Madárka (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madárka
(Çalıkuşu)
Műfajromantikus dráma

Író
  • Sevgi Yılmaz
RendezőÇağan Irmak
Főszereplő
ZeneszerzőAytekin Ataş

Formátum1080p (HD)
Ország Törökország
Nyelv
Évadok1
Epizódok
Gyártás
ProducerÇağan Irmak
Doğan Ümit Karaca
Részenkénti játékidő
  • Törökország 95–120 perc
  • Magyarország 65-75 perc
ForgalmazóTims Productions
Sugárzás
Eredeti adóTörökország Kanal D
Eredeti sugárzás2013. szeptember 24.2014. május 17.
Első magyar adóMagyarország TV2
Magyar sugárzás2019. május 16.2019. augusztus 9.
Státuszbefejezett
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Madárka (eredeti címe: Çalıkuşu) egy 2013 és 2014 között készült romantikus drámasorozat, amelyet Törökországban a Kanal D csatorna adott le 2013. szeptember 24-én. Magyarországon a TV2 adta 2019. május 16-tól.[3][4] 2019. augusztus 9-én a sorozat véget ért.

Cselekmény[szerkesztés]

Kislányként Feride, akit mindenki csak Madárkának szólít, korán elveszti édesanyját. Apja katonatiszt, aki egy Francia leányiskola gondjaira bízza lányát, a szünetekben pedig Feride az anyai nagynénjénél Besime-nél és annak férjénél, Seyfettin-nél tölti. Unokatestvéreivel, Kamran-nal és Necmiye-vel nevelkedik. Pár évvel később Madárka édesapja odaveszik a fronton.

Feride és Kamran még felnőttkorukban is állandóan civakodnak, nem tudva hogy a sors közös jövőt szán nekik. Kamran orvosként dolgozik a helyi kórházban. Necmiye beleszeret bátyja munkatársába és egyben barátjába, Selim-be. Azonban senki nem tudja, hogy a férfi a család ellenségének gyámfia. Eközben Selim szemet vet, a bájos Feride-re. Egy félreértés miatt, azonban azt hiszi hogy a lány halálos beteg, így gyógymódot kínál neki. Madárka rájön hogy Kamran-nak viszonya van Besime barátnőjével, az özvegy Neriman-nal. Megígéri unokabátyjának, hogy nem árulja el, cserébe ha eljátssza iskolatársai előtt hogy ő a kedvese.

Seyfettin megfertőződik pestisben, mely akkoriban gyógyíthatatlan kórság volt. Fia sikeresen meggyógyítja, vérátömlesztést alkalmazva, ami tiltott cselekedet volt. Álnokul, Selim feljelenti Kamran-t a bírónál, aki elmenekül, de elkapják és halálra ítélik. Azonban miután bíró fiát is kigyógyítja a pestisből, felmentik. Feride rájön hogy egészséges, de Selim megpróbálja megmérgezni, hogy a lány közelében maradhasson. Necmiye mindenre rájön, amikor ő eszik a Madárkának szánt csokoládéból. Szembeszáll Selim-mel, de Kamran beront és azt hiszi hogy barátja elvette húga ártatlanságát. Megfenyegeti Selim-et, hogy vegye el Necmiye-t, egy alkalommal megerőszakolja a nejét, és az terhes lesz. Feride és Kamran végre egymásra találnak, a férfi pedig faképnél hagyja Neriman-t.

Selim elrabolja Madárkát, azonban Kamran-nak és Yusuf-nak, a kocsis fiának, sikerül megmenteni a rémült lányt, a férfit pedig börtönbe zárják, de megszökik. Feride és Kamran eljegyzésén megjelenik a háznál, de Necmiye megállítja, a férfi elesik és később belehal fejsérüléseibe. Kamran elvállalja Necmiye büntetését, mivel az állapotos. Feride eladja a házat egy Azelya nevű különös hölgynek, és feláldozza szülei örökségét, leteszi az óvadékot. Kiderül hogy Neriman terhes, Seyfettin pedig feleségül veszi, hogy ne zargassa a szerelmeseket. Kamran végül bevallja az igazságot, Feride pedig összetörten szakít kedvesével. Megtudjuk hogy Azelya, bosszút akar állni Kamran-on, abban a tudatban hogy a férfi törte össze néhai testvére szívét. Besime és Seyfettin kibékül, és a férfi kidobja a házból Neriman-t, aki súlyosan megbetegszik. Madárka dolgozni kezd, hogy kifizethesse a tandíját, egy kislány nevelőnője lesz. Kamran nagyon féltékeny Murat úrra, volt kedvese munkaadójára, és nem egyszer összeszólalkoznak. Egy félreértés után, Kamran csalódottan, és részegen szeretkezik Azelya-val. Azonban a férfi kibékül Feride-vel, is mindenki várja az esküvőt. Madárka az esküvő napján megtudta hogy mi történt férje és Azelya között, és megszökik. Tanárként kezd el dolgozni, és örökbe fogad egy kislányt. Kamran hónapokig tartó keresés után rájuk talál, és megkéri nejét hogy holnap menjenek el a pályaudvarra. Másnap a férfi izgatottan várja a találkozást, már-már lemond róla hogy újra egy pár lesznek, de egyszer csak elmosolyodik miközben a távolban nézelődik, tehát Madárka visszatért hozzá.

Szereplők[szerkesztés]

Szerepnév Színész(nő) Magyar hang[5] Szerep
Feride Fahriye Evcen Györfi Anna A sorozat főszereplőnője, beceneve Madárka. Güzide és Nizamettin lánya, Besime és Seyfettin unokahúga, Necmiye, Kamran és Müjgan unokatestvére, majd Kamran szerelme, végül neje.
Kamran Burak Özçivit Fehér Tibor Feride szerelme, egyben unokabáttya, később férje, Besime és Seyfettin fia, Necmiye bátyja, Müjgan unokatestvére. Neriman szeretője egy ideig.
Neriman Begüm Kütük Yaşaroğlu Bozó Andrea Besime barátnője, majd ellensége, Kamran szeretője. Madárka riválisa. Kis ideig Seyfettin felesége.
Selim Deniz Celiloğlu Zámbori Soma Levent gyámfia, Kamran barátja, majd ellensége. Egy ideig Necmiye törvényes férje. Őrülten szereti Madárkát. Életét veszti, egy baleset következményében.
Seyfettin Mehmet Özgür Kőszegi Ákos Besime férje, Kamran és Necmiye apja, Feride és Müjgan nagybátyja. Kis ideig Neriman férje.
Besime Elif İskender Detre Annamária Seyfettin felesége, Kamran és Necmiye anyja, Feride és Müjgan nagynénje, Ayse és Güzide testvére.
Necmiye Ebru Helvacıoğlu Ullmann Mónika Besime és Seyfettin lánya, Kamran húga, Feride és Müjgan unokatestvére, Selim neje, születendő gyermekének anyja.
Müjgan Bengü Ergin Pálfi Kata Ayse és Aziz lánya, Besime és Seyfettin unokahúga, Feride, Kamran és Necmiye unokatestvére, Yusuf neje, születendő gyermekének anyja.
Yusuf Hilmicem Intepe Ember Márk Cumali fia, Müjgan férje.
Azelya Hande Soral Molnár Ilona Egy gazdag hölgy, aki bosszút esküdött Kamran ellen.
Gülmisal Güneş Hayat Sáfár Anikó Rangidős cseléd, Feride családjának házában.
Dilber Hülya Gülşen Vándor Éva Cseléd, Feride családjának házában.
Nuriye Elif Sümbül Sert Köves Dóra Cseléd, Feride családjának házában.
Levent Alptekin Serdengeçti Incze József Selim gyámapja, Feride csaladjának ellenfele. Bűneiért felakasztják.
Münevver Pınar Çağlar Gençtürk Szőlőskei Tímea Neriman álnok szolgája, majd Feride családjának szolgája.
Mişel Su Kutlu Pánics Lilla Feride osztálytársa, egyben legjobb barátnője.
Mari Ege Kökenli Andrusko Marcella Lazar lánya, Feride osztálytársa és barátnője.
Valé Müjgan Ferhan Şensoy Szabó Luca Feride utálatos osztálytársa, majd barátnője.
Nadide Sahra Verer Csuha Borbála Feride osztálytársa, Nebibe és Felike legjobb barátnője.
Nebibe Nesli Yılmaz Ágoston Katalin Feride osztálytársa, Nadide és Felike legjobb barátnője.
Felike Esra Kılıç Ligeti Kovács Judit Feride osztálytársa, Nadide és Nedibe legjobb barátnője.
Muzaffer Nurcan Şirin Tamási Nikolett Feride osztálytársa.
Aleksi nővér Aslı İçözü Kovács Nóra Feride egyik kedvelt tanárnője.
Matild nővér Makbule Kurtlıyan Tallós Rita Feride másik kedvelt tanárnője.
Cumali Erol Aydın Cs. Németh Lajos Feride családjának kocsisa.
Katina Aliye Mutlu Balogh Erika Bárénekesnő, Feride és Kamran jó barátja.


További magyar hangok:

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat más országokban[szerkesztés]

Ország Csatorna Dátum Idő
 Kazahsztán Казакстан Бозторгай (kazaksztan boztorpaj) 2017-? ?
 Oroszország Домашний (Domashnij) 2014. január 12. – 2014. június 22. 19:00
 Szerbia Прва српска телевизија[6] (Prva szrszka tjeljevizija) 2016. január 25. 19:00
 Törökország Kanal D 2013. Szeptember 24.[7] – 2014. május 17. 20:00
 Üzbegisztán Milliy Tv 2018. június 18. 21:00
 Ukrajna 1+1[8] ?.november 24. 17:10-18:45
 Magyarország TV2 2019. május 16.- 2019. augusztus 9. 16:45-18:00

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Çalıkuşu 30. Final Bölümü İzle (Çalıkuşu Final (Son Bölüm) İzle). milliyet.com.tr. (Hozzáférés: 2014. június 13.)
  2. Madárka 72. - Műsor.Tv. [2019. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  3. Madárka - Új sorozat a TV2-n - Hold.hu
  4. Érkezik Burak Özcivit sorozata, a Madárka a TV2-re - Műsorvízió.hu
  5. Szinkronhangok: Madárka (Calikusu) (magyar nyelven). MűsorVízió, 2019. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 21.)
  6. „Дневник љубави“ на телевизији Прва. [2016. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  7. TIMS Productions / Productions / ÇALIKUŞU. [2013. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  8. По 1+1 покажут сериал "Королек – птичка певчая". Новости Крыма, 2014. január 28. [2014. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 28.)