Magyar nők az alternatív zenében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alternatív zenekarok női énekessel
A Flekk énekese

Az alternatív zene rövid története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alternatív zene a rock egy alfaja, amely az 1980-as években alakult ki, és az 1990-es években futott be igazán. A műfaj kezdetei az 1980-as évek amerikai egyetemi rádiózásáig vezethetőek vissza. A populáris rockzenétől erősen elütő és más műfajokból is meritő kis zenekarok kaptak itt lehetőséget. A sikeresebbek később független kiadóknál helyezkedtek el. A '90-es évekre válik a műfaj a lemezeladások tekintetében is sikeressé és nemzetközivé vált.

Magyarországon ez a váltás igazán erős volt, hiszen a politikai események szempontjából is fontos változások történtek ekkor. A rendszerváltást követően terjed el Magyarországban is az alternatív zene. Sok együttes már előtte is zenélt, közülük néhányan még az újhullám korszakában kezdték, de a rendszerváltás után megnyílt előttük a világ. Az együttesek indulásakor szándékosan nem a népszerűvé válás volt a fő céljuk, hanem az akkor uralkodó zenei vagy politikai irányzatokhoz képest egy más hangzásvilág vagy nézet bemutatása, erősen rétegműfajként esetleg csupán a közös örömzenélés élménye.

A különböző országokban, különböző néven ismert a műfaj és országonként kicsit eltérő hangzás is jellemzi, például Seattleben grunge, míg Angliában indige, ami Magyarországon az alternatív zene. Ez azért történhet meg, mert nagyon sokszínű a műfaj. Elektronikustól, a reggae-n, a ska-n és a jazz-en át a rock-ig rengeteg féle. A Nirvanatól a Kispálon át az Emil.RuleZ!-ig mindenkire rámondhatjuk, hogy az alternatív képviselője. Sok együttes gyakran keveri a műfajokat, mindegyikből hozzátesz saját, egyéni stílusához.

Együttesek női énekessel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Anna and the Barbies[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Anna and the Barbies zenekart 2004 őszén alapította a két testvér, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel.

Anima Sound System[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Anima Sound System énekesnője eredetileg Bognár Szilvia népdalénekes volt. Távozása után Németh Juci 1997-ben lépett be az együttesbe. Az együttes ekkor már 4 éve zenélt együtt, de Juci szinte rögtön átvette a front ember szerepét és az elektronikus műfajú zenekar arcává vált. Ezért okozott nagy felháborodást, amikor 2004-ben az énekesnő bejelentette a kilépést. A pletykák szerint az együttesen belüli nézeteltérés miatt elégelte meg Juci az Animát. Később kiderült, hogy szó volt ilyesmiről is, de nem ez volt a kiváltó ok. Juci mást akart csinálni. Juci ma a Magyar Televíziónál műsorvezető, több műsorban is.[1] Az együttes Juci után se maradt énekesnő nélkül, még 2004-ben beállt a zenekarba Kása Juli. 2008 óta pedig Prieger Fanni az énekesük.

Amorf Ördögök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Péterfy Bori (1969. október 14. –) magyar énekesnő, színésznő. A Krétakör Színház, majd 2008 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. Az egykori Amorf Ördögök zenekar és a 2007 elején alakult Péterfy Bori & Love Band énekese. A József Attila Gimnázium színjátszókörét két sikertelen felvételi követte a Színművészetire. Ezután különböző társulatoknál próbált szerencsét, 1988–1992 között a Térszínház, 1992–1998 között az Arvisura Színházi Társaság tagja volt[1]. 1998-ban megszerezte a Színész I. minősítést. Budapesti színházak, főleg az Utolsó Vonal, a Merlin és a Szkéné előadásaiban játszott, ez utóbbiban találkozott Schilling Árpáddal, a Krétakör művészeti vezetőjével. Pintér Béla Társulatával párhuzamosan már a Krétakörrel is dolgozott, amelynek 2000-től tagja hivatalosan.

Az Amorf Ördögök együttes énekesnője annak megszűnéséig, egy rövid időszak (2005–2006) kivételével. A Krétakör Színésztánczenekar tagja.

Ági és a Fiúk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bárdos Deák Ágnes - 2013

Bárdos Deák Ágnes így írt magáról a Szépírók Társaságának honlapján: Életrajzom mindenkire tartozó részletei néhány mondatban leírhatók: 1980–1983-ig a Kontroll Csoport underground zenekar egyik alapító énekeseként kezdtem közéleti pályafutásomat, s a szövegírással kerültem kapcsolatba azzal a világgal, ahol a szavak a hétköznapi jelentésüknél többel bírnak. A Kontroll Csoport felbomlása óta folyamatosan, bár nagy megszakításokkal, énekelek, immár az Ági és Fiúk zenekarban, valamint írok, legfőbbképpen a Literára. De, természetesen megjelentek másutt is „szép”-írásaim. Elsőül az Ex–Symposionban, és másodízben is ugyanott, ez évben pedig a Beszélő Budapest számában, és az Alibiben, titok témában. Ezt követően jelent meg az Éjszakai állatkert antológia, ahol is két munkámat közölték a szerkesztők. Foglalkoztam az elmúlt hat évben irodalmi események szervezésével, nagyjából a pop kultúra helyszíneire koncentrálva. Reményeim szerint egyszer majd én is, mint annyian mások, megírom a Nagy Történetet.[2]

Balkan Fanatik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kovács Nóri az énekesnőjük 2006-2012 között.

Bijou[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bijou 2003-ban alakult. A formációban Hártó Szilvia énekel.

Bin-Jip[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Harcsa Veronika 2010-ben a frissen megalakult Bin-Jip együttes énekesnője lett.

Bizottság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bizottság a nyolcvanas évek elejének emblematikus underground együttese. Melyben Kecskés Kriszta és Kukta Erzsébet (Kokó) énekelt.

Csókolom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az együttesben Ujj Zsuzsanna képzőművész énekli és a dalok többségét írja is.

Emil.RuleZ![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Emil.RuleZ! zenekarban Gergely Éva kilépése óta Gereben Zita vokálozik.

Erik Sumo Band[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Erik Sumo Band énekesnője Harcsa Veronika és Kiss Erzsi volt.

GumiZsuzsi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Takáts Eszter pécsi énekesnő saját együttese mellett a GumiZsuzsi zenekar a legismertebb, ám rendszeresen közreműködik más formációkban is.

Honeyball[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bori Sárának, a Honeyball énekesnőjének a véleménye arról, milyen ma Magyarországon énekesnőnek lenni: Sára zenész családból származik és már kicsi korában is 'együtt énekelt a rádióval', de komolyabban 15 éves korában kezdett el foglalkozni a hangjával. "Azóta nincs megállás. A Postás zeneiskolában az a hagyomány, hogy az énekesek év végi vizsgája egy nyilvános koncert. Körülbelül egy fél éve ezen a koncerten én is énekeltem, a Honeyballból Balázs, Peti és Ádám a közönség soraiból hallottak. Meghívtak egy próbára, utána szerencsére egy második próbára is és nem sokkal később a Hegyalja Fesztiválon már én is zenéltem velük." Megkérdeztem tőle, hogy milyen a helyzete, milyen lehetőségei vannak a nőknek a zene terén. "Általánosságban a zenében érvényesülni nehéz. Mint énekes én nem tapasztalom, hogy a nőknél nehezebb lenne a helyzet, bár lehet, hogy a hangszeres nőknek többet kell küzdeniük az elismerésért. Én mindenképp a zenével szeretnék foglalkozni továbbra is…előbb vagy utóbb remélem zenész leszek."

Honeybeast[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005-ben alakult a Smarties nevű zenekar utódjaként. 2008–2011-ig Ritzer Anita vokálozott a csapatban. Czutor Anett 2005–2011 végéig volt az énekesnő. Tarján Zsófia 2012-től az új énekes.

Kesh[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zenekar énekesnője a fiatal és tehetséges színésznő: Herrer Sára.

Kontroll csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kontroll Csoport a nyolcvanas évek alternatív zenei világának egyik szintén meghatározó együttese. Bárdos Deák Ágnes itt kezdte pályafutását.

Magashegyi Underground[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Magashegyi Underground a Kaukázus ikeregyütteseként jött létre 2007-ben. Bocskor Bíborka (a Megasztár televízióműsor egykori vigaszágasa) az énekesnőjük.

Malacka és a Tahó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kurucz Kriszta (Krisztea) 1999 óta énekel a "szalonnazenekarban". Énekesi karrierjét azonban nem ekkor kezdte, már korábban is adott elő gyermekdalokat. ("Filézett" változata a Három kismalac trió.)

Nemjuci[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nemjuci Németh Juci 2008-ban alapított együttese.

Neo[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Neo együttesben Hodosi Enikő ("Manoya") énekel és vokálozik.

Odett és a Go Girlz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Polgár Odett (aki szintén egykori Megasztár vigaszágas) 2008-ban alapított együttese.

Pál utcai fiúk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Potondi Anikó 1984-ben kezdett a Pál utcai fiúk-ban énekelni-

Péterfy Bori & Love Band[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007. október 15-én jelent meg a Péterfy Bori & Love Band első lemeze, amelyen a számokat a volt Amorf Ördögök szerzői, Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs mellett Lovasi András írták.[3]

Rés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A ‘80-as évek meghatározó alternatív együttese, akik rendszeresen a Fekete Lyukban léptek fel, annak segítségével adhatták ki első két kazettájukat. Énekesnőjük Bende Zsuzsa (ex-Plankton), további tagok: Lehoczky Károly, Majoros Gábor, Meszlényi János, Zsidei Miklós. A gyűjteményes CD mellett műsoros videokazettájuk is megjelent.

Sziámi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Müller Péter Sziámi által alapított együttesben Záhonyi Enikő és Pandzarisz Diána énekel.

Tereskova[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy Kriszta (Tereskova) Szolnokon született, ott járt iskolába. Úgy fogalmaz: középhülye gyereknek számított, olyannak, akinek azt szokták mondani a szülei: nem baj, mi azért így is szeretünk. Talán a rajz volt az egyetlen, amiben a legkevesebb tehetséget mutatott, tizennégy éves korában, egy barátnőjével jelentkezett is a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola-ba, ma sem tudja azonban, hogy felvették-e, mert végül is Kecskeméti Andrea és Nagy Krisztina teljesítményét értékelve bizonyos Kecskeméti Krisztina jelentkezését fogadták el… Másodikos gimnazista volt, amikor Budapestre költözött, és végre a Kisképző hallgatója lett. Nagy Kriszta "képzőművészeti" tevékenységének első meghökkentő darabja a 200 000 Ft. című fotósorozat volt, amelyen Rubens egyik művét megidézve ő maga látható felül szétgombolt bundában, hatféle mellel. Ahogy ő említi: a cicis munka, amely provokatívan szólt arról, hogy összevissza alakított testünkkel/gondolatainkkal miképpen veszítjük el saját magunkat. [4] Kriszta nem csak a képzőművészetben jeleskedik, vagyis inkább provokál, hanem zenei színtéren is borzolja a kedélyeket. Együttese a Tereskova.

Trabant[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyolcvanas években aktív együttesben Méhes Marietta énekelt.

Yonderboi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Yonderboi együttesben Kutzora Edina ("Ravine") énekelt. Zagar-nál és a Péterfy Bori & Love Band-ban vokálozik.

Žagar (Zagar)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Yonderboi-ból kilépve Zságer Balázs megalapította 2002-ben a Žagart és csatlakozott hozzá Kutzora Edina is.
A 2007-ben megjelent Cannot Walk Fly Instead címet viselő lemezén együtt énekelt a Wings Of Love című számban a hazai alternatív énekesnők többsége: Kutzora Edina, Péterfy Bori, Sena, Németh Juci, Hódosi Enikő és Judie Jay.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lábjegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]