Magyar Emberi Jogok Alapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap aktuális változatát látod, az utolsó szerkesztést Literatúró (vitalap | szerkesztései) végezte 2021. március 23., 01:31-kor. Ezen a webcímen mindig ezt a változatot fogod látni.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Emberi Jogok Alapítvány
(angolul Hungarian Human Rights Foundation)
Típus civil szervezet
Alapítva 1976, New York
Székhely New York, irodák: Budapest, Kolozsvár
Iparág emberi jogok

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány
(angolul Hungarian Human Rights Foundation) weboldala

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány (angolul Hungarian Human Rights Foundation – HHRF) 1976-ban alapított amerikai magyar civilszervezet, amelynek célja a Kárpát-medence Magyarországgal szomszédos államaiban élő magyarok emberi jogi helyzetének folyamatos figyelése. Irodája van New Yorkban, Budapesten és Kolozsváron. Egyik alapítója és elnöke Hámos László volt.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az alapítvány a következő tevékenységeket folytatja:

Felügyelet, kutatás és elemzés[szerkesztés]

Rendszeresen gyűjti, elemzi és angolra fordítja a határon túli magyarokkal szembeni jogsértéseket. Ezek alapján jelentéseket készít az amerikai képviselőház és szenátus tagjainak, más emberjogi szervezeteknek.

1989 előtt sikeresen lobbizott az erdélyi magyarokért, az amerikai vámkedvezmény Romániának való évenkénti odaítélésért sikerült kiharcolni bizonyos jogokat, amikor pedig már semmit sem tehetett, elérte, hogy 1987-ben Románia már nem kapta meg ezt a kedvezményt. 1989 után pedig a magyar közösségektől és egyházaktól a kommunista rezsimek által elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásért harcolt. Minderről az Egyesült Államok külügyminisztériumát is rendszerint tájékoztatta.

Információszolgáltatás, kiadványok, előadások[szerkesztés]

A határon túli magyarok helyzetéről való hiteles tájékoztatás érdekében Észak-Amerika-szerte előadásokat és emberi jogi szemináriumokat szervez. Több könyvet adott ki angolul, magyarul és románul, valamint információforrásként szolgál a sajtó és számos emberi jogi szervezet számára (pl. Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House, Minority Rights Group, International Human Rights Law Group, UN Commission on Human Rights, International Labour Organization, az Európai Parlament és az Európa Tanács). 1990 után rendszeresen szervez látogatást az Egyesült Államokba és Kanadába határon túli magyar vezetők számára.

Képviselet belföldi és külföldi fórumokon[szerkesztés]

Az alapítvány munkatársai rendszeresen részt vesznek amerikai és nemzetközi emberi jogi konferenciákon, találkozókon. 1976 és 1986 között az alapítvány több mint ezer oldalnyi írott tanúvallomást küldött az amerikai kongresszus bizottságainak, azok ülésein pedig 27 szóbeli vallomás hangzott el a romániai kommunista rezsim magyarokkal szembeni visszaéléseiről. 1980-tól kezdődően pedig a Helsinki Bizottság kilenc ülésén számolt be a határon túli magyarok helyzetéről.

A kisebbségi kultúra és civil szervezetek támogatása[szerkesztés]

Határon túli kisebbségi kulturális és oktatási intézményeket anyagilag is támogat, gyűjtést szervezve számukra. 1990 óta több mint 150 ezer dollárral támogatott különféle közép-európai kezdeményezést. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrejöttét is 22 ezer dollárral támogatta.

Ösztöndíj és csereprogram[szerkesztés]

1984 óta az alapítvány több mint félszáz ösztöndíjasnak adott lehetőséget, hogy a nemzetközi kisebbségvédelem területén továbbképezze magát. Az ösztöndíjasok 3-6 hónapot tölthettek Budapesten, majd 6-12 hónapot New Yorkban, azután visszatértek hazájukba. Együttműködésben a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíjalappal (Hungarian American Enterprise Scholarship Fund – HAESF) New York-i tanulmányokra és gyakorlatra is adott ösztöndíjakat.

Elnökök[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A HHRF igazgatótanácsa Szekeres Zsoltot bízta meg az elnöki teendőkkel, Maszol.ro. 2019. május 16. Online hozzáférés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]