Magyar Asztronautikai Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Asztronautikai Társaság
Típus egyesület
Alapítva 1956
Székhely Magyarország Budapest, Magyarország
Vezetők Both Előd, elnök
Hirn Attila, főtitkár
Anyavállalata Magyar Asztronautikai Társaság

A Magyar Asztronautikai Társaság weboldala

A Magyar Asztronautikai Társaság (rövidítése: MANT) a legnagyobb magyarországi, űrkutatási ismeretterjesztéssel foglalkozó egyesület, a Társadalom- és Természettudományos Ismeretterjesztő Társulat (a mai TIT jogelődje) 1956-ban alakult Asztronautikai Bizottságának második utódszervezete. Számos helyi csoportja és szakosztálya révén fejti ki országos ismeretterjesztő és szakmai tevékenységét. Első elnöke Kulin György csillagász volt, jelenleg az egyesületet Solymosi János, a Bonn Magyarország Elektronikai Kft. elnöke vezeti. A MANT a fiatalok számára pályázatot hirdet, űrtábort szervez, a pedagógusok számára továbbképzéseket tart az űrkutatás témájában, a Magyar Űrkutatási Irodával közösen pedig évente megszervezi az Űrnapot és az Ifjúsági Fórumot. Széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. A MANT örökös tiszteletbeli elnöke 1997 óta Almár Iván.

Története[szerkesztés]

Asztronautikai Bizottság[szerkesztés]

A Társadalom- és Természettudományos Ismeretterjesztő Társulat Csillagászati és Matematikai Szakosztályának Asztronautikai Bizottsága (AB) 1956. május 26-án alakult meg 22 alapító taggal a Kossuth Klubban, Budapesten. Az AB elnöke Kulin György csillagász lett, titkárai Almár Iván és Sinka József voltak. Az AB az MTA Csillagvizsgáló Intézetével közösen, 1957-től részt vett az optikai szputnyik-megfigyelésekben, megkezdte helyi csoportjainak kiépítését, de rádiócsoportot is alakított ("Műhold- és űrrakéta-megfigyelő állomás" Rákosligeten). A Bizottság szoros kapcsolatot ápolt a budapesti TTIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálóval is, ahol számos ismeretterjesztő rendezvényt, előadást szervezett. Tagjai között az űrtevékenység legkülönbözőbb területeinek képviselőit már a kezdetektől megtaláljuk (űrorvos, meteorológus, csillagász, stb.), fejlődésében az 1956-os forradalom jelentett töréspontot. Már a Szputnyik–1 indítását megelőzően tagjai számos űrkutatással és űrhajózással foglalkozó kiadványt jegyeztek, legnagyobb és legismertebb közös művük Az Űrhajózás című TTIT-kiadvány (Élet és Tudomány Kiskönyvtára, 1957). Az AB 1959 elején kimondta megszűnését.

Központi Asztronautikai Szakosztály[szerkesztés]

Az AB tagjai a Bizottság megszűnését követően Asztronautikai Intézőbizottságba tömörültek, melynek egyetlen feladata a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségébe történő beolvadás előkészítése volt. 1959. december 10-én megalakult a MTESZ Központi Asztronautikai Szakosztálya (KASZ), melynek vezetője Fonó Albert lett. A három titkár (Almár Iván - tudományos ügyek, Sinka József - szervezés-ügyintézés, Nagy Ernő - nemzetközi ügyek) helyett hamarosan Intézőbizottság látta el a legfelsőbb operatív irányítást, míg a KASZ vezető testülete a Vezetőség volt. Folytatódtak az ismeretterjesztő előadások, bár elsősorban a szakma képviselői tájékoztatták egymást ankétokon, tudományos üléseken. A már bizottsági tagok által megkezdett, kiadványokon keresztül történő népszerűsítés folytatódott, a megjelenő könyvek elsősorban a szakemberek érdeklődésére tarthattak számot. Az 1961-től megjelenő Asztronautikai Tájékoztató lassan a szakosztály évkönyvévé alakult. 1963. december 13-án megalakult a KASZ első munkabizottsága, a Kozmikus Geodéziai Munkabizottság, amit még számos további bizottság követett, ahogy az űrkutatás iránti egyre nagyobb érdeklődéssel párhuzamosan a helyi csoportok száma is szépen nőtt. 1972-ben elhunyt Fonó Albert, a MTESZ Almár Ivánt kérte fel a KASZ vezetőjének (1973. január 11-től). A KASZ legnagyobb rendezvénye az 1983-ban Budapesten rendezett IAF Kongresszus volt, számos űrhajós és űrkutatási szakember (köztük Hermann Oberth) látogatott el Magyarországra. A MTESZ átalakulásának következtében a KASZ 1986. szeptember 19-én a MTESZ tagegyesületévé alakult.

Magyar Asztronautikai Társaság[szerkesztés]

A KASZ jogutódjaként annak megszűnésével létrejött Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) első elnöke Almár Iván volt. A MANT 1989 óta önálló egyesületként, 1998 óta közhasznú szervezetként működik. A KASZ helyi csoportjait és szakosztályait megőrizve, tovább folytatta tudományos tevékenységét, de tovább erősítette ismeretterjesztői profilját is. Ennek megfelelően a már leírtakon túl esszépályázatokat hirdet az általános iskolai és a középiskolás diákok számára, űrtáborokat szervez. A MANT támogatásával a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálóban felépült (a korábban Miskolcon kipróbált) GEMMA - Első Magyar Űrküldetés Szimulátor. Szoros kapcsolatokat ápol nemzetközi szervezetekkel (COSPAR, IAF, IAA, Planetary Society, stb.), szoros együttműködést alakított ki a Mars Society Magyar Tagozatával. Az Asztronautikai Tájékoztató Űrtan évkönyvként jelenik meg, az űrkutatás legújabb eredményeit tartalmazó folyóirata, az Űrkaleidoszkóp pedig havonta nyomtatott formában jut el a tagokhoz, illetve honlapján keresztül elektronikusan az érdeklődőkhöz.

A MANT elnökei, vezetői[szerkesztés]

A MANT titkárai, főtitkárai[szerkesztés]

A MANT szervezetei[szerkesztés]

A MANT az Alapszabálya[1] szerint "területi/városi szervezetek és szakosztályok, állandó és időszakos bizottságok keretében végzi tevékenységét." Ennek megfelelően megkülönböztethetünk helyi csoportokat és szakosztályokat.[2] Jelenleg nem működnek helyi csoportok illetve szakosztályok.

Helyi csoportok[szerkesztés]

 • Debreceni csoport
 • Kecskeméti csoport
 • Miskolci csoport
 • Bajai csoport (megszűnt 1990-ben)
 • Soproni csoport
 • Pécsi csoport
 • Székesfehérvári csoport

Szakosztályok[szerkesztés]

 • Dokumentációs, Asztronautika-történeti és Tájékoztatási (DATA) Szakosztály
 • Naprendszer-fizikai Szakosztály
 • Világűrjogi Szakosztály
 • Kozmikus Geodéziai és Űrnavigációs Szakosztály
 • Űrtechnikai Szakosztály
 • Földfelszíni és Meteorológiai Megfigyelések a Világűrből (FÖLDFOTÓ) Szakosztály

Kiadványai[szerkesztés]

A MANT számos kiadványt adott ki az elmúlt több mint fél évszázad folyamán. Első helyen az Űrtan évkönyvet (korábbi nevén, 1961-ben indított Asztronautikai Tájékoztató) kell említeni, mely űrkutatási ismeretterjesztő cikkek sorát tartalmazza a kiadás évében történt eseményeket foglalva össze. A második a havilapként (kéziratként) megjelenő, 1987-től kiadott Űrkaleidoszkóp áll. Emellett rengeteg szakmai kiadvány sorolható fel, melyek elsősorban a szakterületek számára szervezett ülésszakok előadásait tartalmazza (Ionoszféra- és Magnetoszféra Szeminárium, Kozmikus Geodéziai Szeminárium, FÖLDFOTÓ Szeminárium, stb.). Napjainkban az Űrtan évkönyv és az Űrkaleidoszkóp képezi elsősorban a MANT publikációs tevékenységének gerincét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Egyesületünk 50 éves története I. kötet. Budapest: Magyar Asztronautikai Társaság (2006) 

A Magyar Asztronautikai Társaság 1997-2006. évi tevékenysége, Meteor Csillagászati Évkönyv 2007. Budapest: Magyar Csillagászati Egyesület (2006) 

További információk[szerkesztés]