Mahá-pradnyá-páramitá-szútra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mahá-pradzsnyá-páramitá-szútra szócikkből átirányítva)

A Mahá-pradnyá-páramitá-szútra (kínai: 摩訶般若波羅蜜多經, pinjin: Móhē Bōrě Bōluómìduō Jīng, Nagy bölcsesség tökéletessége szútra) enciklopédikus pradnyápáramita szövegek gyűjteménye volt, amelyet általánosan Nágárdzsunának tulajdonítanak, és amelyet a kínai Hszüan-cang és segítői fordítottak le kínai nyelvre.[1] Úgy is szokás nevezni, hogy a 25 000 soros bölcsesség tökéletessége szútra (Panycsa-avinszatiszáhaszriká pradnyá-páramitá-szútra).[2]

A Hszüan-cang-féle fordítás[szerkesztés]

A 7. században Hszüan-cang a Mahá-pradnyá-páramitá-szútra három másolatával tért vissza Kínába indiai utazásaiból. Egy fordítócsoporttal állt neki a fordításoknak 660-ban. A munkákhoz mindhárom szútrát használták a források biztonságosabb felhasználása érdekében. Tanítványai buzdítására Hszüan-cang készített egy rövidített változatot is, amely a mahájána iskola alapvető filozófiai művévé vált.

Évszázadokkal később Buddha Fogereklye templom és múzeum (angol rövidítése: BTRTS) híres kalligráfusok részvételével csoportot szervezett, hogy készítsék el a Mahá-pradnyá-páramitá-szútra latin betűs átiratát. A 600 kötegből álló Hszüan-cang-féle fordítást 10 331 papírlapra írták le.

A szútra eredete[szerkesztés]

Az indo-tibeti hagyományokban a leghosszabb Bölcsesség tökéletessége szútra (Sataszáhaszriká pradnyá-páramitá-szútra, wylie: Shes-rab-kyi pha-rol-tu phyin-pa stong-pa brgya-pa) 100 000 sorból áll. Ez a szútra egy kategóriába tartozik a Szív szútrával, amelyben a fő téma a bölcsesség tökéletessége, illetve a további öt tökéletesség, amelyeket a bódhiszattvák gyakorolnak a buddhaság elérése érdekében.

A hagyományok szerint ezt a szútrát Sákjamuni Buddha négy helyszínen (Gridhrakuta (vagy „Keselyű-csúcs”) Rádzsgírban, Srávasztí, Paranirmitavasavartin és Veluvana (Bambusz kert)) 16 gyűlés alkalmával mondta el hallgatóságának.

A tientaj iskola alapítója, Cse-ji szerint Buddha 49 évig tartó tanítói tevékenysége öt fő korszakra osztható fel. Az első az Avatamszaka-szútra korszaka, a második a Mrigadava és az ágama szútrák korszaka, a harmadik a Vaipulja szútra időszaka, a negyedik a pradnyá szútra korszaka és a legutolsó a Szaddharma-pundarika szútra korszaka. A pradnyá korszak önmagában több mint húsz évig tartott. Ezeket a tanításokat gyűjti össze a Mahá-pradnyá-páramitá-szútra, amely 600 fejezetből tevődik össze.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pine 2004, pg. 22
  2. Nattier 1992, pp. 158, 202
  3. Maha Prajna Paramita Sutra in BTRTM. Buddha Tooth Relic Temple & Museum. [2016. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 10.)

Források[szerkesztés]

  • Nattier, Jan. The Heart Sutra: A Chinese Apocryphal Text?. Journal of the International Association of Buddhist Studies Vol. 15 Nbr. 2 (1992)
  • Red Pine. The Heart Sutra: The Womb of the Buddhas (2004) Shoemaker 7 Hoard. ISBN 1-59376-009-4

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]