Maggie Stiefvater

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Maggie Stiefvater (ejtsd: Steve-Otter) (Amerikai Egyesült Államok, 1981. november 18. –) ifjúsági író, akinek már első könyve sikeres lett.

Maggie Stiefvater
Maggiestiefvater.jpg
Élete
Születési név Heidi Stiefvaterová
Született 1981. november 18. (36 éves)
Amerikai Egyesült Államok
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) Fantasy, Ifjúsági irodalom
Alkotói évei 2008
Első műve Lament
Fontosabb művei Shiver
Hatottak rá Diana Wynne Jones, Susan Cooper, M.T. Anderson, Jane Yolen
Maggie Stiefvater weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maggie Stiefvater témájú médiaállományokat.

Élete[szerkesztés]

Maggie Stiefvater rengeteget olvasott, sokat járt könyvtárba. Már gyermekkorában is írogatott könyveket és már 16 évesen fontolóra vette, hogy megpróbálja kiadatni egyik könyvét, de csak a főiskola elvégzése után került erre sor. Hatodikos korától fogva testvérével együtt otthoni tanulók lettek. Már 16 évesen leérettségizett és megkezdte főiskolai tanulmányait történelem szakon. Férjével 19 évesen ismerkedett meg, és még 20 sem volt mikor már jegyben jártak. A főiskola elvégzése után köztisztviselői állást vállalt egy kis irodában, de annak ellenére hogy a munkahelyén szerették, nem bírt sokáig irodához kötötten dolgozni. Mielőtt hivatásos író lett volna, kipróbálta a pincérnői, szép írás oktatói, portré festői és szerkesztő munkákat is.

Kedvence a kelta és ír zene. Hárfán és skótdudán is játszik, ezen kívül tehetséges képzőművész is, alkotásai több kiállításon is megjelentek.

2006-tól fogva hivatásos festő lett, 2008-tól kezdve pedig ezt feladva hivatásos író.

Férjével és két kisgyermekével Virginiában él.

Művei[szerkesztés]

The Wolves of Mercy Falls[szerkesztés]

Ennek a sorozatnak a kiadását az a Scholastic nevű kiadó gondozta, akik a Harry Potter sorozatot felfedezték. A Shiver a háromrészes sorozat első része, amely 20 hétig szerepelt a The New York Times Sikerlistásán. Több, mint 30 ország kiadója vásárolta meg a jogokat. Hamarosan film is készül belőle a Unique Features gondozásában.

A sorozat részei:

1. Shiver[szerkesztés]

 • (Amerikai kiadás: 2009. augusztus 1. Magyarul Borzongás címmel jelent meg 2009-ben a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában)

2. Linger[szerkesztés]

 • (Kiadó: Scholastic. Amerikai megjelenés: 2010. július 20. Magyarul Várunk címmel jelent meg 2010-ben a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában)

3. Forever[szerkesztés]

 • (Amerikai kiadás: 2011. július 11. Magyarul "Örökké" címmel 2011. december 7-én jelent meg a Libri Kiadó gondozásában)

4. Sinner[szerkesztés]

 • (Amerikai kiadás: 2013. szeptember 10. Magyarul "A bűnös" címmel 2015. május 29-én jelent meg a Libri Kiadó gondozásában)

Lament[szerkesztés]

Tündérekről és egy tizenéves zenész lányról Deirdréről szól, aki különös képességeinek köszönhetően nagy veszélybe kerül. A veszély pedig egy jóképű fiatal fiú képében érkezik aki különös kapcsolatban áll a tündérek királynőjével.

Az alaptörténetet még 16 évesen írta meg. A neveket is akkor választotta ki, és saját bevallása szerint mire elértek a könyv kiadásához már maga is túlzásnak tartotta őket, hisz csupa olyan nevet választott, amelyek valaha sokszor használt ír főhősnő nevek voltak. A kiadója kezdte „A vérengző tündéres könyvnek” hívni a regényt.

A sorozat részei:

1. Lament[szerkesztés]

(Kiadó: Flux. Amerikai kiadás dátuma: 2008. október 1.)

2. Ballad[szerkesztés]

(Kiadó: Flux. Amerikai kiadás dátuma: 2009. október 1.)

The Raven Boys[szerkesztés]

Holló fiúk Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

Scorpio Races[szerkesztés]

A Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.

Van, aki túléli.

Van, aki belehal.

Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.

Puck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre – egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.

A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Amikor nekiáll egy újabb könyvet írni akkor ír egy 2 oldalas leírást a történetről, amelynek adott az eleje és a vége. A köztes történetet írás közben alakítja.
 • A Shiver főszereplő farkasát Samnek hívják, amit a kiadó szeretett volna megváltoztatni, mert az Alkonyat sorozatban az egyik farkas is a Sam névre hallgat. Az írónő megpróbálta átnevezni a karaktert, két napig töprengett melyik név tudná ugyanazt az érzést kelteni benne, majd végül a Lee névnél kötött ki. A Shiver folytatását (Linger) megpróbálta már ezzel a névvel megírni, de úgy érezte mintha valaki másról írna. (Forrás:[1])
 • A Shiver-hez összeállított egy zenei listát is, amelyeket írás közben hallgatott.
 • Saját maga készíti könyveinek előzeteseit s a zenét is maga szerzi hozzá.
 • Allergiás a tartósítószerekre, ezért minden ételt frissen főznek otthon.
 • Ha tündér lenne, akkor a Nuala nevet választaná magának, bár ezt már felhasználta a Ballad című könyvében.
 • Autóját - egy ’73-as Chevrolet Camaro Z28 - Lokinak nevezte el. A rendszáma: SHIVER
 • Volt egy Moose (jávorszarvas) nevű macskája, melyet már többször is megfestett.
 • A kutyákat is szereti, kedvenc fajtája a terrier. Kettő is van neki.
 • Két írónővel is jó barátságban van: Tessa Gratton-al és Brenna Yovanoff-al
 • Bulgáriai dedikáláson egy bolgár dudával lepték meg. Kapcsolódó videó.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]