Maelbeek metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Maelbeek (metróállomás) szócikkből átirányítva)
Maelbeek/Maalbeek

Az állomás neve franciául (Maelbeek) és hollandul (Maalbeek)
Az állomás neve franciául (Maelbeek) és hollandul (Maalbeek)
Cím
OrszágBelgium
HelyBrüsszel,
rue de la Loi
NévadóMaelbeek - Maalbeek (folyóvíz)
Építési adatok
Megnyitás1969. december 20.
Rekonstrukciók évei1999-2000
Építész(ek)
  • De Smet Vermeulen Architecten
  • Benoît van Innis
Felhasználási terület
TulajdonosSTIB
Egyéb jellemzők
Liftek száma2
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekbrüsszeli metró
Szomszédos állomások
Időzóna
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok
Elhelyezkedése
Maelbeek/Maalbeek (Brüsszel)
Maelbeek/Maalbeek
Maelbeek/Maalbeek
Pozíció Brüsszel térképén
é. sz. 50° 50′ 39″, k. h. 4° 22′ 35″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 39″, k. h. 4° 22′ 35″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Maelbeek/Maalbeek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Maelbeek (kiejtés: [maːlbeːk]) (az ugyancsak hivatalos holland nyelvi forma Maalbeek; a Maelbeek forma számít a francia nyelvi változatnak, de ez is egy régebbi holland írásmódot őrzött meg; a két forma kiejtése egyforma) a brüsszeli 1-es és 5-ös metró állomása az Arts-Loi (hollandul Kunst-Wet) és a Schuman állomások között.

Az állomás története[szerkesztés]

Az állomás 2008-ban

A 19. századig a Maelbeek nevű patak folyt ezen a területen, róla kapta az állomás a nevét. Forrása Brüsszel Ixelles nevű városrészében található és átfolyik Etterbeek, Saint-Josse-ten-Noode és Schaerbeek városrészeken, majd a Senne folyóba ömlik. A patak áradásai váratlanok voltak, ezért 1872-ben a föld alá terelték. Betemetése lehetővé tette a Quartier Léopold (ma ismert nevén EU-s negyed) derékszögű utcarendszerének megalkotását a rue de la Loi és a rue Belliard körül.

A Maelbeek állomást 1965-ben építették és 1969. december 20-án adták át kéreg alatt vezetett villamosvonal, úgynevezett premetró állomásaként. Teljes értékű metróvonal állomásaként 1976. szeptember 20-án nyílt meg. Mivel eddig villamosok közlekedtek az alagútban, a peronok magasságát meg kellett emelni. 1982-ben az itt futó 1-es számú vonalat kettéosztották 1A és 1B vonalakra, különböző végállomásokkal. 2009. április 4-től újabb átszervezés nyomán a két itt futó vonal az 1-es és 5-ös számozást kapta.

1999 és 2000 között teljesen felújították az állomást. Az állomás belső falait azóta portugál azulejo csempékre festett 8 modern portré díszíti, Benoît van Innis alkotásai.

2013-ban liftet installáltak az állomásra, hogy a mozgásukban korlátozottak is hozzáférjenek.

2016. március 22-én az állomás terrortámadás helyszíne volt. A támadásban legalább 20 halálos áldozat és 106 sebesült volt.

2016. március 22-i terrortámadás[szerkesztés]

Az állomás bejárata a 2016. március 22-i terrortámadás után
Emlékfal a terrortámadás áldozatainak emlékére, melyet 2016. április 23-án helyeztek el az állomás előcsarnokában.[1]

2016. március 22-én 9 óra 11 perckor robbanás történt a brüsszeli metró 105-ös számú vagonjában. Az 5-ös metró éppen készült elhagyni a Maelbeek állomást az Arts-Loi állomás irányába. Az esemény egy órával a brüsszeli repülőtéren elkövetett merénylet után történt. A belga média 20 halálos áldozatról és több mint 100 sebesültről adott hírt.[2][3][4] A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.[5]

Az állomás a történtek után egy hónapig zárva volt. 2016. április 25-én nyitották meg újra. Az állomás előcsarnokában egy emlékfalat is elhelyeztek a terrortámadás áldozatainak emlékére, melyen bárki hagyhat üzenetet.[6]

Két nappal később Fülöp király nem bejelentett látogatást tett a metróban. A Gare Centrale állomástól a Maelbeekig utazott, ahol megemlékezett az áldozatokról az emlékfal előtt.[7]

Május 3-án egy második táblát is kihelyeztek az állomáson, melyen szintén bárki hagyhat üzenetet.[8][9]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A metróvonal a Rue de la Loi/Wetstraat alatt húzódik. Az állomás csarnoka az út északi és déli oldaláról, valamint két hosszabb aluljárón át közelíthető meg a Rue Joseph II/Jozef II-straat utcáról illetve a Chaussée d'Etterbeek/Etterbeeksesteenweg útról.

Az állomástól mintegy 200 méterre, a Rue de Trèves/Trierstraat utcában található Magyarország Állandó Képviselete az Európai Unió mellett. A nagyságrendileg százfős magyar képviselet munkatársainak túlnyomó része rendszeresen használja ezt a metróállomást.

Átszállási lehetőségek[szerkesztés]

1 (Gare de l’Ouest – Stockel)
5 (Érasme – Herrmann-Debroux)
Állomás Átszállási lehetőségek Fontosabb létesítmények
Maelbeek/Maalbeek 22 59 64 Európai Parlament, Régiók Bizottsága, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, Természettudományi Múzeum

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maelbeek (métro de Bruxelles) című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.