Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek
Szervezet neve Magyar Filmakadémia
Székhely Budapest
Alapítás éve 2014
Ország Magyarország
Díjátadók
Első díjátadó 2016. március 6.
Legutóbbi díjátadó 2018. március 11.
Következő díjátadó 2019. március
Hivatalos weboldal
http://filmhet.hu/

A Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek elismerés a 2014-ben alapított Magyar Filmdíjak egyike, amelyet a Magyar Filmakadémia (MFA) tagjainak szavazata alapján ítélnek oda egy-egy év magyar filmtermése legjobbnak ítélt játékfilmjének.

A díjra történő jelölés nem automatikus; csak azok a nagyjátékfilmek versenyezhetnek, amelyeket előzetesen e kategóriába beneveztek. Nevezni az előző év január 1. és december 31. között moziforgalmazásba került vagy kerülő (forgalmazói szándéknyilatkozattal rendelkező), illetve televíziós csatorna műsorára tűzött,[2] vagy nemzetközi filmfesztiválon versenyben vagy versenyen kívül szerepelt nagyjátékfilmet lehet.[3] A nevezés és regisztráció határideje: január 15.

A Magyar Filmakadémia tagjai január 1-je és 31-e között szekciónként megnézik a benevezett filmeket és szekciónként titkos szavazással választanak ki öt nagyjátékfilmet, amelyek felkerülnek a jelöltek listájára.

A versenyprogramba került filmek nyilvános bejelentése február 1-jén történik. A jelölt alkotásokat felveszik a filmhét programjába és levetítik a nagyközönség illetve a filmes szakma részére.

A díjra érdemesnek tartott alkotást az Akadémia tagjai e szűkített listáról választják ki egy újabb titkos szavazás során.

Az ünnepélyes díjátadóra Budapesten, a Magyar Filmhetet lezáró gálán kerül sor minden év március elején.

Az 1. Magyar Filmdíj kiosztásakor e kategória hivatalos megnevezése Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek a volt.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A nyertesek a táblázat első sorában, félkövérrel vannak jelölve.

Év
(Gála)
Díjazottak és jelöltek Megjegyzés
2016
(1.)
[4]
2017
(2.)
 • A martfűi rém, producer: Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila (rendező: Sopsits Árpád)
  • Jutalomjáték, producer: Berger József, Steve Bowden, Charlotte Wontner (rendező: Edelényi János)
  • Hurok, producer: Hutlassa Tamás (rendező: Madarász Isti)
  • Tiszta szívvel, producer: Stalter Judit (rendező: Till Attila)
  • #Sohavégetnemérős, producer: Lévai Balázs (rendező: Tiszeker Dániel)
[5]
2018
(3.)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b MFA tájékoztatója 2015.
 2. A 2. Magyar Filmhét kiírása szerint a „televíziós sugárzásnak” az alábbi tévécsatornák valamelyikén kellett megtörténnie: ATV, Cartoon Network, Cinemax 1-2, Film+, Comedy Central, Cool TV, Discovery Channel, Disney Channel, Duna Televízió, Duna World, Echo TV, FEM3, Film+2, Filmcafé, Filmmánia, HBO, HBO2, HBO Comedy, Hír TV, M1, M2, M3, Minimax, National Geographic Channel, Nickelodeon, PRO4, RTL II, RTL Klub, RTL, Spektrum, Story4, Story5, Super TV2, TV2, Viasat 3, Viasat 6. Lásd: MFA tájékoztatója[1]
 3. Az 1. Magyar Filmdíjra – tekintettel arra, hogy a 2014 októberében megtartott 1. Magyar Filmhéten nem került sor díjazásra, továbbá, hogy finanszírozási gondok, majd a Magyar Filmszemle megszűnésével 2011 óta nem volt magyar filmes verseny – e kategóriában a 2012. február 5-től moziforgalmazásba került alkotások nevezését fogadták el. Lásd: MFA tájékoztatója[1]
 4. Magyar Filmdíj a legjobb játékfilmnek elnevezéssel.
 5. 2017. évi nyertesek. Magyar Filmakadémia Egyesület, 2017. március 6. [2017. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva].

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]