Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért
Alapítva2013
Típuskulturális egyesület
Nyelvekmagyar
Működési régióKárpát-medence

A Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért weboldala

A Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért (MINK) egy 2013-ban alapított kulturális egyesület. A civil szervezetet főképp gimnazista fiatalok alapították, akik Sárospatakon, az örök diákvárosban tanultak. Így az Egyesület elsősorban Sárospatak és régiója fiatalságának igyekszik rendezvényeket, programokat szervezni, illetve a helyi fiatalokból közösséget formálni.[1]

A szervezet céljai[szerkesztés]

A "Magyar Ifjak" legfőbb célja, hogy ébren tartsa az érdeklődést a határon túli magyarok sorsa, mindennapjai és küzdelmei iránt. Elsősorban a fiatal generáció megszólítására és a polgári, nemzeti, keresztény értékek megőrzésére, továbbadására; valamint a kívánatos nemzetpolitikai célok szolgálatára, elősegítésére törekszik. A szervezet programjának az összetettsége alkalmat ad arra, hogy a fiatalok széles körét szólítsa meg, lehetőséget teremtve a belső, intellektuálisabb tevékenységekre és az aktív, akció jellegű cselekedetekre egyaránt.

Az Egyesület tevékenysége, kezdeményezései[szerkesztés]

Az Egyesületen belül Társulat működik, amely a szervezet legfőbb tevékenységében, a színpadi produkciók előadásában segíti a Magyar Ifjak céljainak elérését.

Az Összetartozás Lángja[szerkesztés]

A Magyar Ifjak megalakulásakor a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében útjára indította az "Összetartozás Lángját", melyet célja a Társulat pódium-előadásainak kíséretében minél több magyar közösséghez eljuttatni. Szimbolizálva ezzel a magyarság összetartozását, valamint azt, hogy az Anyaország felelősséget vállal a határon túli magyarjai iránt.[2]

Asztaltársaság[szerkesztés]

A civil szervezet egyik legújabb, negyedévente jelentkező, családias hangulatú, ingyenes kulturális rendezvénysorozata. Célja, hogy a változatos programok során találkozzanak egymással a fiatalok, a város diákjai-tanárai, ötvözve a szórakozást az értékes időtöltéssel.[3]

Nemzeti Közösségvállalásért Díj[szerkesztés]

Az Egyesület Elnöksége 2013-ban megalapította a Nemzeti Közösségvállalásért Díjat. Az elismerés olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki segíti a szervezet céljainak a megvalósulását, továbbá munkásságának jellemzője az értékteremtő és értékmegőrző feladatvállalás, és tevékenységét jellemzi a nemzeti közösségvállalás erősítésére való törekvés. Eddigi díjazottak:

2013: Sipos István

2015: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

2015: Aros János, Sárospatak város polgármestere[4]

2018: Tóth Tamás, kollégiumvezető

Támogatók, elismerések[szerkesztés]

Az Egyesület Társulatának munkáját olyan kiemelkedő művészek segítik, mint például Varga Miklós előadóművész, Tóth Reni énekes, valamint Keresztes Ildikó művésznő is. Az Egyesület fővédnöke Wittner Mária, 1956-os forradalmár.

Az Egyesületet tevékenységének elismeréséért, valamint a jövőre vonatkozó biztatásként 2015-ben a Polgári Magyarországért Alapítvány „Fiatalok a Polgári Magyarországért” díjjal jutalmazta.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megalakult a Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület - Zemplén TV (magyar nyelven). www.zemplentv.hu. (Hozzáférés: 2018. március 18.)
  2. Zemplén Televízió (2013. október 7.). „Bemutatkozott a sárospataki Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért Egyesület”.  
  3. Asztaltársaság No.03. – Gulyás Roland estje | sarospatak.hu (magyar nyelven). www.sarospatak.hu. (Hozzáférés: 2018. március 18.)
  4. Magyar Ifjak a Nemzeti Közösségvállalásért (magyar nyelven). www.magyarifjak.hu. (Hozzáférés: 2018. március 18.)
  5. Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj (angol nyelven). www.szpma.hu. [2018. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 18.)