Magyarországi Baptista Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyarországi Baptista Egyház
Baptista icon.svg

Vallás kereszténység
Felekezet protestáns
Eredet reformáció
Lelkészi vezető Papp János[1]
Tisztsége elnök
Tagság 18 211 (2011)[2]
Alapítva 1846
Ország Magyarország
Székhely 1068 Budapest, Benczúr u. 31.
Technikai szám 0286

A Magyarországi Baptista Egyház weboldala

A Magyarországi Baptista Egyház (MBE) a magyarországi baptista gyülekezetek szövetsége, keresztény vallásfelekezet, az Európai Baptista Szövetség (European Baptist Federation / EBF)[3] és a Baptista Világszövetség (Baptist World Alliance / BWA) tagegyháza.[4] Az MBE az 1895-ös vallásügyi törvény alapján 1905-ben elismert Baptista Hitközség jogutódja.

Története, társadalmi súlya[szerkesztés]

A baptizmus egy a XVI. századi reformáció népi irányzatát képviselő anabaptisták tanításait felelevenítő és megújító vallási irányzat. A magyar baptisták több mint 160 éves múlttal rendelkező protestáns közösség, az első baptisták 1846-ban jelentek meg a Monarchia területén, így a mai Budapest területén és Pécsett is. A mozgalom Meyer Henrik Budapestre érkezése után (1873. március 6.)[5] erősödött meg részben Meyer kitartó és sokrétű munkája, részben a kolportőrök (vándorló bibliaárusok) és az egyszerű származású falusi prédikátorok tevékenysége nyomán.

Lélekszámuk a mai Magyarországon az egyház saját nyilvántartása szerint 27 ezer fő.[1] A katolikus, református és evangélikus egyházak után a negyedik legnagyobb történelmi egyház hazánkban. Nagyon komoly, az egész világra kiterjedő segélyező tevékenységet folytatnak a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül.

Hitvallása[szerkesztés]

A baptista hit alapja kizárólagosan a Biblia.

A felekezet szerint Isten minden bűnösnek felkínálja a Jézus Krisztus által szerzett megváltást, így az ember maga dönthet arról, hogy ezt elfogadja (a megtérés által) vagy elutasítja. Hisznek a Szentháromságban. A hívő keresztsége bemerítés által történik. Úrvacsorában csak a bemerített tagok részesülhetnek.

Kapcsolata más vallásúakkal[szerkesztés]

A többi egyházzal és a világiakkal jó kapcsolatokat ápolnak, toleránsak, tisztelik a lelkiismereti és vallásszabadságot.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Megerősítették tisztségében a baptista egyház elnökét. hvg.hu (2016. ápr. 23.) (Hozzáférés: 2018. jan. 18.)
  2. Népszámlálás 2011. www.ksh.hu. Központi Statisztikai Hivatal (Hozzáférés: 2018. jan. 18.)
  3. Member Unions / Hungary. www.ebf.org (Hozzáférés: 2018. jan. 18.)
  4. Statistics. www.bwanet.org (Hozzáférés: 2018. jan. 18.) arch
  5. Dr. Gerzsenyi László - Miklya Luzsányi Mónika: Mindeddig... Az első magyarországi baptista gyülekezet története ISBN 978-963-9564-89-3

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]