Magyarországi Baptista Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyarországi Baptista Egyház
Vallás kereszténység
Felekezet protestáns
Eredet reformáció
Lelkészi vezető Papp János
Tisztsége elnök
Tagság 18 211[1]
Alapítva 1846
Székhely 1068 Budapest, Benczúr u. 31.
Technikai szám 0286

A(z) Magyarországi Baptista Egyház hivatalos honlapja

A Magyarországi Baptista Egyház a magyarországi baptista gyülekezetek szövetsége, keresztény vallásfelekezet, a Baptista Világszövetség tagegyháza.[2]

Története, társadalmi súlya[szerkesztés]

A baptizmus egy a XVI. századi reformáció népi irányzatát képviselő anabaptisták tanításait felelevenítő és megújító vallási irányzat. A magyar baptisták több mint 160 éves múlttal rendelkező protestáns közösség. Lélekszámuk a mai Magyarországon egyes számítások szerint kb. 200 ezer fő. A katolikus, református és evangélikus egyházak után a negyedik legnagyobb történelmi egyház hazánkban.

Hitvallása[szerkesztés]

A baptista hit alapja kizárólagosan a Biblia.

A felekezet szerint Isten minden bűnösnek felkínálja a Jézus Krisztus által szerzett megváltást, így az ember (a megtérés által) maga dönthet arról, hogy ezt elfogadja(a megtérés által) vagy elutasítja. Hisznek a Szentháromságban. A hívő keresztsége bemerítés által történik. Úrvacsorában csak a bemerített tagok részesülhetnek.

Kapcsolata más vallásúakkal[szerkesztés]

A többi egyházzal és a világiakkal jó kapcsolatokat ápolnak, toleránsak, tisztelik a lelkiismereti és vallásszabadságot. Nagyon komoly, az egész világra kiterjedő segélyező tevékenységet folytatnak a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül.

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]