Mainoumi Súhei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mainoumi Súhei
(舞の海秀平)
Mainoumi 09 Sep.JPG
Született 1968. február 17. (50 éves)
Aomori
Állampolgársága japán
Foglalkozása Rikisi
Iskolái Nihon University

Magasság 170 cm
Súly 100 kg

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mainoumi Súhei témájú médiaállományokat.

Mainoumi Súhei (舞の海秀平, eredetileg 長尾秀平, Nagao Súhei) (Adzsigaszava, Japán, 1968. február 17.) japán szumóbirkózó, legmagasabb elért rangja komuszubi. Az 1990-es évek egyik legnépszerűbb birkózója volt, mivel rengeteg technikát alkalmazott mérkőzésein. A profi szumóban szokatlanul kicsi termete (171 cm, kb. 100 kg) ellenére gyakran vert meg testesebb versenyzőket, akár magánál kétszer nagyobbakat is.

A Nihon Egyetemen tanult közgazdaságtant. Tanárnak készült, de szumóklubbeli jó barátjának elhunytával úgy döntött, hogy beteljesíti helyette a célját és szumóbajnok lesz. Amatőr sikerei után a profi szumóba először nem akarták beengedni, mert nem teljesítette a testalkati követelményeket, a Japán Szumószövetség akkori szabályozása szerint ugyanis minden versenyzőnek legalább 173 cm magasnak kellett lennie. Hogy a helyzetet megoldja, egy orvossal szilikonplasztikát ültettetett a feje búbjába, így már megfelelt az előírásoknak. Később a Szumószövetség eltörölte a 173 cm-es határt, hogy a hozzá hasonlóan ígéretes amatőröknek már ne kelljen ilyeneken átmennie a profi karrierért.

1990. májusban került be a makusitába, 1991. márciusban érte el a dzsúrjót, 1991. szeptemberben pedig a legmagasabb osztályt, a makuucsit. Profiként ötször kapott technikai különdíjat, a technikák áruháza becenévvel is illették, mert karrierje során összesen 33 különböző technikával tudott győzelmet elérni. 1991 novemberében a 204 cm magas és 200 kg-os Akebono Tarót győzte le mitokorodzemével, azaz egy „háromszoros kiszorítótámadással”. Ennek része az ellenfél egyik lábának elgáncsolása, közben a másik lábának megragadása és mellkasának eltolása fejjel. Mainoumi előtt a modern szumó egy birkózója sem alkalmazta még ezt a technikát. Ezek mellett bemutatott egy igen szokatlan kezdőtaktikát is, az ún. nekodamasít, vagyis az ellenfél arcába tapsolást a figyelme megzavarására.

Célja a profi szumóban a szanjakuk közé kerülés, azaz legalább a komuszubi rang elérése volt, ezt 1994 szeptemberére teljesítette. 1996. júliusban a sportág valaha volt legnehezebb birkózója, az akkor 275 kg-os Konisiki Jaszokicsi ráesett és eltörte a lábát – noha a mérkőzést Mainoumi nyerte. Sérülése miatt a szeptemberi tornát ki kellett hagynia, novemberben pedig az alsóbb dzsúrjóból indult újra. Bár 1997 májusára visszaküzdötte magát a makuucsiba, már nem tudta korábbi fürgeségét visszanyerni, és 1998 májusában ismét lefokozták a dzsúrjóba. 1999. novemberben vonult vissza a versenyzéstől.

Források[szerkesztés]