Mahdi (iszlám)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mahdi (arabul: ٱلْـمَـهْـدِي, ISO 233: al-mahdī, szó szerint (az Allah által) "vezetett") az iszlám eszkatológiában arra a személyre, messiásra vonatkozik, aki az idők végén tér vissza a Földre, aki legyőzi a gonoszt, végrehajtja a megérdemelt büntetéseket, és uralkodik egy ideális világban, ahol mindenki engedelmeskedik Istennek. [1][2]

A Koránban nincs közvetlen utalás a mahdira,[3] csak a hadíszokban. A legtöbb hagyományban Jézussal (Ísza) együtt érkezik, hogy legyőzze ad-Daddzsál-t a (hamis Messiást vagy Antikrisztust).

Bár a mahdiról szóló tanítás nem annyira kiemelkedő a szunnita iszlámban, mint a síitáknál, de mindkét irányzat eszkatológiájában ismert [4] és a síita felfogás központi eleme.[2] Mindkét irányzat egyetért abban, hogy a mahdi uralkodni fog a muszlimok felett és igazságot teremt. Visszahozza az igaz iszlámot a hibás tanokat terjesztő vallástudósok és az igazságtalan uralkodók ellenében, és megbünteti az iszlám ellenségeit.[2] A részletek a síita és szunnita irányzatok között azonban különböznek.

A sííták többsége által mahdinak, messiásnak tekintett tizenkettes síiták utolsó imámja, Muhammad (wd) aki 869-ben született, nem sokkal később eltűnt (a síiták szerint elrejtőzött). Ezért ők a "rejtőzködő imám" messiás-szerű visszatérését várják mahdiként, de nézetük szerint az imám mindaddig rejtve marad, míg Isten engedélyt nem ad neki, hogy újra megjelenjen. A "rejtőzködő imám" addig is útmutatást ad és közbenjárást végez.[5] Ezzel szemben a szunnita és más síita kisebbségi irányzatok követői úgy vélik, hogy a mahdi még nem született meg, pontos identitása csak Allah számára ismert.

A mahdi-váró hit több alkalmat szolgáltatott a mahdiként fellépő "messiás"-oknak vallásos mozgalmak alapítására. Ilyen mozgalom volt a 19. század végén a szudáni Mahdi-felkelés, vagy az indiai szubkontinensen az ahmadijja irányzat.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Malcolm Clark: Az iszlám
  2. a b c Serdián Miklós György: Iszlám szótár: → mahdí; 2009
  3. Madelung,, Wilferdː. al-Mahdī, Encyclopaedia of Islam 5, 2nd, Brill Academic Publishers, 1230–8. o. (1986. március 14.). ISBN 90-04-09419-9 
  4. Shahzad Bashir Messianic Hopes and Mystical Visions: The Nūrbakhshīya Between Medieval and Modern Islam Univ of South Carolina Press 2003 ISBN 978-1-570-03495-4 page 24
  5. Világvallások A-Zs: → mahdi; 2009

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mahdi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.