Maglić (hegycsúcs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maglić (Маглић)
A Maglić, előtérben a Trnovačko-tóval
A Maglić, előtérben a Trnovačko-tóval

Magasság2386 m
Hely

Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina

Montenegró Montenegró
Hegység Dinári-hegység
Relatív magasság51 m
Elhelyezkedése
Maglić (Bosznia-Hercegovina)
Maglić
Maglić
Pozíció Bosznia-Hercegovina térképén
é. sz. 43° 16′ 52″, k. h. 18° 43′ 59″Koordináták: é. sz. 43° 16′ 52″, k. h. 18° 43′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Maglić témájú médiaállományokat.

A Maglić (szerbül: Маглић) Bosznia-Hercegovina legmagasabb hegycsúcsa a 2386 méteres tengerszint feletti magasságával. A csúcs az ország délkeleti felében, a montenegrói határ közelében fekszik.[1]

Földrajza[szerkesztés]

A csúcs[szerkesztés]

A Maglić Bosznia-Hercegovina és egyben a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság legmagasabb hegye. Magának a hegynek két csúcsa van, a Bosznia-Hercegovina oldalán lévő Veliki Maglićből (2386 méter) és a montenegrói oldalon a Crnogorski Maglićből (2388 méter ), amely 2 méterrel magasabb. A boszniai csúcson egy fémből készült zászló található, amely nem az állam, hanem a szerb entitás trikolórját ábrázolja.

A hegycsúcs sziklatömbje

A hegy és környezete[szerkesztés]

A hegy a Dinári-hegységhez tartozik, fő vonulata északnyugat-délkeleti irányban húzódik. A Sutjeska Nemzeti Park területén fekszik, amelyet 1962-ben elsőként alapítottak Boszniában.[2][3] Területén hatalmas ősi erdőket, számos farkast és barnamedvét lehet találni.[4] A parkot a Sutjeska folyó határolja, a folyó vízgyűjtőjét részben a Maglić tömbjének kanyonjai részei alkotják, valamint a Vučevo (1862 méter) és Zelengora (2014 méter) csúcsok, amelyek a vízválasztó határát képzik.[5]

A Maglić montenegrói oldalán jött létre a Trnovačko Jezero (Trnovačko-tó), amelyet Montenegró egyik legszebb tavának tartanak. Ez a tó egy gleccsertó, amely 1517 méteres magasságban található, 700 méter hosszú és 400 méter széles, és a „sziklás csúcsok hatalmas amfiteátrumában” helyezkedik el, a tó vize zöldeskék színű.

A hegyoldalakon a Perućica gazdag élővilágú erdője terül el, amely a Sutjeska Nemzeti Park védett rezervátuma, az egyik legrégebbi, és a két utolsó megmaradt ősi erdő egyike Európában.[6] Az északnyugati lejtőn vastag tűlevelűek és bükkfák vannak 1600 méteres magasságig, míg a többi irányban a hegy lejtői nagyon meredekek, kopárak és sziklásak. A legelők a fennsíkon 1600 méter feletti magasságban találhatók. A hegycsúcs a parkon keresztül megközelíthető, főleg hegymászók és a természet kedvelői látogatják meg.[7] A csúcshoz vezető útvonalak többsége kétnapos túrázást igényel. A hegymászás csak a déli oldalról lehetséges, ahol gazdag fű- és hegyi fenyő növényzet található. A csúcs tetejétől a Volujak, a Bioč, a Trnovačko-tó, és a Durmitor felé festői kilátás nyílik, az északi és északnyugati irányban látható boszniai hegyek mellett.

Foča 20 km-re fekszik a Maglić-hegységtől, közigazgatásilag ide tartozik a hegy; a legközelebbi város Mratinje. A 2522 méteres Bobotov Kuk, Montenegró legmagasabb hegycsúcsa légvonalban mindössze 30 km-re található.[8]

A Maglić boszniai oldalon álló csúcsa

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maglič | mountain, Bosnia and Herzegovina (angol nyelven). Encyclopedia Britannica. (Hozzáférés: 2020. május 1.)
  2. HISTORY OF THE PARK – NACIONALNI PARK SUTJESKA (amerikai angol nyelven). [2021. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 2.)
  3. Perucica Primeval Forest - Highlander Foča. web.archive.org, 2011. július 11. [2011. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 1.)
  4. László 2020-01-07, Kovács: A Sutjeska Nemzeti Park a Maglić-hegységben – Csámborgó (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. május 1.)
  5. László, Kovács: A Sutjeska Nemzeti Park a Maglić-hegységben – Csámborgó (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  6. http://www.visitsarajevo.biz/maps-guides/around-sarajevo/national-tre…. archive.is, 2013. január 20. [2013. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 1.)
  7. A ködös Maglić oldalában (magyar nyelven). :: rajnairichard.eu ::, 2019. augusztus 13. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  8. Maglić / Bioč / Volujak / Trnovački Durmitor / Vlasulja : Climbing, Hiking & Mountaineering : SummitPost. www.summitpost.org. (Hozzáférés: 2020. május 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maglić (mountain) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.