Makkai Endre (néprajzkutató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Makkai Endre
Született 1914. május 31.
Vashegy
Elhunyt 1998.
Déva
Foglalkozása néprajzkutató,
református lelkész,
szakíró,
szerkesztő

Makkai Endre (Vashegy, 1914. május 31.Déva, 1998.) erdélyi magyar néprajzkutató, református lelkész, szakíró, szerkesztő, Makkai Piroska festőművész öccse.

Élete[szerkesztés]

A zilahi Wesselényi Kollégiumban érettségizett 1933-ban, felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Református Teológián végezte 1940-ben. 1941 és 1944 között Désen dolgozott segédlelkészként, 1944-ben a Szolnok-Doboka című hetilap felelős szerkesztője lett, majd Nyárádszeredában (1945–49) és Petrozsényben (1949–79) volt lelkipásztor.

Művei[szerkesztés]

Nagy Ödönnel és Szabó Bálinttal közösen állította össze néprajzi gyűjtőmunka alapján az Adatok téli néphagyományaink ismeretéhez című kötetet, amely az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványaként mint az Erdélyi Tudományos Füzetek 103. számú füzete Kolozsváron jelent meg 1939-ben. A szerkesztők bevezető szavai szerint „…könyvecskénk a magyar néprajzi gyűjtés történetében új hajtást jelent, mert tervszerű, egyidőben végzett, ugyanazon tárgykört felölelő és nagyobb területen végrehajtott gyűjtés eredménye. Ez a komoly néprajzi gyűjtés egyetlen lehetséges módja.” A kötet 59 falu téli szokásait, köszöntőit, játékait mutatja be 12 erdélyi megyéből.

Már nyugalomba vonultan dolgozta fel a dévai csángó telepesek vallásos életével kapcsolatos emlékeit a Magyarságkutató Intézet kiadásában megjelent, Fejős Zoltán és Küllős Imola szerkesztette Vallásosság és népi kultúra a határainkon túl című gyűjtemény számára (Budapest, 1990), és a Déván hetilapként megjelenő Hunyad megyei Hírlap hasábjain társadalomrajzi írásokkal jelentkezett (1990).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gáspár-Barra Réka: Istenre tekintve. Száz éve született Makkai Endre, Üzenet, 2014. augusztus 1. 6. old. Online hozzáférés

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]