Madonna Buder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Madonna Buder
Madonna Buder győzelme után Kanadában
Madonna Buder győzelme után Kanadában
Született Marie Dorothy Buder
1930. július 24. (88 éves)
Saint Louis
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái
  • Visitation Academy of St. Louis
  • Washington University in St. Louis

Madonna Buder (St. Loius, Missouri, 1930. július 24. –) világcsúcstartó: a legidősebb ember, aki teljesítette az Ironman Triatlont.

Életpályája[szerkesztés]

23 évesen lett apáca, azonban 1970-ben kilépett a rendből és 38 társával együtt megalapították a független Sisters for Christian Community közösséget.

48 évesen kezdett el sportolni. 52 évesen vett részt először triatlonon, 55 éves kora óta vesz részt ironman bajnokságokon.

2005-ben, 75 évesen Hawaii Ironman versenyen állította be a rekordot először: a legidősebb nő, aki valaha teljesítette a megmérettetést. 16 óra alatt jutott el a célba. Egy évvel később megismételte a sikert, 16 óra és 54 perccel.

2008. augusztus 24-én csak percekkel csúszott le, hogy be tudta volna fejezni a kanadai Pentictonban rendezett ironman versenyt. (17 óra a limit) 2009. augusztus 30-án visszatért és 16 óra és 54 perccel sikeresen teljesítette a kihívást.

2010-ben nem sikerült befejeznie a versenyt az úszóruhája problémái miatt. 2011-ben a kerékpáros szakaszon kicsúszott az időkeretből, s ezért nem fejezhette be a versenyt.

Teljesítményével sok csodálót szerzett a sportkedvelők között. Ismertségét is fölhasználta, hogy számos karitatív célra gyűjtsön sikerrel adományokat.

Publikációk[szerkesztés]

  • The Grace to Race: The Wisdom and Inspiration of the 80-Year-Old World Champion Triathlete Known as the Iron Nun.