Magyar PEN Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar PEN Club[1] 1926-ban alakult meg. A Nemzetközi PEN Clubot 1921-ben alapította Mrs. Dawson Scott. Első elnöke John Galsworthy, az elnökség tagjai pedig H. G. Wells és George Bernard Shaw voltak. Pár évvel később jöttek létre a nemzeti társulások. 1926-ban Radó Antal kezdeményezte a magyar nyelven írók PEN Club-jának megalapítását. A Magyar PEN Club alakuló ülésének elnöke Berzeviczy Albert volt, amely megválasztotta első elnökét Rákosi Jenőt. 1930-tól az elnöke Kosztolányi Dezső volt, az ő munkálkodásának eredményeképpen 1932-ben Magyarországon tartották a Nemzetközi PEN Club kongresszusát.[2] A PEN a „Poets, Essayists and Novelists” rövidítése.

A Janus Pannonius-díj alapítása[szerkesztés]

Janus Pannonius

2012 februárjában Szőcs Géza költő, kulturális államtitkár ötletének[3][4] megvalósításaként a Magyar PEN Club alapított egy nemzetközi irodalmi díjat, a Janus Pannonius-díjat (angolul Janus Pannonius International Poetry Prize),[5] amelyet olyan szerzőnek ítélnek oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába.

A Magyar PEN Club jeles tagjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt az intézménynevet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Magyar PEN Klub. Indoklás: A klub szót mint jövevényszót ma már magyarosan írjuk, vö. AkH.11 203.
  2. Rónay, László. „Követségben a szellem fejedelme. Koszolányi és Európa”. Kortárs 46 (8). (Hozzáférés ideje: 2008. október 30.)  
  3. Három bőröndről és Janus Pannoniusról, librarius.hu
  4. Szőcs Géza 'néhány százezer dolláros' álma - A Janus Pannonius-díjat a Magyar PEN ítélné oda, nol.hu
  5. Döntés Janus Pannonius-díj megalapításáról

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]