Madhukar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Madhukar
Madhukar Wikipedia.jpg
Született 1957. november 4. (61 éves)
Stuttgart[1]
Állampolgársága német
Foglalkozása

Madhukar (1957. november 4., Stuttgart, Németország; szanszkrit név, jelentése: „Szeretett, édes akár a méz.”): advaita mester és szerző.

Madhukar Stuttgartban született és nőtt fel. Gyerekkorában és a későbbi fiatal éveiben is nagy hatással volt rá Jézus Krisztus belső párbeszédek formájában. A közgazdasági és filozófiai egyetemi tanulmányai után televíziós újságíróként dolgozott Németországban. A nyolcvanas években egy halálközeli élmény után – amíg az élet filozófiai és spirituális kérdései után kutatott –, volt egy erőteljes megvilágosodás élménye. Azután, hogy befejezte a jóga és meditáció tanítását, rájött, hogy a keresése még korántsem ért véget. Tanítványa lett Namkhai Norbunak egy buddhista dzogcsen mesternek. A spirituális keresése miatt további utazásokat tett Szibériában a sámánoknál és Afrikában is, de nem talált semmilyen számára kielégítő tudást a végső valóságról.

1992-ben indiai tartózkodása alkalmával hallott egy történetet a „Lucknow-i oroszlánról”, egy gururól az advaita vonalon. Azonnal vonatra ült, hogy 42 órás utazás után – keresztül az egész indiai szubkontinensen – találkozzon Srí H. W. L. Poonja-val, aki az ismert indiai bölcs Srí Ramana Maharsi lelkes tanítványa. Madhukar megérkezett mesteréhez, aki az advaita üzenetének megtestesítője volt. Az Advaita-Vedanta (A-dvaita: nem kettő = non-dualista) egy misztikus irányvonala a hinduizmusnak, a monoista (minden egy) filozófiának, melynek eredete visszavezethető – többek között – Shankaráig (Kr. u. 788-820). Srí Poonjától kapta a nevét miután ráébredt arra, hogy "ki is ő valójában".

1997-es Európába való visszatérése óta terjeszti az advaita esszenciális tudását közönségtalálkozókon, melyet Satsangnak (Sat = igazság és Sangha = közösség, társaság szavakból) hívnak. Napjainkban Madhukar továbbviszi ezt a Ramana Maharisi/H.W.L. Poonja mester-vonalat arra bátorítva az embereket, hogy a "Ki vagyok én?" kérdésre fókuszáljanak közvetlenül. Szeretete és mélyreható tisztasága tette Madhukart – a divatos megjelenésével és a popzene, valamint a labdarúgás iránti imádatával együtt – az Advaita modern megtestesítőjévé, egy modern guruvá. Madhukarnak Amszterdamban van lakása, a téli hónapokat pedig Indiában és Nepálban tölti.

Megjelent könyvek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 10.)

További információk[szerkesztés]