Majdan Nezalezsnosztyi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Függetlenség tere (Majdan Nezalezsnosztyi)
Kijev főtere a Majdan 2002-ben háttérben a Függetlenség-emlékmű
Kijev főtere a Majdan 2002-ben háttérben a Függetlenség-emlékmű
Közigazgatás
OrszágUkrajna
TelepülésKijev
Létrejötte19. század
Névadó1989–1991 Ukrainian revolution
Korábbi neveiOktóberi Forradalom tere,
Kalinyin tér
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Függetlenség tere (Kijev)
Függetlenség tere
Függetlenség tere
Pozíció Kijev térképén
é. sz. 50° 27′ 00″, k. h. 30° 31′ 27″Koordináták: é. sz. 50° 27′ 00″, k. h. 30° 31′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Függetlenség tere témájú médiaállományokat.

A kijevi Függetlenség tere (ukránul Майдан Незалежності [Majdan Nezalezsnosztyi]) az ukrán főváros központi tere a Sevcsenko városrészben.

A teret egyszerűen csak Majdan-ként hívják, amely jelentése: a tér.[1] A Majdan a kijevi tömeggyűlések egyik leggyakoribb helyszíne.

Története[szerkesztés]

A területen volt a Bölcs Jaroszláv által emelt kijevi városfal délkeleti kapuja. A középkorban itt mocsaras terület volt, majd a 18. században már kőházak álltak a területen és a század második felén piacokat, cirkuszi előadásokat tartottak a téren. A 19. században a nemesi közgyűlés épülete itt állt. 1859-ben itt lakott a tér 8. sz. házában Tarasz Sevcsenko (Ma múzeum.[2] A városnegyed ma az ő nevét viseli). 1878-ban a téren épült fel a kijevi városháza (a Duma), amely után a teret is Duma térnek hívták. 1912-ben Ukrajna legmagasabb épületét, a tizenkét emeletes „Ginzburg-felhőkarcolót” húzták itt fel. 1919-től a Szovjet tér nevet viselte. Az 1930-as években úgy tervezték a kijevi városépítészek, hogy a téren lesz az ukrán főváros hivatali negyedének központja. 1935-ben a Kalinyin tér nevet kapja (Mihail Kalinyin után). 1961-ben nyitott meg a 16 emeletes Moszkva Hotel (amelyet 2001-ben átneveztek Ukrajna Hotel névre). 1976-tól az Októberi Forradalom tere nevet viseli. Ebben az évben megnyitották itt az azonos nevű metróállomást. A következő évben az októberi szocialista forradalom emlékére felállítanak egy emlékművet is Lenin szobrával. Ezt 1991-ben döntötték le, és átkeresztelték a területet a Függetlenség tere névre. 2001-ben egy új, 61 m magas emlékművet állítottak fel a tér közepén Lenin helyére; fehér oszlopon egy koronás mitológiai lány (Berehinya) alakjával a tetején, amely Ukrajna függetlenségét jelképezi.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Майдан Незалежності (Київ) című ukrán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Panoráma útikönyvek: Szovjetunió
  • Szathmári Gábor: Kijev