisztánban. 1982-ben elmenekültek Iránba a nyugodtabb élet reményében. Itt humanitárius munkát kezdett el végezni az iskolában Joya. 

A Szovjet visszavonulás után. 1998-ban visszament Afganisztánba. Elkezdett társadalmi aktivistaként dolgozni. Megházasodott, de férje nevét  mindig is titkolta, nehogy bántódása essen. 

Beszéde: 2003[szerkesztés]

Malalai nemzetközi figyelmet nyert, amikor 2003. december 17-én felszólalt a főurak hatalma ellen az afgán parlamentben.

Válaszul a parlament elnöke, Sibghatullah Mojaddedi, kommunistának, és hitetlennek nevezte Joyát. Majd felfüggesztették. Azóta 4 gyilkossági kísérletet követtek el ellene, és sosincs biztonságban, ezért állandóan utazik Afganisztánba, nehogy rátaláljanak. 

Politikai életpályája[szerkesztés]

Joyát Farah tartomány képviselőjének megválasztották 2005. szeptemberében. Ez év decemberében, rögtönzött beszédet tartott, amiben kritizálta a fővezéreket, a drog bárókat, valamint a bűnözőket a parlamentben.  2007. február 19-e - Joya beszédet tart egy leány iskolában.

A BBC: "A leghíresebb nőnek nevezte Afganisztánban" - 2007 - ben. Ekkor Joya ezt nyilatkozta az ő politikai pályájával kapcsolatosan: 

"Engem egyszer meg fognak ölni, de a hangomat nem lehet elnémítani, mivel az én hangom minden afgán nő hangja is. Le tudják tépni a virágot, de a tavaszt akkor sem tudják megállítani. "

Malalait fizikailag és szóban is bántalmazták 2006. március 7.-én, miután több képviselőtársát is megvádolta, hogy alkalmatlanok a feladataik ellátására. Azt mondta, 2 fajta ember van Afganisztánban: az egyik, aki harcolt a függetlenségért, a másik pedig aki, megsemmisítette az országot és megölt 60 ezer embert. Válaszként a képviselők, halálfenyegetéssel reagáltak, valamint megdobálták őt vizes palackokkal.  2008, október 21.-e: Firenze: Bruna Giovannini egy tekintélyes arany medalt ajándékoz Joyának.  Brad Adams az ázsiai Human Rights Watch írója nyilatkozta azt róla, hogy: " Malalai az emberi jogok hűséges védője, és egy erőteljes hang, így nem szabadott volna felfüggeszteni a parlamentből."

Farah, Nangarhar, Baghlan, Kabul és még néhány tartományban tiltakoztak Malalai felfüggesztése ellen, de hiába.

Politikai visszatérés[szerkesztés]

2010 - ben bemutatták az önéletrajzát Párizsban:" Au nom de mon peuple" címmel. Joya elmondta itt, hogy tervezi a visszatérését a politikába Afganisztánban, ugyan az 5 afgán tartomány felkérte őt, hogy képviselje őket a parlamentben. Az öt tartomány: Nangarhar, Nimroz, Takhar, Kabul, és Farah. Az utolsó pillanatban azonban visszalépett a parlamenti választásoktól. 

Könyve[szerkesztés]

Joya önéletrajza, címe: Raising My Voice, amit kiadtak az USA - ban és Canadában is.

A könyv elérhető Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Dániában, Indonéziában, és Izraelben.

Kirkus Reviews író ezt mondta a Joya könyvéről: " Egy létfontosságú emlékirat, Afganisztánnal kapcsolatosan pedig rejtett igazságokat fed fel, és közvetlenül megcímezi az Egyesült Államoknak."

Library Journal írja: " A könyv azokat fogja érdekelni, akik szeretik a mindennapi hősnőket, akik az életüket is kockára teszik a hazájukért.

Díjak[szerkesztés]

 • 2007. július 23-a - Firenze - Olaszország: Malalai megkapja a the Golden Fleur- de - Lis díjat.
 • 2004. december, megnyerte Az év nője díjat Olaszországban. 
 • 2009. március elnyerte a diszkrimináció ellenes díjat, Rotterdamban, Hollandiában. 
 • 2010. november: Foreign Policy magazine beválasztotta a világ top 100 globális gondolkozója közé.
 • 2011. március: The Guardian beválasztotta a top 100 női akitivsta közé a világon.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Time, 2010.04.29.: Ayaan Hirsi Ali: Malalai Joya (angol nyelven). Time, 2010. április 29. (Hozzáférés: 2018. január 21.)
 • Guardian, 2011.03.08.: Emine Saner: Malalai Joya (angol nyelven). The Guardian, 2011. március 8. (Hozzáférés: 2018. január 21.)