Makaói nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makaói nemzetközi repülőtér
Kínaiul: 澳門國際機場
Portugálul: Aeroporto Internacional de Macau
Angolul: Macau International Airport
A reptér madártávlatból
A reptér madártávlatból
IATA: MFM  ICAO: VMMC
Adatok
Elhelyezkedés Makaó
 Kína
Kiszolgált városMakaó
Megnyitás1995
ÜzemeltetőSociedade do Aeroporto Internacional de Macau S.A.R.L.
NévadóMakaó (különleges közigazgatási terület)
Tszf. magasság6 m
Utasforgalom4 491 065 fő (2012)[1]
Teherforgalom27 794 t (2012)[1]
Gépmozgás41 997 (2012)[1]
Átszállási lehetőségekAirport Station
Futópályák
IrányHosszBurkolat
16/343,420 mbeton
Elhelyezkedése
Makaói nemzetközi repülőtér (Kína)
Makaói nemzetközi repülőtér
Makaói nemzetközi repülőtér
Pozíció Kína térképén
é. sz. 22° 08′ 58″, k. h. 113° 35′ 29″Koordináták: é. sz. 22° 08′ 58″, k. h. 113° 35′ 29″
Térkép
A Makaói nemzetközi repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Makaói nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Makaói nemzetközi repülőtér (kínaiul: 澳門國際機場; pinjin: Aomen Guoji Jichang; népszerű magyar: Aomen Kuocsi Csicsang portugálul: Aeroporto Internacional de Macau) (IATA: MFM, ICAO: VMMC) Makaó különleges közigazgatási terület nemzetközi repülőtere, mely Taipa szigetének keleti részén, illetve a part mentén létesített mesterséges szigeten található. A repülőtér 1995 novemberében nyitotta meg kapuit, azóta pedig a Kína és Tajvan közötti utasforgalom egyik fontos állomásává nőtte ki magát. Emellett sok járat indul Kína belső területei és Délkelet-Ázsia nagyvárosai felé is. 2012-ben a reptéren 4 491 065 utas és 27 794 tonna áru fordult meg.[1]

Hongkonghoz hasonlóan Makaónak is saját bevándorlási törvényei vannak, és a szárazföldi Kínától különálló vámterületet képez, így minden nemzetközi járattal érkező utas (köztük a kínaiak és a hongkongiak is) vám- és bevándorlási vizsgálaton esik át.

Általános adatok[szerkesztés]

A repülőtér fő épületei Taipán, a kifutópálya a sziget partjától keletre fekszik, 3420 m hosszú, és betonból készült.

A repülőteret a makaói kormány által megbízott Makaói Nemzetközi Repülőtér Társaság (Sociedade do Aeroporto Internacional de Macau S.A.R.L.) üzemelteti. Ugyanez a vállalat felelt a reptér építéséért is. 2001-ben a kormány jóváhagyta társaság azon kérvényét, hogy 2039-ig üzemeltethesse a létesítményt.[1]

Futópályák[szerkesztés]

A repülőtér futópályái:

  • 16/34 (3360 m, 45 m, beton) Szerkesztés a Wikidatán

Forgalom[szerkesztés]

Az utasforgalom az elmúlt években az alábbi módon változott:

Utasforgalom
Utasok száma
4 491 065
5 027 059
5 481 441
5 831 459
599 185
20122013201420152022
Adatok: Wikidata

Története[szerkesztés]

A reptér 1995 novemberében, az akkori portugál fennhatóság ideje alatt nyitotta meg kapuit az utazók előtt. A repülőtér építését hosszas diplomáciai egyeztetés előzte meg. Megépítésében Portugália a jövendőbeli különleges igazgatású terület autonómiájának biztosítását látta. Ezzel szemben Kína a jövőbeli működés költségei miatt aggódott. A kínai diplomáciát nagyban befolyásolta a szomszédos Csuhaj városának lobbija, mely saját repülőterének igyekezett nemzetközi státust szerezni. Végül a két fél egyezségre jutott, és a Makaói Nemzetközi Repülőtér Társaság zöld utat kapott az építéshez.[2]

Azelőtt Makaó két ideiglenes, kis repülőknek fenntartott légikikötővel rendelkezett. Ezek mellett több állandó helikopter-leszállóhely is működött. Az 1940-es évek végén a Cathay Pacific légitársaság hidroplán járatokat üzemeltetett Hongkong és Makaó között. Az 1990-es években csak az East Asia Airlines hongkongi helikopter járatai biztosították a légi közlekedést.

Korábbi létesítmények Makaón:

Létesítményei[szerkesztés]

A repülőtér kifutópályája egy mesterséges szigeten létesült Taipa mellett. Utóbbin található a fő terminál és az irányítótorony is. A kifutópályát két töltésút köti össze a főbb létesítményekkel. A pályán Category II-es műszeres leszállító rendszer (ILS) működik, ami a pilóták számára a leszállópálya helyes megközelítésében és a pontos leszállásban nyújt segítséget.

A repülőteret évi 6 millió utas befogadására tervezték, így akár 2000 utast is ki tud szolgálni egy óra alatt. A reptéren éjszakai forgalmi tilalom nincs érvényben, így egész nap fogadhatja a járatokat, melyek számára 24 parkolóhely, 4 jetway és 10 beszállókapu áll rendelkezésre.

Kis alapterülete ellenére a létesítmény Boeing 747-es és Antonov 124-es gépeket is képes fogadni, ami a külföldi áruk behozatalában játszik fontos szerepet. A reptér utasellátó létesítménye naponta akár 10 000 adag ételt tud előállítani.

A navigációs- és kommunikációs berendezések a kifutó két végén találhatóak. Tájfunok idején a repülőteret bezárják.

Reptéri tűzoltóság[szerkesztés]

A makaói repülőtér egy többfunkciós mentő- és tűzoltóhajóval (Flor de Lotus) rendelkezik. A hajó két tűzoltó fecskendővel és kiegészítő mentőcsónakokkal rendelkezik.

A létesítmény területén két tűzoltóság és elsősegély-állomás található, az egységek pedig 1 Oshkosh TI 3000-es és 5 Rosenbauer Panther RBM 36.705 6x6 ARFF típusú tűzoltóautóval vannak felszerelve.

Forgalma[szerkesztés]

2012-ben a repteret 41 997 járat érintette, ami 4 491 065 utast jelent, ami 11%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest.[1] Ugyancsak növekvőben volt a kereskedelmi és magán jellegű charter járatok forgalma. Míg 2011-ben 1010, addig 2012-ben 1209 chartergép vette igénybe a makaói repteret.[1] Ugyanebben az évben 27 794 tonna áru fordult meg a repülőtéren, ami 29,7%-os csökkenés a 2011-es áruforgalomhoz viszonyítva.[1]

Légitársaságok és úti célok[szerkesztés]

A repülőtér (jobbra) elhelyezkedése Makaón belül

A makaói légikikötő az Air Macau bázisrepülőtere. A legtöbb járattal rendelkező makaói légitársaság mellett több kínai, Fülöp-szigeteki, dél-koreai, malajziai, tajvani, vietnámi, szingapúri és thaiföldi légitársaság is jelen van, járataikkal pedig az adott országok, illetve Japán nagyvárosaiba lehet eljutni.

1996 és 1998 között a TAP Portugal is indított a Lisszabon-Makaói vonalon járatokat.

2010-es megszűnéséig a reptér a Viva Macau légitársaság bázisrepülőtereként is szolgált.

LégitársaságCélállomások
AirAsiaKuala Lumpur
AirAsia ZestManila
Air BusanBusan
Air ChinaVuhan
Air MacauBangkok-Szuvarnabhumi, Peking, Csangsa, Csengdu, Csungking, Đà Nẵng, Hangcsou, Hofej, Kaohsziung, Nanking, Nanning, Ningpo, Ószaka-Kanszai, Csüancsou, Sanghaj-Hungcsiao, Sanghaj-Putung, Senjang, Szöul-Incshon, Tajjüan, Tajpej-Taojüan, Tokió-Narita, Vencsou, Hsziamen, Csengcsou[3]
Cebu PacificClark, Manila
China Eastern AirlinesKunming, Sanghaj-Putung
Eastar JetCharter : Csedzsu
EVA AirTajpej-Taojüan, Kaohsziung, Tajcsung
Jin AirSzöul-Incshon
Juneyao AirlinesSanghaj-Putung
Mandarin AirlinesTajcsung (2014. február 11-ig)
Philippine AirlinesManila
Spring AirlinesSanghaj-Putung
Thai AirAsiaBangkok-Don Müang, Csiangmaj
Thai SmileBangkok-Szuvarnabhumi, Phuket
TigerairSzingapúr
TransAsia AirwaysKaohsziung, Tajcsung, Tajpej-Taojüan
Vietnam AirlinesĐà Nẵng
Xiamen AirlinesFucsou, Hangcsou, Csüancsou, Hsziamen

Más bérlők[szerkesztés]

  • Makaói Vámszolgálat
  • Makaói Bevándorlási Hivatal
  • Makaói Kereskedelmi Repülés Központja (Macau Business Aviation Centre)
  • Golden Crown China Hotel - a reptér fő termináljával átellenben

Ezek mellett néhány üzlet, étterem, postahivatal, bankfiók, illetve vámmentes bolt is működik a repülőtér területén.

Földi közlekedés[szerkesztés]

A repülőtér autóbusszal, személygépkocsival és taxival is megközelíthető. A járművek számára a terminál mindkét oldala mellett parkolók találhatóak.

Reptéri transzfer[szerkesztés]

A kínai szárazföld és Hongkong irányába átszálló utasok számára „két vám, egy ellenőrzőpont” szolgáltatás működik. Az utasok közvetlen reptéri transzferjárattal a makaói vámhivatal kikerülésével is eljuthatnak a Makaói Kompterminálhoz vagy a Taipa Ideiglenes Kompterminálhoz.

Autóbusz[szerkesztés]

A Makaói-félsziget, Taipa, Cotai és Coloane irányába:

  • Transmac: 26-os és AP1-es járatok
  • T.C.M.: N2-es járat
  • Reolian: 36-os, MT1-es és MT2-es járatok

Nemzetközi buszjárat[szerkesztés]

A reptérről induló nemzetközi buszjárattal Kína szárazföldi városaiba (Huatao, Kanton, Panjü, Tungkuan, Kungpeji határátkelőhely, Hengcsini határátkelőhely) lehet eljutni. A „két vám, egy ellenőrzőpont” szolgáltatás a Hengcsini határátkelőhelyen is igénybe vehető.

Reptéri szálloda[szerkesztés]

Közvetlenül az induló járatok várótermével szemben épült fel a Golden Crown China Hotel, ahol az utasok megszállhatnak.[4]

Környezeti hatások[szerkesztés]

Mivel a repülőtér viszonylag távol van a zsúfoltan lakott területektől, a nap 24 órájában működhet. A repülők okozta zaj miatt nem kell hangfogó berendezéseket építeni, azonban a közeli Csuhajban megnőtt az északi irányba tartó gépek miatti zajszennyeződés. Ennek ellensúlyozására a repülőgépeknek tilos a Csuhaji légtér egy részét használni.[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i 13: Közlekedés, Makaó évkönyv - 2013. Makaó Különleges Igazgatású Terület Kormányának Információs Hivatala (Government Information Bureau of the Macau SAR) (2013). ISBN 978-99937-56-28-6. Hozzáférés ideje: 2014. február 4.  (angolul)
  2. Amado Mendes, Carmen. Portugáli, Kína és a Makaói Tárgyalások, 1986-1999 (Portugal, China and the Macau Negotiations, 1986-1999). Hongkong: Hong Kong University Press, 88-94. o. (2013). ISBN 9888139002. Hozzáférés ideje: 2014. február 5.  (angolul)
  3. Az Air Macau elindítja Csengcsou-i járatát. airlineroute.net, 2013. augusztus 23. (Hozzáférés: 2014. február 3.) (angolul)
  4. Golden Crown China Hotel hivatalos honlapja. Golden Crown China Hotel. (Hozzáférés: 2014. február 3.) (angolul) (kínaiul)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Macau International Airport
A Wikimédia Commons tartalmaz Makaói nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]