Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek
Szervezet neve Magyar Filmakadémia
SzékhelyBudapest
Alapítás éve2014
Ország Magyarország
Díjátadók
Első díjátadó 2016. március 6.
Legutóbbi díjátadó 2018. március 11.
Következő díjátadó 2019. március
Hivatalos weboldal
http://filmhet.hu/

A Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek elismerés a 2014-ben alapított Magyar Filmdíjak egyike, amelyet a Magyar Filmakadémia (MFA) tagjainak szavazata alapján ítélnek oda egy-egy év magyar filmtermése legjobbnak ítélt játékfilmjének.

A díjra történő jelölés nem automatikus; csak azok a nagyjátékfilmek versenyezhetnek, amelyeket előzetesen e kategóriába beneveztek. Nevezni az előző év január 1. és december 31. között moziforgalmazásba került vagy kerülő (forgalmazói szándéknyilatkozattal rendelkező), illetve televíziós csatorna műsorára tűzött,[2] vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy versenyen kívül szerepelt nagyjátékfilmet lehet.[3] A nevezés és regisztráció határideje: január 15.

A Magyar Filmakadémia tagjai január 1-je és 31-e között szekciónként megnézik a benevezett filmeket és szekciónként titkos szavazással választanak ki öt nagyjátékfilmet, amelyek felkerülnek a jelöltek listájára.

A versenyprogramba került filmek nyilvános bejelentése február 1-jén történik. A jelölt alkotásokat felveszik a filmhét programjába és levetítik a nagyközönség illetve a filmes szakma részére.

A díjra érdemesnek tartott alkotást az Akadémia tagjai e szűkített listáról választják ki egy újabb titkos szavazás során.

Az ünnepélyes díjátadóra Budapesten, a Magyar Filmhetet lezáró gálán kerül sor minden év március elején.

Az 1. Magyar Filmdíj kiosztásakor e kategória hivatalos megnevezése Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek a volt.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A nyertesek a táblázat első sorában, félkövérrel vannak jelölve.

Év
(Gála)
Díjazottak és jelöltek Megjegyzés
2016
(1.)
[4]
2017
(2.)
 • A martfűi rém, producer: Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila (rendező: Sopsits Árpád)
  • Jutalomjáték, producer: Berger József, Steve Bowden, Charlotte Wontner (rendező: Edelényi János)
  • Hurok, producer: Hutlassa Tamás (rendező: Madarász Isti)
  • Tiszta szívvel, producer: Stalter Judit (rendező: Till Attila)
  • #Sohavégetnemérős, producer: Lévai Balázs (rendező: Tiszeker Dániel)
[5]
2018
(3.)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b MFA tájékoztatója 2015.
 2. A 2. Magyar Filmhét kiírása szerint a „televíziós sugárzásnak” az alábbi tévécsatornák valamelyikén kellett megtörténnie: ATV, Cartoon Network, Cinemax 1-2, Film+, Comedy Central, Cool TV, Discovery Channel, Disney Channel, Duna Televízió, Duna World, Echo TV, FEM3, Film+2, Filmcafé, Filmmánia, HBO, HBO2, HBO Comedy, Hír TV, M1, M2, M3, Minimax, National Geographic Channel, Nickelodeon, PRO4, RTL II, RTL Klub, RTL, Spektrum, Story4, Story5, Super TV2, TV2, Viasat 3, Viasat 6. Lásd: MFA tájékoztatója[1]
 3. Az 1. Magyar Filmdíjra – tekintettel arra, hogy a 2014 októberében megtartott 1. Magyar Filmhéten nem került sor díjazásra, továbbá, hogy finanszírozási gondok, majd a Magyar Filmszemle megszűnésével 2011 óta nem volt magyar filmes verseny – e kategóriában a 2012. február 5-től moziforgalmazásba került alkotások nevezését fogadták el. Lásd: MFA tájékoztatója[1]
 4. Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek elnevezéssel.
 5. 2017. évi nyertesek. Magyar Filmakadémia Egyesület, 2017. március 6. [2017. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva].

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]