Magyarok Nagyasszonya-bazilika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyarok Nagyasszonya-bazilika
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeVáci egyházmegye (1993–)
VédőszentMagyarok Nagyasszonya
TelepülésMárianosztra
Elhelyezkedése
Magyarok Nagyasszonya-bazilika (Magyarország)
Magyarok Nagyasszonya-bazilika
Magyarok Nagyasszonya-bazilika
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 52′ 04″, k. h. 18° 52′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 52′ 04″, k. h. 18° 52′ 12″
Térkép
A Magyarok Nagyasszonya-bazilika weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarok Nagyasszonya-bazilika témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A templom belseje

A Magyarok Nagyasszonya-bazilika[1] római katolikus plébániatemplom Pest vármegyében, Márianosztrán fekszik. A Váci egyházmegye[2] Mária Istenszülő tiszteletére felszentelt egykori kolostortemploma basilica minor(wd) rangot visel.

Története[szerkesztés]

Nagy Lajos király 1352-ben az újonnan alapított pálosoknak templomot és kolostort építtetett egy vidéki területen,[3] amelyben lánya, Szent Hedvig nevelkedett. A kolostor körül később kialakult település a kolostor patrónusáról, a latin Maria nostra („A mi Máriánk”), a Márianosztra nevet kapta.[4] A török hódoltság során a komplexum rommá vált. Az 1712-es átépítés után a templomot 1729-ben újjászentelték, és megkapta a częstochowai Jasna Góra pálos kolostor Fekete Madonna-képét.[5] Az első orgonát 1774-ben, a jelenlegit a karzaton 1904-ben helyezték üzembe. 1786-ban a feloszlatott pálosoknak el kellett hagyniuk a kolostort, amelyet később börtönként használtak, a templomot pedig egy újonnan alakult plébánia kapta. 1989-ben a pálosok visszatértek Magyarországra, hogy gondozhassák ezt a szentélyt is. 2012-ben a templom XVI. Benedek pápától Basilica minor rangot nyert.

Felépítése[szerkesztés]

A templom a kolostorral együtt belső udvart fog közre. A homlokzat szimmetrikus: négyzet alapon két alacsony oldaltorony, középen a bejárattal. A barokk hajó és az alsó gótikus kórus azonos hosszúságúak. Utóbbit sokszögletű apszis zárja, amelyben a főoltár áll Szűz Mária képével és szentek faszobraival. A karzat mennyezetén bordás keresztboltozat, a hajóban hat mellékoltár található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarok Nagyasszonya-bazilika (magyar nyelven). Miserend.hu. (Hozzáférés: 2018. november 26.)
  2. Római katolikus templom
  3. Márianosztra In: Magyar katolikus lexikon
  4. palosrend.hu. [2021. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 6.)
  5. a Magyarok Nagyasszonya-bazilika[halott link] In: bucsujaras.hu

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Basilika Maria Königin von Ungarn című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]