Magyarországi ortodox felekezetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az ortodox kereszténységet Magyarországon szervezetileg nem kapcsolódó, egymással hitbeli és szentségi közösségben álló helyi egyházak alkotják:

A magyarországi kopt ortodox és az örmény apostoli egyház a szó szoros értelmében nem ortodox egyház, nincs szentségi közösségben a többi ortodox egyházzal. Tanításában monofizita közösségek.

Bár az első ismert magyar keresztények – köztük Szt. István nagyapja, Gyula – Konstantinápolyhoz tartoztak, később a történelmi események során a bizánci kereszténység anyavárosa elvesztette magyarországi fennhatóságát. A Habsburg időkben a görög származású közösségeket (Budapest [a Duna-parton álló impozáns Nagyboldogasszony templommal]; Kecskemét, Eger, Tokaj, stb.) ugyan görög, illetve görög földről érkező papok, szerzetesek pasztorálták, ám egyházjogilag szerb fennhatóság alá tartoztak. A XX. században ugyan történt kísérlet a konstantinápolyi patriarchátus hivatalos bejegyzésére Magyarországon, de erre tényleges lehetőség csak az 1989-es rendszerváltás után adódott. Egyházközségek: Beloiannisz, Budapest, Kecskemét, Szentes.

Források[szerkesztés]