Makovinyi Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makovinyi Tibor
Született 1965. május 16. (52 éves)
Gödöllő
Nemzetisége magyar
Foglalkozása táncművész,
koreográfus,
táncpedagógus

Makovinyi Tibor (Gödöllő, 1965. május 16.) táncművész, koreográfus, táncpedagógus.

Életpályája[szerkesztés]

Galgamácsán, az általános iskola táncszakkörében ismerkedett meg a tánccal Mosóczi István vezetésével. Az Állami Balett Intézet néptánc tagozatán tanult 1979 és 1983 között. Tímár Sándor, Zórándi Mária, Molnár Lajos és Janek József voltak a mesterei.

1983-tól a Honvéd Együttes tánckarának szólistája, majd 1998–2007 a tánckar vezetője. Koreográfusként a Honvéd Táncszínház alkotóműhelyében számos néptánc műsor színpadra állításában vett részt (Fehérlófia, KI népei vagytok 1-2, Bartók útjai, Zene-bona, szana-szét, A tánczmester).

Az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola táncpedagógusa, valamint a Csepeli Öreg Táncosok Együttesének művészeti vezetője. Magyar néptáncot tanít Uruguayban, Brazíliában, Argentínában, Hollandiában, Németországban és Ausztráliában.

Színházi koreográfusi munkái[szerkesztés]

Színházi munkáit az Új Színházban kezdte. Kiss Csaba rendezővel négy darabban dolgoztak együtt (Übü király, Woyczek, Szégyentelenek, Othello).

A Magyar Állami Operaházban Vidnyánszky Attila rendezésében a Jenufa című Leoš Janáček-operát, a Szegedi Nemzeti Színházban a Diótörőt koreografálta meg Hargitai Iván rendezésében. Utóbbival a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Sörgyári capriccio-előadásában és a Székesfehérvári A tribádok éjszakája-ban is együtt dolgozott. 2009 nyarán Siklóson a Balikó Tamás-féle A Tenkes kapitánya-előadást koreografálta.Következő munkája a Pesti Magyar Színházban az István a király felújítása és színpadra állítása volt.Legutóbbi színházi munkája az Új színházban: Závada Pál: Bethlen című darab mozgásainak beállítása, koreografálása. Táncos közreműködőként rendszeresen szerepel a Vígszínházban.(Hegedűs a háztetőn, Rómeó és Júlia) Az ExperiDance Tánctársulat által létrehozott Toldi című darabban az apa és a cseh vitézt alakítja. Legutóbb szintén az ExperiDance produkcióban volt látható a Csodálatos mandarinban táncolta a Mandarint. Színházi munkáit a Tatabányai Színház és Népházban bővítette: Móricz: Rokonok című művéhez készített mozgásokat.

Rendszeresen koreografál jelentős magyar amatőr együttesekben.

Családja[szerkesztés]

Nős, felesége Truppel Mariann. Két gyermekük van: Makovínyi Luca Borbála és Makovínyi Marcell Zoltán.

Díjai[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]